TCL pracuje na viacerých netradičných produktoch, ktoré sú zamerané na zjednodušenie života používateľov.

Okuliare TCL NEXTWEAR AIR sú naozaj veľmi ľahké a dajú sa teda pohodlne nosiť na nose. Zaujímavé je potom sledovať človeka, ktorý ich má na očiach – vyzerá to skoro ako z filmu o Jamesovi Bondovi. A užíva si zážitok z napínavého filmu.

Okuliare TCL NXTWEAR AITZdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare TCL NXTWEAR AIR

Jednoduché pripojenie

Ako ale fungujú? Prekvapivo dobre, stačí ich pripojiť cez USB-C port k Android telefónu a môžete si vychutnať film podobne ako je to v kine.

Pripojenie okuliarov TCL NXTWEAR AIRZdroj: TOUCHIT.sk
Pripojenie okuliarov TCL NXTWEAR AIR

Pritom môžete pokojne cestovať vo vlaku, autobuse či v lietadle, máte pred sebou veľký obraz v zaujímavej kvalite a tiež sa vám do hlavy prenáša zvuk. Špeciálne hovoríme do hlavy, lebo okuliare nemajú žiadne slúchadlá a zvuk sa prenáša cez spánkové kosti. Stačí si ich len nasadiť na oči a založiť za uši. Mimochodom, prenášaný zvuk v miernej podobe počujú aj ľudia okolo vás. Tak aby ste s tým pri niektorých filmoch počítali.

Okuliare TCL NXTWEAR AIRZdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare TCL NXTWEAR AIR

Obraz a zvuk

Základom kvalitného obrazu sú Full HD Micro OLED panely značky Sony. Hodnota PPD je 47, ide o hodnotu pixel-per-degree a toto číslo znamená, že máte podobný dojem ako v prípade retina displeju. Obraz je naozaj ostrý a čistý. Rozmerovo je to niečo, ako keby ste sledovali 140-palcový televízor zo vzdialenosti 4 metrov.

Obraz v okuliaroch TCL NXTWEAR AIRZdroj: TOUCHIT.sk
Obraz v okuliaroch TCL NXTWEAR AIR

Nielen so smartfónom ale aj s hernou konzolou

Okrem prepojenia so smartfónom je možno okuliare TCL NXTWEAR AIR prepojiť aj s notebookom (vrátane Macbooku) alebo po novom aj s hernou konzolou. Deklarovaná podpora je pre Playstation 5, Xbox série X a Nintendo Switch. Na prepojenie sa využíva redukcia USB-C na HDMI s doplnkovým 5 V nabíjaním.

Konektor USB na HDMI

Poznatky z testu

Ich obrovskou výhodou je to, že sú ľahké – bez predného ochranného skla je to 75 gramov. Znamená to, že vás nebudú tlačiť na nose a rovnako ich môžete mať nasadené oveľa dlhšie ako to bolo pri predchádzajúcej verzii. Pokojne ich môžete mať na nose 3 hodiny.

Okuliare TCL NXTWEAR AIRZdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare TCL NXTWEAR AIR s predným štítom

Okrem sledovania videí či hier cez tieto okuliare je tu aj špeciálna aplikácia TCL AR. Je to vlastne také vlastné prostredie ako to býva pri okuliaroch pre virtuálnu realitu. V prostredí sa pohybujete natáčaním smartfónu a prezrieť si môžete 360-stupňové videá. Je to veľmi dobrý a verný zážitok a tým, že cez tieto okuliare máte stále kontakt s okolitým svetom, nedostanete sa po ich zložení do stavu, že vás začne bolieť hlava alebo sa cítiť nepríjemne.

Okuliare TCL NXTWEAR AIRZdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare TCL NXTWEAR AIR

Poruchy zraku

Ešte otázka k tomu, ako sa vysporiadať s dioptrickými okuliarmi. Najrýchlejšie to vyriešite tak, že si nasadíte okuliare NXTWEAR AIR na tie vaše dioptrické a celkom sa to dá takto používať. V dodávke sú ale aj šošovky, ktoré si môžete nechať upraviť podľa svojich dioptrií a potom okuliare používať tak, že sa pozeráte len cez ne. Držanie korekčných šošoviek je na magnetickom princípe.

Okuliare TCL NXTWEAR AIRZdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare TCL NXTWEAR AIR

A aj na prácu

Mimochodom, okuliare sa daj využívať aj pracovne, nielen na zábavu. Takto si vytvoríte svoj v podstate utajený office, v ktorom aj na cestách pracujete s veľkým prehľadom. Okuliare majú aj certifikáciu na ochranu zraku pred modrým svetlom.

Obraz v okuliaroch TCL NXTWEAR AIRZdroj: TOUCHIT.sk
Obraz v okuliaroch TCL NXTWEAR AIR

Okuliare sú v predaji na Alza.sk a tiež ich predáva Slovak Telekom

Cena: 618,90 eur

Zapožičal: TCL

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.