Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Kia EV3 pomocou inovatívnej technológie a dizajnovej filozofie vlajkového elektrického SUV KIA EV9 stanovuje nové štandardy pre SUV vozidlá segmentu B
  • Odvážny, progresívny exteriér s inovatívnym, praktickým interiérom, ktorý maximalizuje priestor, funkčnosť a pohodlie
  • Najlepší maximálny dojazd až 600 km vo svojej triede; 10-80% nabitie batérie za 31 min
  • Kia „AI Assistant“, služby Premium Streaming, pokročilé asistenčné  systémy vodiča a bezdrôtové aktualizácie softvéru zvyšujú zážitok z vlastníctva EV3
  • Plne elektrický model EV3 urýchli prijatie elektrifikovanej mobility zákazníkmi a prechod spoločnosti Kia na poskytovateľa riešení udržateľnej mobility

Kia predstavuje model Kia EV3, ktorý svojím odvážnym exteriérom a inovatívnym interiérom nanovo definuje B segment kompaktných elektrických SUV vozidiel. Nadväzujúc na prelomové konštrukčné hodnoty väčšieho, mnohými oceneniami ovenčeného SUV modelu EV9, vytvára EV3 svoju jedinečnú identitu v rámci segmentu. Model EV3 predstavuje tiež ďalší míľnik v prechode spoločnosti Kia na poskytovateľa riešení udržateľnej mobility.

Cieľom EV3 je poskytnúť praktické riešenia, ktoré uspokoja individuálne potreby zákazníkov a zlepšia ich každodenný život. Model EV3 s výrazným exteriérom a inovatívnym interiérom, ktorý maximalizuje priestor, poskytuje všetkým záujemcom o SUV vyšší komfort a kladie dôraz na dostupnosť. Kia vďaka dôkladnej pozornosti venovanej materiálom a povrchovej úprave stanovuje nové štandardy SUV vozidiel v B segmente, a to najmä interiérom modelu EV3. Kompaktný, ale plne vybavený model EV3 je podľa spoločnosti Kia hybnou silou pozitívnych zmien pre značku aj pre celý svet.

Pri tvorbe progresívneho, dynamického a vzrušujúceho dizajnu modelu EV3 zohrala kľúčovú úlohu dizajnová filozofia značky Kia „Zjednotenie protikladov“. Tá využíva tvorivé napätie, kedy pomocou rozdielnych hodnôt prírody a modernosti vytvára harmonický celok. Umocňuje emócie a atmosféru vozidiel Kia novej generácie.

„Model EV3 dokonale stelesňuje našu dizajnovú filozofiu – kombináciu hravého dizajnu s premyslenou funkčnosťou. Hoci je kompaktný, inšpiratívny exteriér obklopuje otvorený vnútorný priestor, ktorý kladie dôraz na relax počas každej ceste,“ povedal Karim Habib, výkonný viceprezident a šéf globálneho dizajnu Kia.

„Na tomto základe je futuristická estetika modelu EV3 ešte viac umocnená výberom odvážnych farieb; vnútri vyjadruje priestranná kabína a použitie nových organických materiálov mladistvý zmysel pre energiu a hravosť.“

Dizajn exteriéru: plynulá geometrická zmes účelnosti a emócií

Plynulé spojenie výraznej línie strechy a geometrickej karosérie modelu EV3 vyjadruje dizajnovú filozofiu značky Kia „Zjednotenie protikladov“. Tento rozpor medzi pozitívnymi a emocionálnymi prvkami a racionálnymi a logickými faktormi vedie k estetike inverzie, ktorá preniká do každej línie, povrchu a detailu modelu Kia EV3.

Pri pohľade z profilu vyžaruje Kia EV3 dojem výnimočnej sily a svižnosti. Dlhá zvažujúca sa strecha a zadné sklo v štýle hatchbacku predstavujú vysoko technický dizajn karosérie. Dynamický charakter vyjadrený siluetou modelu EV3 sa spája s objemnou kabínou, ktorá maximalizuje vnútorný priestor. Okrem toho jedinečné spracovanie objemov a grafiky, ktoré sa súčasne navzájom prelínajú, ešte viac zvýrazňuje inovatívny charakter modelu EV3.

Tento „prepojený“ vizuálny prístup navyše zvýrazňuje spôsob, akým sú robustné hranaté lemy blatníkov modelu EV3 kombinované s logickými deliacimi líniami samotných mohutných blatníkov. Rovnako je to viditeľné na rovnej a hladkej ploche strednej časti karosérie, ktorá sa výrazne líši od technickejšej spodnej čiernej a sivej úpravy. V každom prípade kombinácia týchto zdanlivo protichodných prvkov prispieva k logickému a zároveň veľmi emocionálnemu dizajnu.

