Na túto funkciu čakáme už roky a zdá sa, že sa čoskoro konečne dočkáme.

Apple usilovne pracuje na vývoji najnovšej verzie operačného systému pre iPhony. iOS 18 bude oficiálne predstavený v júni a pre širokú verejnosť bude k dispozícii v septembri tohto roka. Podľa niektorých špekulácií má ísť o jednu z najväčších aktualizácií v histórii iPhonu.

Je niekoľko dôvodov, prečo tomu tak má byť. Jednou z veľkých noviniek majú byť funkcie umelej inteligencie, o ktorých vraj Apple rokuje s Googlom aj s OpenAI. Súčasťou novej verzie bude podpora pre RCS správy a veľkou novinkou má byť vysoká prispôsobiteľnosť domovskej obrazovky.

V praxi to znamená, že Apple by mal používateľom umožniť, aby si upravili domovskú obrazovku iPhonu tak, ako to doteraz nebolo možné. S touto správou prišiel Mark Gurman z Bloombergu. Doplňujúce informácie zverejnil portál macrumors.com s odvolaním sa na svoje zdroje.

Gurman tvrdí, že iOS 18 prinesie viac prispôsobiteľnú domovskú obrazovku. Apple týmto krokom nadviaže na možnosť prispôsobiť si zamknutú obrazovku (Lock Screen), čo je funkcia, s ktorou prišiel systém iOS 16 pred takmer dvoma rokmi.

Gurman síce nedefinuje bližšie detaily, avšak macrumors tvrdí, že iOS 18 umožní používateľom, aby si voľne umiestnili ikony na domovskej obrazovke. Systém iOS by tak v tomto smere mohol ponúknuť takmer rovnakú slobodu ako Android, ktorý umožňuje umiestnenie ikony aplikácie tam, kde chcete. V iOS to aktuálne funguje tak, že ikony sa automaticky zoraďujú za seba, čo obmedzuje možnosti ich rozloženia.

iOS 18 by to mal zmeniť. Očakáva sa, že Apple do novej verzie systému zakomponuje aj ďalšie drobnosti a zlepšenia, ktoré by sa mali podpísať pod doteraz najväčšiu zmenu domovskej obrazovky v iPhonoch za posledné roky.

Zdroj: Bloomberg, macrumors

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit