Tiež ide o prvý procesor s duálnou neurónovou jednotkou.

Huawei opäť využil výstavu IFA ako príležitosť pre predstavenie svojho mobilného procesora. Pred rokom v Berlíne ukázal prvý procesor s umelou inteligenciou, Kirin 970, tento rok získal prvenstvo z hľadiska 7nm výrobnej technológie. Kirin 980 je totiž prvý komerčný čipset s týmto výrobným procesom.

7nm technológia umožňuje Kirinu 980 skombinovať 6,9 miliardy tranzistorov na ploche 1 cm štvorcový, čo predstavuje 1,6-násobný medzigeneračný nárast. Väčšiu výpovednú hodnotu pre bežného používateľa však má tvrdenie, že v porovnaní s 10nm procesorom prináša novinka až 20% nárast výkonu a 40% zníženie spotreby energie.

Kirin 980 pozostáva z 8 jadier

Nová architektúra a flexibilnejšie využitie výkonu

Kirin 980 sa tiež chváli duálnou neurónovou jednotkou a novou architektúrou, ktorá kombinuje dve vysokovýkonné jadrá Cortex-A76 s taktom 2,6 GHz, dve jadrá s taktom 1,92 GHz pre stredne náročné operácie a 4 jadrá Cortex-A55 s taktom 1,8 GHz pre energeticky efektívne úkony. Využitie jadier riadi podsystém Kirin CPU s technológiou Flex-Scheduling, ktorá prideľuje aktuálnym úlohám a aplikáciám jednotlivé jadrá. V praxi by to malo znamenať, že nový procesor využíva výkon flexibilnejšie a efektívnejšie.

Zlepšil sa aj grafický výkon. Kirin 980 v sebe obsahuje grafický čip Mali-G76, ktorý prináša až o 46% viac grafického výkonu a až o 178% vyššiu energetickú efektivitu v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Huawei počas konferencie prezentoval praktické využitie procesora v hrách a poukázal aj na svoju technológiu GPU Turbo, ktorá zlepšuje výkon a znižuje spotrebu energie v kompatibilných aplikáciách. Vývojári mobilných hier však musia túto technológiu implementovať, aby sa pri hraní ich titulov využil procesor Kirin 980 skutočne naplno.

Technológia Flex-Scheduling rozhoduje, ako sa budú jadrá využívať

S duálnym neurálnym procesorom a lepším spracovaním obrazu

Už spomínaný duálny neurálny procesor v Kirine 980 zdokonaľuje využitie umelej inteligencie v zariadení a dokáže rozpoznať obraz rýchlejšie, ako by to zvládli dva samostatné procesory. Huawei do nového čipu integroval aj vlastné spracovanie obrazu štvrtej generácie. To prináša 46-percentný nárast rýchlosti spracovania dát v porovnaní s jej predchodcom a ponúka aj lepšiu podporu pre konfigurácie viacerých fotoaparátov v jednom smartfóne.

Prináša tiež úplne novú technológiu reprodukcie farieb HDR, ktorá dokáže manipulovať s kontrastom či vyzdvihnúť objekty na rôznych miestach záberu. Kirin 980 navyše redukuje šum bez strát v detailoch obrazu, čo výrazne pomáha pri scénach s nízkym osvetlením. Ďalšou novinkou spracovania obrazu je zlepšené sledovanie pohybu a rozpoznanie bodu zaostrenia s presnosťou až 97,4%. Pohybujúce objekty by tak mali byť ostrejšie, avšak toto tvrdenie potvrdí alebo vyvráti až reálne testovanie smartfónu s Kirinom 980.

Huawei tvrdí, že Kirin 980 redukuje šum bez strát v detailoch obrazu

Prvým zariadení s Kirinom 980 bude Mate 20

Prvým telefónom s novým čipom bude už štandardne Huawei Mate 20. Jeho oznámenie je naplánované na 16. októbra 2018 v Londýne. Rovnako tak budeme môcť otestovať nový modul fotoaparátu, ktorý podľa výrobcu znižuje oneskorenie pri snímaní videí až o 33 %.

Kirin 980 tiež podporuje pripojenie LTE Cat.21 s maximálnou rýchlosťou sťahovania až 1,4 Gbps. V prípade pripojenia do lokálnej Wi-Fi siete je teoretické maximum na úrovni 1,7 Gbps v kombinácii s kompatibilným routerom. Procesor umožňuje aj presnejšie lokalizovanie pomocou GPS satelitov dvoch frekvencií.

Kirin 980 a porovnanie so Snapdragonom 845. V prípade aktívnej technológie GPU Turbo má Kirin vyšší aj grafický výkon

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Zdroj: Huawei

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Komentáre sú uzavreté