19-palcové disky s diamantovým výbrusom sú jedným z vizuálne najvýraznejších aspektov tohto nového elektrického SUV. Kolesá sú sebavedomo umiestnené v hranatých lemoch blatníkov a kombináciou jedinečnej geometrickej grafiky a kontrastnej povrchovej úpravy vyjadrujú dizajnovú filozofiu značky.

Spredu pôsobí model EV3 veľmi asertívne. Vertikálne svetlomety umiestnené v rohoch inak čistej prednej masky spoluvytvárajú široký, mimoriadne sebavedomý postoj. Pocit objemu sa spája s diferencovanou grafikou a majestátnym vzhľadom, ktorý ladí so zvyškom karosérie.

Nová, robustná interpretácia ikonického dizajnu tigrej masky obsahuje najnovšie charakteristické prevedenie osvetlenia značky Kia pripomínajúce hviezdnu oblohu. Vertikálne usporiadané denné svetlá ešte viac zdôrazňujú dizajn tigrej masky, ktorý pôsobí veľmi sebavedomo.

Tvary zadnej časti vozidla majstrovsky potvrdzujú špičkový dizajnový jazyk a účelný prístup modelu EV3. Vyššie prevedenie zadnej časti zdôrazňuje spojenie medzi robustným C-stĺpikom a dynamickou líniou strechy a ešte viac umocňuje dojem sily vozidla. Hladké spojenie stĺpikov so širokými ramennými líniami vozidla tiež umocňuje široký a sebavedomý postoj EV3. Dizajn zadných svetiel je zjednodušený a geometrický a plynulo prechádza k zadnému sklu. Zadné svetlá, ktorých dizajn odráža charakteristické predné osvetlenie pripomínajúce hviezdnu oblohu ako súčasť tigrej masky, vytvárajú široký, technicky a futuristicky pôsobiaci dizajn zadných dverí.

EV3 je v ponuke v deviatich farbách karosérie, z ktorých dve boli vytvorené exkluzívne pre tento nový model: Aventurine Green, a Terracotta.

Na modeli Kia EV3 GT-Line sa ešte viac prejavuje sugestívna dizajnová filozofia značky „Zjednotenie protikladov“, ktorá vytvára silnejšiu a dobrodružnejšiu prítomnosť. V prednej časti vozidla prináša kontrastná spodná časť výraznejší, dynamickejší dizajn, pričom uhol, pod ktorým sa zarezáva do karosérie, je tiež ostrejší.

Technická vertikálna a horizontálna grafika použitá na modeloch EV3 GT-Line vytvára v kontraste s veľkými plochami s čiernym plastovým obložením odvážnejší dojem z vozidla. Charakteristická spodná časť nárazníka modelu EV3 je spojená a integrovaná s karosériou a vytvára športovejší a kultivovanejší dojem. Táto vysoko technická a grafická úprava sa opakuje aj v spodnej časti nárazníka, kde charakteristická trojcípa konfigurácia vytvára podobne agresívny efekt ako vpredu.  

Dizajn interiéru: estetika inšpirovaná prírodou pre zvýšenie pohody cestujúcich

Interiér modelu EV3 ponúka priestrannú kabínu, v ktorej sa pohodlne usadí päť osôb. Vychádza z hodnôt dizajnovej filozofie „Zjednotenie protikladov“ spoločnosti Kia. Cieľom je previesť cestujúcich za hranice obyčajnej cesty z bodu A do bodu B na vyššiu úroveň pohody. Precíznym a jednoduchým spojením protichodných vplyvov vytvorila Kia vysoko funkčnú a efektívnu kabínu, ktorá vyžaruje atmosféru príťažlivosti a trvácnosti, ktorú si cestujúci môžu vychutnať na každej ceste.

Čistý a prehľadný charakter palubnej dosky pôsobí v kombinácii s ostrými líniami futuristicky a inšpiratívne. Dva 12,3-palcové dotykové displeje sú kombinované s jedným 5,3-palcovým segmentovým displejom, pomocou ktorého je možné plynulé dotykové ovládanie funkcií klimatizácie. Tieto prvky rozhrania ponúkajú vodičovi prostredníctvom krištáľovo čistej grafiky informácie cieleným a intuitívnym spôsobom. Obrazovka siaha až do stredu palubnej dosky. Cestujúci na predných sedadlách tak majú prístup k funkciám ako je zábava a navigácia.

