Najjednoduchšie bude kúpiť inteligentnú zásuvku s meraním spotreby.

Komu sa ale nechce dávať niekoľko desiatok eur a chce čo najlepší prehľad spotreby, odporúčame stránku Outer Vision Power Supply Calculator. Na základe výberu komponentov dostanete čo najlepší prehľad o tom, koľko by mohlo vaše PC spotrebovávať.

Výpočet je vhodný pre stolné počítače, Mini-ITX počítače a serverové riešenia. Pre notebooky tu nemáte priamu podporu komponentov, napríklad notebookové verzie a teda výpočet by bol veľmi nepresný. Na stolný počítač je použitie kalkulačky vhodné.

Režim Basic je rýchlejší a uspokojí sa so základným výberom komponentov. Vyberáte ich zo zoznamu alebo začnete písať a zobrazia sa návrhy. V prípade množstva procesorov je toto istejší spôsob, ako vyhľadať ten svoj.

Režim Expert vyžaduje viac nastavenia ale ide tak ďaleko, že vyberáte aj počet obsadených USB portov, myš, klávesnicu, ventilátory či chladiace systémy. Toto už je pre skutočných fajnšmekrov.

Nástroj je vhodný pri plánovaní zostavy, získate lepšiu predstavu o spotrebe. Pred výpočtom si nezabudnite zadať približnú cenu elektrickej energie v kWh. Z inteligentných zásuviek odporúčame napríklad TP-Link Tapo P110 a jej recenziu na našom webe.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.