Toto je disk, na ktorý sme čakali. Má vlastné hardvérové šifrovanie a len tak sa do neho nedostanete.

To je myslené nielen obrazne ale aj doslovne. Jeho spevnené plastové telo ho bude chrániť aj pred horším zaobchádzaním a pred útokom z odcudzenia dát sú tu zase certifikované technológie. Značka Kingston dlhodobo prináša produkty na ochranu vašich dát. Ponuka obsahuje flashdisky s kovovým telom, no toto je šifrovaná alternatíva k bežnému externému disku.

Spracovanie

Je rozmernejší, čo je dané zrejme kvôli displeju na nastavenie disku a zadávanie hesla. Druhý faktor je aj ten, že dostanete zariadenie podobné klasickému externému disku. Je to rozdiel mať citlivé dáta na malom flash disku a na externom disku väčších rozmerov. Minimálne by ste ho nemuseli tak ľahko stratiť, no je na zvážení každého z vás, čo uprednostňujete.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Balenie obsahuje neoprénový obal so zipsom na prenášanie disku. K tomu sú súčasťou dva USB káble, jeden s koncom USB-A a druhý USB-C tak, ako je na strane disku. Oceňujem univerzálnosť výrobcu a fakt, že pri tejto cene nešetrí na kábloch. Môžete si vybrať, ktorý z nich používať podľa dostupnosti portov na vašom počítači.

Bezpečnosť

Dáta sú chránené 256-bitovým šifrovaním XTS-AES s certifikáciou FIPS 197. Toto je záruka bezpečnosti nielen pre domácich používateľov ale aj pre firmy. Organizácie, ktoré z dôvodu bezpečnostnej politiky tento typ disku využijú. Je to ale aj z dôvodu ochrany dát a tiež možnosti administrátorských nastavení.

Vo firme sa dá použiť disk tak, aby mal zamestnanec svoje heslo, no keď ho zabudne, administrátor ho bude môcť odomknúť. Všetko sa deje na displeji zariadenia. Toto je ochrana pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu veci ukladať do cloudového úložiska.

Disk po pripojení k počítača vykoná internú kontrolu, či je všetko v poriadku vrátane digitálne podpísaného firmvéru a následne zobrazí klávesnicu na zadanie hesla. Prvotné nastavenie disku vás prevedie týmito možnosťami. Je to tak jednoduché, ako pripojiť disk k USB portu a na toto určite nikto nebude potrebovať žiadne školenie.

Nastaviť sa dá, či bude numerické, číselné alebo kombináciou oboch. Tiež sa dá aktivovať režim prehadzovanie klávesov. Takto vám nikto neodpozerá heslo na základe toho, kam asi ťukáte prstom. Ďalšie vyžadovanie hesla bude mať klávesnice s poprehadzovanými pozíciami znakov. Je to efektívna ochrana, no treba dodať, že aj zadávanie hesla je pomalšie.

Systém ochrany proti slabým heslám nepovolí heslá, ktoré by sa dali ľahko uhádnuť útokom brute force. Mnohých to bude otravovať, no ukáže to len, že ste mali slabé miesto v bezpečnosti a tým bolo vaše heslo. Je dobré riešenie nepovoliť slabé heslo alebo PIN. Degradovalo by to celý účel kúpy takto bezpečného disku. V rámci nastavení môže byť vynútená aj minimálna dĺžka hesla. Dĺžka je dostupná od 6 po 64 znakov.

Nastaviť sa dá od 10 do 30 pokusov na zadanie hesla, potom sa obsah disku odstráni. Takisto je možné priamo z disku vykonať bezpečné odstránenie všetkých dát. Špecialitou je napríklad aj nastavenie režimu len na čítanie alebo automatické uzamknutie po určitej dobe nečinnosti.

Rýchlosti

Tým, že ide o disk s podporou USB 3.2 Gen1, nezískate vyššiu rýchlosť pripojením ku konektoru USB-C. Maximum tohto rozhrania je 5 Gbps. Prevedené na MB/s to je 625 MB/s, no ide o teoretickú rýchlosť. Podľa výrobcu disk podporuje 250 MB/s pre zápis aj čítanie. Redakčné testy ukázali, že to budú aj skutočné nielen teoretické rýchlosti.

Čítanie veľkých súborov v sekvenčnom režime bolo 265 MB/s, čo prekonalo limit výrobcu na maximálnu rýchlosť. Zápis bol na hodnote 242 MB/s. Ide o rýchlosti, ktoré sú maximálne. V praxi nemusia byť takto vysoké. Faktom ale bude, že aj pri menších súboroch dokážete disk využiť naplno a v tomto prípade výrobca dodržal, čo splnil pri uvedených rýchlostiach na svojich stránkach.

Verdikt

Kingston IronKey Vault Privacy 80 je autonómny disk, ktorý zamkne vaše dáta a bez hesla nemáte šancu ich rozšifrovať. Mechanizmus na hádanie hesla chráni aj proti tomuto útoku a rozhodne ide o zaujímavú vec. Dostupný je vo verziách 480, 960 a 1920 MB.

Štandardne sa dodáva s formátovaním exFAT, no máte možnosť si ho naformátovať aj na NTFS. Počítajte ale s tým, že na Linuxe a macOS budete disk používať iba v režime na čítanie.

Disk je rýchly, presne tak ako tvrdí výrobca. Zadávanie údajov na displeji je trochu pomalšie. Zabudnite na vyťukanie PIN kódu podobne ako na smartfóne. Proces vyťukania hesla na displeji trvá trochu dlhšie. Toto je jediná výčitka, ktorú možno mať k disku. Ak teda nezohľadňujeme cenu. Tu sa do prepočtu za GB v porovnaní s bežnými diskami nezmestíte. Pravda ale je, že toto nie je bežný SSD disk v externom tele.

Kto si môžete takéto niečo dovoliť, určite odporúčam. A tí z vás, ktorí nechcete takto veľké zariadenie na ukladanie dát, máte možnosť využiť hardvérovo šifrované flashdisky od tohto výrobcu.

Cena: 338 eur za 960 GB verziu

Zapožičal: Datacomp.sk

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.