Jednoduché a intuitívne usporiadanie ovládacích prvkov umožňuje vodičovi mať ruky na volante a sústrediť sa na cestu pred sebou. Mnohé funkcie modelu EV3 sú prístupné a ovládateľné jednoduchým stlačením tlačidiel na volante, vrátane režimu jazdy, tempomatu, zábavy a navigácie. Ďalší rad tlačidiel, ktorý je plynulo integrovaný do pásu pod centrálnou obrazovkou, umožňuje ovládanie funkcií ako sú mapy, médiá a konfigurácia iných systémov vozidla.

Elegantná stredová konzola oddeľuje priestor pre vodiča a spolujazdca. Konzola zahŕňa posuvný stolík a úložný priestor, ktorý možno flexibilne konfigurovať podľa požiadaviek cestujúcich. Spodnú časť možno využiť na odkladanie nápojov, občerstvenia a dokonca aj malých batohov, zatiaľ čo osobnú elektroniku, ako napríklad notebooky alebo tablety, možno počas státia vozidla umiestniť na stolík.

Posuvný stolík zdôrazňuje atmosféru obytného priestoru EV3, ktorá presahuje rámec bežného interiéru vozidiel. Spolu s nastaviteľným náladovým osvetlením s viacerými možnosťami a mimoriadne pohodlnými sedadlami, ktoré disponujú prvkami ako sú nabíjačky USB typu C alebo režim sklápania operadla na relaxáciu, umožňuje posuvný stolík cestujúcim maximálne sa uvoľniť. Stačí, keď je EV3 zaparkované, napríklad na nabíjacej stanici.

Pri tvorbe interiéru modelu EV3 sa dizajnéri spoločnosti Kia inšpirovali prírodou a tento prístup výrazne ovplyvnil farby, materiály a povrchové úpravy interiéru tohto kompaktného SUV. Zákazníci si môžu vybrať z inšpiratívnych povrchových úprav inšpirovaných prírodnými prvkami vzduchu a zeme – vrátane Subtle Grey a Warm Grey – zatiaľ čo Onyx Black je vyhradená výlučne pre stupeň výbavy GT-Line.

Tak ako každý nový model, ktorý Kia vyrába, aj EV3 obsahuje rôzne materiály, ktoré urýchľujú udržateľnosť vo veľkom meradle. Takéto materiály sú rozmiestnené v celom interiéri vozidla. Na palubnej doske a obložení dverí je použitá recyklovaná tkanina prémiovej kvality, ktorá interiéru dodáva pocit útulnosti a luxusu. Polyetyléntereftalát (PET), ktorý patrí medzi najľahšie recyklovateľné plasty, sa nachádza na mnohých miestach interiéru EV3 vrátane sedadiel, čalúnenia stropu, lakťových opierok dverí, obloženia, podlahových rohoží a batožinového priestoru.

Elektrický pohon: Skvelý dojazd a veľmi rýchle nabíjanie

EV3 meria 4 300 mm na dĺžku, 1 850 mm na šírku, 1 560 mm na výšku a má rázvor 2 680 mm. Je vybavená najmodernejším elektrickým pohonným ústrojenstvom s pohonom predných kolies, ktoré je položené na platforme E-GMP a využíva technológiu batérií štvrtej generácie spoločnosti Kia. Model EV3 so štandardným dojazdom sa ponúka výlučne s batériou s kapacitou 58,3 kWh, zatiaľ čo variant EV3 s dlhým dojazdom je vybavený batériou s kapacitou 81,4 kWh.

Oba modely využívajú elektromotor s výkonom 150 kW/283 Nm, ktorý umožňuje dosiahnuť čas zrýchlenia 0-100 km/h 7,5 sekundy. Maximálna rýchlosť modelu EV3 je 170 km/h.

„Kia EV3 bola navrhnutá a skonštruovaná tak, aby spĺňala potreby zákazníkov, ktorí chcú vozidlo zodpovedajúce ich hodnotám udržateľnosti, ale nechcú robiť kompromisy v oblasti každodenných potrieb. Preto poskytuje jeden z najlepších vnútorných priestorov vo svojej triede, ale tiež flexibilná E-GMP architektúra zabezpečuje najlepší elektrický dojazd vo svojej triede. S modelom EV3 Kia nanovo definuje segment elektrických SUV a vytvorila kompaktný model, ktorý je komplexne vybavený inovatívnymi technológiami a funkciami,“ povedal Spencer Cho, viceprezident a vedúci globálneho plánovania.

