Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

– Plne elektrický high-tech crossover získal jedno z najprestížnejších automobilových ocenení na svete

– Kia EV6 porazila tvrdú konkurenciu – Renault Mégane E-Tech, Hyundai IONIQ 5, Peugeot 308, Škoda Enyaq iV, Ford Mustang Mach-E a Cupra Born

– EV6 disponuje kombináciou dojazdu na veľké vzdialenosti v reálnom svete s technológiou ultrarýchleho nabíjania

– model EV6 je vyvinutý na špeciálnej platforme pre elektrické vozidlá, dokáže prejsť až 528 kilometrov na jedno nabitie, nabitie vyspelého akumulátora z 10 na 80 % trvá len 18 minút

Úplne nová Kia EV6 bola vyhlásená za Auto roka 2022 v rámci prestížneho ocenenia Car of the Year (COTY). Inovatívny plne elektrický crossover zvolila 59-členná porota zložená z vysoko rešpektovaných motoristických novinárov z 22 európskych krajín za celkového víťaza.

Kia EV6 bola pôvodne zaradená do výberu najvyššieho ocenenia spolu s viac ako šesťdesiatimi modelmi, ktoré boli uvedené na trh v roku 2021. V novembri porota COTY zredukovala tento dlhý zoznam na sedemčlenný užší zoznam, z ktorého šesť vozidiel boli elektrické vozidlá (EV), čo demonštruje rastúci význam elektrických vozidiel pre spotrebiteľov, keďže spoločnosť prechádza smerom k novej budúcnosti mobility.

Kia EV6 získala titul Auto roka 2022 celkovo s 279 bodmi, za ňou Renault Mégane E-Tech (265 bodov), Hyundai IONIQ 5 (261 bodov), Peugeot 308 (191 bodov), Škoda Enyaq iV (185 bodov), Ford Mustang Mach-E (150 bodov) a Cupra Born (144 bodov).

Frank Janssen, prezident poroty The Car of the Year, povedal: „Je milým prekvapením vidieť, ako Kia EV6 získava toto ocenenie. Bolo načase, aby bola značka odmenené, keďže na tomto aute tak tvrdo pracovali. Tempo pokroku spoločnosti Kia je skutočne pôsobivé.“

Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe, povedal: „Je pre nás veľkou cťou vyhrať Auto roka 2022 s vozidlom EV6, vôbec prvým automobilom Kia, ktorý získal toto prestížne ocenenie. EV6 je skutočne medzníkom vo vývoji, ktorý bol od samého začiatku navrhnutý tak, aby bola elektrická mobilita zábavná, pohodlná a prístupná. Je kombináciou mimoriadne pôsobivého dojazdu v reálnom svete, možností ultrarýchleho nabíjania, priestranného high-tech interiéru a skutočne obohacujúcej jazdy. EV6 je vzrušujúcim znakom toho, čo ešte len príde v našom elektrifikovanom produktovom portfóliu.“

Platforma E-GMP

EV6 je prvým špecializovaným elektromobilom Kia, ktorý je postavený na platforme

Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Táto špičková architektúra zaisťuje, že EV6 eliminuje mnohé kompromisy, ktorým čelia elektromobily, ktoré sú vytvorené na platformách pôvodne navrhnutých pre vozidlá so spaľovacím motorom. Vďaka podpore E-GMP má EV6 špičkový vnútorný priestor, veľmi pôsobivý dojazd 528 km a možnosti ultrarýchleho nabíjania 800 V, ktoré zákazníkom umožňujú nabiť z 10 až na 80 % len za 18 minút.

EV6 je prvým globálnym modelom, v ktorom je zakomponovaná nová filozofia dizajnu “Zjednotenie protikladov”,  ktorá čerpá inšpiráciu z kontrastov prírody a ľudstva.

Ocenenie Auto roka 2022 (Car of the Year 2022) je jedným z množstva celosvetovo uznávaných ocenení udelených modelu EV6 od jeho predstavenia v minulom roku. Medzi ďalšie nedávno získané tituly patria: Írske auto roka 2022; 2022 Aké auto? „Auto roka“; „Crossover roka“ na udeľovaní cien TopGear.com 2021; víťaz „Premium“ v nemeckom ocenení Car of the Year 2022; a spoločný víťaz inauguračného ocenenia „Najlepšie autá roka“ 2021/2022.

EV6 je prvým zo siedmich špecializovaných modelov EV, ktoré Kia plánuje uviesť na trh do roku 2026. Plne elektrický crossover bude hrať kľúčovú úlohu v plánoch spoločnosti stať sa popredným globálnym poskytovateľom riešení udržateľnej mobility.

Značky: