Skvelá správa pre všetkých zdravotne znevýhodnených! Drevená klávesnica HandCubeKeys je vynálezom, ktorý uľahčí prácu s počítačom ľuďom s telesným, mentálnym, ale aj zrakovým postihnutím. A práve tento vynález sa stal víťazom Inovačnej súťaže, vďaka čomu sa bude môcť predstaviť na najväčšom slovenskom technologickom festivale IXPO 26. – 28. apríla na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Bezdotyková klávesnica je ľubovoľne programovateľná pre prácu s PC. Písmená, číslice či obrázky sú výrazne viditeľné a sú na veľkých drevených klávesoch s netradičným tvarom. Je polohovateľná do vodorovnej alebo šikmej polohy, aby bolo zapezpečené širšie využitie pre rôzne typy hendikepov. „Princíp fungovania tejto klávesnice je v tom, že v drevených kockách je zabudovaný čip, ktorý komunikuje buď so snímačom pripevneným na prste, alebo reaguje na svetelný lúč, pripevnený na hlave, prípadne inej časti tela. Každá kocka obsahuje okrem písmena aj obrázok. Ten symbolizuje písmeno, aké je na danej kocke, napríklad A – auto, L – lietadlo. Toto slúži najmä pre osoby, ktoré nevedia čítať,“ prezradil autor nápadu Ľuboš Belavý. Vďaka obrázkom môžu užívatelia vyjadriť aj rôzne citové rozpoloženie, ako napríklad, či sú hladní, smädní, či chcú spať, či sú smutní a podobne. Takto teda dokážu aj viac cvičiť mozog, ale zároveň môžu priamo vyjadriť emóciu.

Do Inovačnej súťaže, vyhlásenej konzultačnou spoločnosťou Centire, sa prihlásilo viacero inovátorov so svojimi nápadmi či technologickými riešeniami. „Všetky finálové projekty by si zaslúžili vyhrať prvú cenu. Víťazom však môže byť len jeden. HandCubeKeys nás najviac oslovilo nielen svojou využiteľnosťou a potenciálom, ale aj sociálne zodpovedným rozmerom. Sme presvedčení, že sme spolu s organizátormi IXPO vybrali správne,“ prezradil Ľubomír Billý zo spoločnosti Centire. Okrem bezdotykovej klávesnice sa do finálového súboja o prezentáciu na festivale IXPO zapojili aj také projekty ako komplexná letecká a interiérová 360˚ virtuálna prehliadka s hotspotmi, či website builder s implementovaným SEO analyzátorom a systémom administrácie koncovým užívateľom. Ďalej tiež využitie technológie 3D skenovania a vizualizácie vnútorných priestorov v praxi, scénická kreatíva či projekt lokalizácie vo výrobných fabrikách a na pracoviskách.

Víťazom sa však napokon stala práve drevená bezdotyková klávesnica pre telesne i mentálne hendikepovaných, ktorá získala možnosť prezentácie na IXPO a vyhlasovateľská spoločnosť Centire jej autorom preplatí náklady na prezentačné miesto až do výšky 3.000 €.  „Nápad vyrábať tento typ klávesnice vyšiel z myšlienky uľahčiť komunikáciu našim zdravotne postihnutým príbuzným pomocou digitálnych technológií. Prvým  prototypom sme sa začali zaoberať  už niekedy v roku 2010. Odvtedy je to už tretia úprava, v ktorej sú odstránené  nedostatky z tých predchádzajúcich. Zároveň je technologicky vylepšená  a pripravená takmer pre všetky typy zdravotných postihnutí, tak pre fyzické,  ako  aj mentálne,“ dodal Ľuboš Belavý.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.