Podobne ako pri väčšom SUV, modeli EV9, ani pri modeli EV3 nenechali inžinieri spoločnosti Kia nič na náhodu v snahe o optimálnu účinnosť. Model EV3 sa vyznačuje sa vylepšenou aerodynamikou karosérie, ktorá zahŕňa kompletný 3D kryt, čím dosahuje pôsobivo nízky koeficient odporu vzduchu 0,263 Cd. Najmodernejšia technológia „Battery Management Unit“ (BMU) a „Cell Monitoring Unit“ (CMU) zabezpečuje, že batériové systémy s vysokým napätím a kapacitou 58,3 kWh a 81,4 kWh využívajú energiu čo najefektívnejšie.

EV3 s dlhým dojazdom poskytuje dojazd až 600 km (WLTP). Táto pôsobivá flexibilita dáva tým, ktorí sa prvýkrát vydávajú na cestu elektrickej mobility, úplnú istotu pri zdolávaní dlhých ciest. Keď bude batéria EV3 nakoniec potrebovať doplniť energiu, cestujúci si môžu oddýchnuť v pohodlí interiéru pripomínajúceho obytný priestor, pretože pokročilý systém riadenia nabíjania vozidla Kia umožňuje nabitie batérie z 10 – 80 % za približne 31 minút .

Technológia veľkých elektrických SUV a bezpečnosť v jednom

Kia vybavila model EV3 množstvom mimoriadne pokročilých bezpečnostných, jazdných, komfortných a nabíjacích funkcií, ktoré sú zvyčajne vyhradené pre sektor veľkých elektrických SUV. To vytvára mnoho pozitív vlastníctva, ktoré výrazne prevyšujú súčasnú ponuku v existujúcom segmente kompaktných SUV a poskytujú transformujúci a vynikajúci zážitok z jazdy v porovnaní s vozidlami so spaľovacím motorom.

Technológia pokročilého asistenčného systému vodiča (ADAS) vozidla zahŕňa elektrické dynamické riadenie vektorovania krútiaceho momentu eDTVC, ktoré zabezpečuje, že EV3 prenáša svoj výkon na cestu plynulo a stabilne. Asistent pre predchádzanie kolíziám, asistent pre udržiavanie vozidla v strede jazdného pruhu, asistent pre jazdu na diaľnici a asistent na predchádzanie zrážkam pri parkovaní poskytujú vodičom dodatočnú podporu a istotu na každej ceste, bez ohľadu na to, či je dlhá alebo krátka.

Inteligentný parkovací asistent s diaľkovým ovládaním (Kia Remote Smart Parking Assist) umožňuje majiteľom s vozidlom EV3 sebaisto a bezpečne manévrovať do úzkych priestorov a von z nich bez toho, aby vodič musel sedieť vo vozidle. Ďalšiu hodnotu do sektora kompaktných elektrických SUV prináša 12,3-palcový „head-up“ displej (HUD), ktorý premieta informácie na čelné sklo a minimalizuje tak rozptyľovanie vodiča.

EV3 je prvým modelom, ktorý využíva novú technológiu rekuperačného brzdenia „i-Pedal 3.0“ od spoločnosti Kia, ktorá umožňuje vodičovi nastaviť úroveň rekuperačného brzdenia podľa jeho preferencií, čo umožňuje jazdu s jedným pedálom. Tým sa maximalizuje energetická účinnosť a citeľne sa znižuje únava pri dlhých jazdách, čo umožňuje vozidlu prejsť dlhšiu vzdialenosť na jedno nabitie a urobiť cestu pútavejšou, príjemnejšou a pohodlnejšou.

S modelom EV3 je Kia prvým výrobcom, ktorý do segmentu kompaktných elektrických SUV prináša nabíjanie „Vehicle-to-Load“ (V2L), vďaka čomu majú cestujúci slobodu a flexibilitu pri napájaní externých zariadení, ako sú notebooky, malé chladničky, kávovary alebo sušiče vlasov. Digitálny kľúč Kia umožňuje zákazníkom vyhnúť sa problémom s nosením fyzických kľúčov odomykaním a štartovaním EV3 len pomocou smartfónu alebo inteligentných hodiniek. Digitálny kľúč EV3 môžu tiež pohodlne zdieľať s priateľmi a rodinou.

