Softvérová podpora je pre niektorých používateľov dôležitým parametrom, ktorý zvažujú pri výbere nového telefónu.

Častá otázka, s ktorou sa stretávam, je, koľko aktualizácií operačného systému dostane smartfón XY. V prípade telefónov so systémom Android pomôžu oficiálne prísľuby, ktoré komunikujú takmer všetci výrobcovia. Ich zoznam pravidelne aktualizujem v článku Samsung, Xiaomi, Motorola, Honor a ďalší: Koľko aktualizácií systému Android sľubujú výrobcovia smartfónov?

Vo svete iOS je však situácia trošku komplikovanejšia, keďže Apple vopred nešpecifikuje, koľko aktualizácií systému iOS garantuje pre jednotlivé modely iPhonu. Konkrétnu odpoveď, koľko iOS aktualizácií dostane váš iPhone, vám teda nikto nedá. Avšak keď sa pozrieme na podporu predchádzajúcich iPhonov, dá sa odhadnúť, aká býva obvykle podpora zo strany Applu.

iPhone 14 Pro MaxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14 Pro Max

Približne 5 veľkých aktualizácií systému iOS

Výborným pomocníkom je portál statista.com, ktorý pravidelne aktualizuje zoznam iPhonov a aktuálnu verziu systému iOS, ktorá je pre jednotlivé iPhony dostupná. Z tohto zoznamu vyplýva, že iPhony, ktoré prišli na trh v roku 2015 a neskôr, dostávajú obvykle 5 až 6 veľkých aktualizácií operačného systému iOS.

Dá sa teda predpokladať, že podpora na úrovni cca 5 aktualizácií systému iOS je aktuálne štandard, s ktorým sa dá počítať aj do budúcnosti, ±1 aktualizácia.

Pre porovnanie, vo svete Androidu je najlepšia softvérová podpora na úrovni 4 aktualizácií operačného systému a pre svoje smartfóny ju garantuje Samsung, Oppo a OnePlus.

Bezpečnostné aktualizácie môžu chodiť aj o niekoľko rokov neskôr

Okrem veľkých aktualizácií sa môžete stretnúť aj so situáciou, že Apple vydá dôležitú bezpečnostnú záplatu aj pre staršiu verziu iOS, ktorá už nie je bežne aktualizovaná. Príkladom je iOS 12 – táto verzia prišla na trh v septembri 2018, avšak najnovšia verzia 12.5.7 je z januára 2023 a obsahuje bezpečnostné záplaty.

Znamená to teda, že napr. iPhone 5s, ktorý prišiel na trh v roku 2013 s verziou iOS 7 a jeho posledná veľká aktualizácia bola na iOS 12, dostal bezpečnostnú aktualizáciu v januári 2023 na verziu 12.5.7. V prípade bezpečnostných aktualizácií však ťažko odhadnúť, ako dlho bude trvať podpora – je to individuálne a závisí to najmä od toho, aké kritické zraniteľnosti sa nájdu v starších verziách systému iOS.

Zdroj: vlastné, statista.com

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit