VÚB banka upozorňuje, že aktuálne úplne nový typ podvodov, ktorý prebieha prostredníctvom prihlasovania sa cez internetové vyhľadávanie Google.

Vyhľadávanie obsahuje aj nebezpečný reklamná link

Po zadaní kľúčových slov v prehliadači spojených so službami alebo produktami VÚB (ako napríklad „vub ib“, „vub banking“, „vub quatro“ a podobne), vám môže spomedzi prvých vyhľadaní naskočiť aj reklamný odkaz. Ten vás následne presmeruje na podvodnú stránku online bankovníctva.

Čo sa stane, ak sem kliknem?

Potom po vyplnení prístupových práv do internetového bankovníctva a vyplnením údajov o karte, vás môžu podvodníci pripraviť o peniaze. Preto si treba dávať pozor, na aký odkaz klikáte a kam vpisujete svoje údaje. Stále platí, že jediná overená cesta, ako sa do internetového bankovníctva VÚB banky prihlásiť, je oficiálna stránka teda www.vub.sk.

Výlučné URL adresy pre online bankovníctvo VUB sú:

https://nib.vub.sk alebo https://ib.vub.sk.

Stále funguje aj klasický podvod

Okrem toho stále prebiehajú aj klasické phishingové útoky prostredníctvom podvodných SMS a e-mailov. Takto vyzerajú podvody

Ak niekto takúto správu obdržal, nemá na ňu reagovať a najlepšie urobíte, ak ju vymažete. Ak ste už svoje údaje zadali, bezodkladne volajte Kontaktné centrum 0850 123 000 (+421 2 4855 59 70 zo zahr.).

Nezabudnite, že banka nikdy nežiada údaje o platobnej karte prostredníctvom e-mailu, SMS ani telefonicky. Viac info nájdete aj na stránke www.bezpecnenakupy.sk. 

Zdroje: VÚB

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.