Nový level inovatívnych technológií a digitálnej konektivity

Na doplnenie zážitku, ktorý poskytuje interiér pripomínajúci obytný priestor, Kia vybavila EV3 balíkom funkcií konektivity a zábavy. Väčšina z nich je navrhnutá tak, aby ste si ich mohli bezpečne užívať počas jazdy, zatiaľ čo iné si môžete vychutnať výlučne vtedy, keď vozidlo stojí a je zvolená možnosť „Parkovanie“.

Kia poskytuje rôzny streamovateľný obsah prostredníctvom služby Premium Streaming, ktorá sa poskytuje cez LG Web OS. Kia ponúka aj arkádové hry, vďaka ktorým si cestujúci môžu vychutnať hry priamo vo vozidle. Úchvatný zážitok ešte umocňuje kvalita zvuku audiosystému Harman Kardon vo vozidle EV3, ktorý poskytuje zážitok podobný domácemu kinu.

„Autá už nie sú len dopravným prostriedkom, ale rozšírením nášho „životného priestoru“. Model EV3, vyvinutý s mnohými inováciami zameranými na zákazníka, ponúka našim zákazníkom pohlcujúci zážitok z konzumácie obsahu vďaka našim prémiovým streamovacím službám a špičkovému zvukovému systému,“ komentoval Chang Sung Ryu, senior viceprezident a riaditeľ divízie Global Brand & CX. „Poskytnutie možnosti digitálneho prispôsobenia interiéru EV3 prostredníctvom obchodu Kia Connect Store rovnakým spôsobom, ako by si človek prispôsobil smartfón, spolu so zavedením asistenta umelej inteligencie Kia „AI Assistant“ na týchto príkladoch ešte viac zdôrazňujú, ako EV3 reaguje na neustále sa vyvíjajúce potreby zákazníkov.“

EV3 umožňuje cestujúcim prispôsobiť si prístrojovú dosku a informačno-zábavný systém vozidla pomocou tém displeja inšpirovaných tímom NBA. Tieto témy prezentujú farby, grafiku a animácie tímov a sú ľahko dostupné prostredníctvom digitálneho obchodu Kia Connect Store. Kia plánuje v budúcnosti rozšíriť výber tém displeja, čím poskytne ešte viac možností prispôsobenia.

EV3 je prvým elektrickým modelom, ktorý je vybavený technológiou Kia „AI Assistant“, ktorá nedávno debutovala v kompaktnom sedane Kia K4. Táto technológia poskytuje zákazníkom nové a inovatívne spôsoby priamej a intuitívnej interakcie a ovládania funkcií vozidla, čím zvyšuje pohodlie a optimalizuje produktivitu počas ich pobytu vo vozidle. Tento asistent podobný človeku bude používateľov vždy podporovať a inšpirovať pri objavovaní sveta. Kia čoskoro začne zavádzať tieto funkcie aj do ďalších elektrických modelov.

Vďaka integrácii umelej inteligencie je hlasový asistent Kia teraz ešte schopnejší. Generatívna AI chápe zložité súvislosti prostredníctvom porozumenia prirodzenému jazyku, čo jej umožňuje prirodzene konverzovať s používateľmi. „Asistent AI“ dokáže podporiť plánovanie ciest a zároveň usmerniť zákazníkov, aby mohli optimálne využívať funkcie vozidla vrátane zábavy a vyhľadávania informácií.

Kia plánuje rozšíriť doménu a služby „AI Assistant“ aj v Európe, spočiatku však bude sériovo vyrábaná v Južnej Kórei. Táto technológia sa neustále vyvíja a v budúcnosti prinesie zákazníkom ďalšie výhody.

Globálna kampaň spoločnosti Kia pre model EV3: „Sila pokroku“

Spoločnosť Kia plánuje začať sériu globálnych kampaní, ktoré vystihuje slogan „sila pokroku“. Toto vyhlásenie vypovedá o záväzku spoločnosti inovovať prostredníctvom špičkového dizajnu a technológií, ako aj o jej odhodlaní rozširovať svoju ponuku. Uvedenie modelu EV3 prinesie udržateľnejšiu, efektívnejšiu a pohodlnejšiu mobilitu s cieľom zlepšiť dostupnosť elektrických vozidiel pre všetkých.

Model EV3 bude uvedený na trh najprv v Kórei v júli 2024, po ktorom bude nasledovať jeho uvedenie na európsky trh v druhej polovici roka.

Redakčná poznámka: Dostupnosť prvkov vozidla uvedených v tejto tlačovej správe môže závisieť od stupňa výbavy a/alebo krajiny.

Značky: