Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovensko v digitalizácii zaostáva za priemerom EÚ.

Aj preto sa už 11. októbra stretnú zástupcovia samospráv, lídri verejného sektora a technologická špička na odbornej konferencii DATALAN Digitálne mesto 2016. Témou budú konkrétne kroky a možnosti, ako naštartovať dobu digitálnu v slovenských mestách a obciach. Konferenciu organizuje IT spoločnosť DATALAN, ktorá pre tento sektor realizuje mnoho inovatívnych riešení, ocenených aj v zahraničí.

V hodnotení digitálnej úrovne ekonomiky a spoločnosti – indexe DESI, ktorý zverejňuje Európska komisia, sme spomedzi

28 krajín na 21. priečke. Obsahom aktuálneho ročníka konferencie Digitálne mesto 2016 preto budú fungujúce riešenia, ako sa z dna odraziť na špicu. Spoločným cieľom ľudí zo samospráv aj odborníkov z praxe je totiž fungujúca samospráva 21. storočia – s modernými službami, efektívnymi procesmi úradov a spokojnými občanmi.

Stovky hostí prichádzajú každý rok na konferenciu DATALAN Digitálne mesto 2016 nielen kvôli spoznaniu najnovších technológií, ale aj kvôli exkluzívnym informáciám k aktuálnym témam. „Desiatky zaujímavých nápadov a svetových trendov, príklady z praxe, živé ukážky a prototypy inovatívnych riešení sú na našich konferenciách už samozrejmosťou a diskusie s odborníkmi, ktorých vždy pozývame, sú cenným bonusom,“ dopĺňa Ľuboš Petrík, ktorý segment samosprávy v DATALANe zastrešuje. Ako prezradil, na aktuálnom ročníku konferencie DATALAN Digitálne mesto sa hostia zoznámia s najnovšími možnosťami a výhodami elektronizácie, a okrem toho spoznajú prínosy fenoménu blízkej budúcnosti – internetu vecí v slovenskej realite. „Presvedčia sa, že smart city nemusí zostať ani na Slovensku len víziou,“ zdôraznil Petrík.

datalan_digitalizacia_nowat

Stretnutie je výnimočné aj vďaka komplexnému pohľadu na potreby slovenských miest a obcí. Digitalizácia nie je totiž len o samotných technológiách, ale aj o pripravenosti používateľov, či o legislatíve, ktorá je s informatizáciou spojená. Preto sa hostia dozvedia informácie, ktoré im reálne pomôžu a ktoré samosprávy potrebujú pre svoju prácu. Príkladom je téma Cyber Security. Otázka bezpečnosti sa stáva významnejšou, keďže útočníci sa čoraz viac zameriavajú na mäkké ciele, akými sú aj samosprávy. Ich zástupcovia preto získajú cenné rady nielen z technologickej, ale aj právnej praxe.

Téma, ktorou obce a mestá aktuálne žijú, je aj Dátové centrum obcí a miest. Vo veľkom národnom projekte je už viac než 1 500 samospráv, ktoré majú sprístupnených desiatky služieb. K tomu, ako sa bude DCOM ďalej vyvíjať, sa vyjadria tí najpovolanejší – zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska, a DataCentra elektronizácie územnej samosprávy, ale aj ľudia z vlády. Na konferencii bude predstavená nová národná koncepcia pre informatizáciu verejnej správy. Hostia sa tiež dozvedia viac o ďalšej fáze projektu. MiniDCOM+ súvisí s aktuálnou povinnosťou obcí a miest poskytovať služby a zverejňovať informácie elektronicky. Odborníci sa budú v diskusiách venovať aj zdieľaniu moderných technológií a kapacít v rámci spoločných obecných úradov, či tomu, kedy bude DCOM dostupný aj pre veľké mestá.

Aj to je ďalší z kreditov konferencie: kompetentní odborníci debatujú v otvorenej diskusii, ktorá – ako ukázal prieskum na minuloročnom stretnutí – je pre majoritu hostí obrovským prínosom. Chýbať však nebude ani inšpirácia, ako meniť naše mestá aj obce k lepšiemu tak, aby sa v nich žilo príjemnejšie. Vysvetlíme, čo znamená pojem smart city v slovenských podmienkach a témou budú aj biele miesta na internetovej mape, či starostlivosť o občana a životné prostredie s využitím technológií. Zmenu však dokážu priniesť aj občianske iniciatívy a komunitné aktivity. Aj v nich uľahčujú prácu práve moderné technológie – od sociálnych sietí cez cloud až po internet vecí. Viete napríklad, ako vieme už teraz využiť IoT pri bike sharingu alebo kontinuálnom monitorovaní kvality vody? Aj to prezradíme na konferencii DATALAN Digitálne mesto, ktorá sa koná 11. októbra vo Vyhniach. Príďte sa inšpirovať.

Program konferencie nájdete na www.datalandigitalnemesto.sk

Partnermi konferencie sú spoločnosti HPE, HP, CISCO, IBM, Microsoft a Epson.

HLAVNÉ TÉMY KONFERENCIE DATALAN DIGITÁLNE MESTO 2016

  • INFRAŠTRUKTÚRA A BEZPEČNOSŤ DÁT PRE MESTÁ A OBCE

Kybernetická bezpečnosť

Mestá a obce v cloude

Novinky z oblasti správy IT, sietí a bezpečnosti

  • DISKUSIA: INFORMATIZÁCIA MIEST A OBCÍ

Nová národná koncepcia pre informatizáciu verejnej správy

Vízia a ďalšie kroky miniDCOM+

DCOM aj pre veľké mestá

  • INTERNET VECÍ A SMART CITIES

Čo je to IoT a Smart Cities?

Budovanie broadband

Inteligentné mestá a internet vecí v našich podmienkach

  • SMART CITIES STORY na Slovensku

Novinky v Digitálnom meste – zastupiteľstvo, mesto v mobile, stavebné konanie

Zaujímavosti z praxe – od vybavenia škôlok až po hologramy v múzeách

Talkshow inšpiratívnych hostí s netradičnými nápadmi, ktoré zafungovali