Je tu predpoklad že výroba čipov v USA bude mať negatívny dopad na uhlíkovú stopu.

O probléme uhlíkovej stopy či neutrality sa hovorí už niekoľko rokov. Firmy sa pýšia vyhláseniami o tom, či sú, alebo dokedy sa stanú uhlíkovo neutrálnymi. Faktom zostáva, že množstvo zariadení potrebuje špecializované čipy, no zostať môžeme pri tých počítačových. Polovodiče tvoria veľkú časť z celkovej uhlíkovej stopy konkrétneho zariadenia. Téme sa venoval magazín The Verge.

Štáty s továrňami na čipy

V roku 2022 bol v Spojených štátoch prijatý zákon o čipoch. Ten vyčlenil 52,7 miliardy dolárov a bol určený na výrobu čipov v krajine. Najväčší výrobcovia stavajú v USA ďalšie továrne a ide o výrobcov ako Intel, TSMC, Samsung a Micron. Nepríjemným faktorom je, že po ich spustení by mohli spotrebovať dvakrát viac energie ako mesto Seattle.

Megatovárne na výrobu čipov by mali firmy vybudovať v Arizone, Ohiu, Oregone, Idaho, Texase a New Yorku. V zjednodušenom prepočte sa dá hovoriť o tom, že každá z týchto elektrární by mala spotrebu ako jedno stredne veľké mesto. V celkovom počte by 9 takýchto fabrík mohlo zvýšiť potrebu energie o 2,1 GW.

Útroby fabriky TSMC

Obnoviteľná? Ťažko

Uhlíková stopa a možná negatívna pozornosť nenechala chladnou spoločnosť Intel. Tá uviedla, že sa aj naďalej zaväzujú k udržateľnosti. Všetky 4 vyššie spomenuté firmy by chceli dosiahnuť 100 % podiel obnoviteľnej energie pri výrobe čipov. Nebude to však také jednoduché, ako sa na prvý pohľad javí. Pozrime sa na detaily. Firmy sa totiž dušujú, že ich výroba patrí k udržateľnej a využívajú čistú energiu. V skutočnosti to nemusí byť čistá energia od úplného počiatku, no môže to byť certifikát obnoviteľnej energie. A to je niečo iné.

Nejde o zložitú matematiku, keď si predstavíme, že obnoviteľné zdroje energie sú v USA zastúpené len 20 %. K dispozícii je solárna aj veterná energia, avšak pri otvorení novej fabriky reálne nemáte informáciu o tom, ktorá časť energie je z obnoviteľných alebo fosílnych palív. Ak teda hovoríme len o takmer štvrtinovom zastúpení obnoviteľných zdrojov, je zrejmé, že po otvorení nových fabrík nebude ani zďaleka žiadna z nich disponovať výrobou z čistej energie.

Budúcnosť?

Podľa štúdie, ktorej sa zúčastnilo 115 spoločností nakupujúcich zelené energetické certifikáty (označované skratkou REC), to vyzerá, že nadhodnotili svoje znižovanie emisií a skleníkových plynov. Podľa správy spoločnosti Stand.Earth, ktorá cituje Apple, je teda jasné, že polovodiče budú predstavovať takmer polovicu emisií skleníkových plynov pri výrobe zariadení.

Otázkou bude, ako sa k tomu firmy postavia a ako dokážu využívať viac obnoviteľnej energie. Tú by ale niekto najprv musel vyrobiť. Začať však budú môcť aj tým, že si nebudú umelo znižovať štatistiky na základe kúpy zelených certifikátov.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.