Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Priemerné ceny leteniek na september zo Slovenska sú v porovnaní s júlovými cenami teraz o 20 % nižšie

Po rekordných rezerváciách z mája a júna dopyt cestovateľov v júli prvýkrát mierne klesol. Podľa Kiwi.com tento vývoj signalizuje návrat k tradičným sezónnym trendom. Cestovatelia, ktorí plánujú dovolenku na jeseň, sa však môžu tešiť z výhodnejších leteniek, ktoré sú v priemere o pätinu lacnejšie než tie na leto.

„Dopyt po letenkách je naďalej vysoký, avšak nedosahuje rekordy, ktoré sme zaznamenali pred niekoľkými týždňami. Okrem prirodzeného poklesu po začiatku letnej sezóny môžu byť dôvodom vyššie ceny leteniek, inflácia, ale aj aktuálna situácia na letiskách,“ hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com s tým, že pre aktuálnu situáciu zároveň vzrástol dopyt po partnerských službách typu Air Help. Táto služba zákazníkom pomáha s vymáhaním kompenzácií za meškajúce lety a ponúka poistenie batožiny pre prípad jej oneskorenia či straty.

Práve situácia na letiskách zostáva naďalej neistá a chaotická. Počas júna a júla bola podľa údajov Kiwi.com miera rušenia letov v Európe v porovnaní s aprílom a májom dvojnásobná.

„Vzhľadom na to, že letiská naďalej čelia vysokému náporu cestovateľov, pristupujú niektoré z nich k preventívnym opatreniam – napríklad znižujú počet príletov a odletov. Na niektorých letiskách sa situácia už zlepšuje a očakávame, že koncom leta a začiatkom jesene by mala byť plne pod kontrolou,“ dodáva Dočkalová.

Aktuálne sú letenky na jesenné mesiace oproti letu až o niekoľko desiatok percent lacnejšie. Už teraz tak môžu cestovatelia naraziť na výhodnejšie ponuky – na septembrové a októbrové termíny sú ceny v priemere o 20 % nižšie, v rámci Európy je to dokonca až o 25 % menej v porovnaní s aktuálnymi cenami júlových letov.

Značky: