Zmena a prevratné novinky, ktoré sa nedajú spochybniť.

Nová generácia procesorov s názvom Intel Core Ultra prináša možnosti, ktoré rozhodne zodpovedajú novej generácii a sú hodné svojho mena. Ide o ďalší prípad, keď sa Intel drží svojej povesti a vylepšuje svoj výkon prostredníctvom viacjadrových procesorov. Teraz s čipmi, kde je prvýkrát použitá architektúra Intel 4.

Aj v tomto prípade je návrh postavený na systéme dlaždíc, ktoré majú svoju funkciu a ide o samostatné jednotky. To celé tvorí celok nazvaný procesorový čip (SoC) a používatelia navyše získajú nekompromisný grafický výkon. Minimálne v porovnaní s tým, čo integrované grafiky výrobcu dokázali doteraz. Dlaždice vo forme samostatných čipov sú na hlavnú dosku procesora pripojené špeciálne navrhnutou technológiou zvanou Foveros.

Intel-Core-UltraZdroj: Intel
Intel-Core-Ultra

Označenie procesorov

Výrobca sa snaží sprehľadniť svoje portfólio a novinka s architektúrou Meteor Lake bude mať názov Intel Core Ultra, do ktorej budú patriť tri modelové série. Označené budú podobne ako v minulosti a pôjde o série 5, 7 a 9. Mení sa však typové označenie procesora, ktorému teraz chýba 1 číslovka.

Stále sa však bude dať jednoduchým pohľadom na názov procesora rozpoznať jeho výkonnostné zaradenie. Ako príklad môžeme uviesť procesor Intel Core Ultra 5 135H (18 MB Cache, až do 4,60 GHz) alebo výkonnejší model Intel Core Ultra 7 155H (24 MB Cache, až do 4,80 GHz). Na základe týchto príkladov ste si možno všimli ďalšiu zmenu. Procesory už nemajú pred číselným označením písmeno i.

Jadrá a rozdelenie

Nový návrh prináša zásadnejšie rozdelenie jednotlivých jadier. Stále sú k dispozícii supervýkonné jadrá označené ako P. K tomu treba pripočítať aj jadrá zamerané na efektivitu. Tie sú charakteristicky označené písmenom E. K pôvodným návrhom z minulosti v type jadier tu máme ďalšie jadrá označené ako Low Power Efficient.

Ide o jednu časť mozaiky, ako sa výrobcovi podarilo dosiahnuť predĺženie výdrže na batériu a nízku spotrebu celkovo. V porovnaní s 13. generáciou získavajú procesory približne o 10 % vyššiu výkonnosť. Porovnanie grafického čipu vychádza ešte lepšie a používatelia vďaka novým procesorom získajú až o 20 % vyšší výkon v grafike. Pôvodná grafická karta Intel Iris Xe bola nahradená novým modelom Intel Arc iGPU.

Intel-Core-UltraZdroj: Intel
Intel-Core-Ultra

Ohromný grafický výkon

Vyzdvihnúť treba prítomnosť neurálnej jednotky. Je tu ale skutočnosť, že používatelia po rokoch dostávajú inovovanú grafickú kartu Intel Arc. To navyše v spojení s AI v rámci celého procesora. Ide o niečo, čo si budúcnosť vyžaduje a AI vo vnútri systému je ohlásená aj do ďalšej aktualizácie Windows 11. Spomedzi testov, ktoré sme v redakcii vykonali na konkrétnych zostavách, je nová generácia procesorov Intel je jednoznačne to najlepšie, čo sme za posledné roky videli.

Tým, že umelá inteligencia dostáva samostatnú neurálnu jednotku (NPU), odľahčí procesor a tiež poskytne vyšší výpočtový aj grafický výkon. To všetko v balení vhodnom do prenosných počítačov a herných konzol do ruky. Intel Core Ultra je priamo navrhnutý na použitie v notebookoch. Výrobcovia nebudú musieť zápasiť s nadmerným prehrievaním a spotrebou. V súvislosti s touto generáciou sa hovorí aj o tom, že notebooky by mohli byť výrazne tichšie.

Množstvo úloh, ktoré bude vykonávať NPU vo forme umelej inteligencie bude mať výsledný dopad na priaznivejšie riadenie spotreby. Či už pôjde o efekty v reálnom čase počas videohovoru, ako je rozmazanie pozadia alebo vykonávanie špecializovaných úloh. Tie by na seba musel zobrať procesor a po novom ich môže nechať spracovať novou jednotkou.

Nová éra

Intel Core Ultra ukazuje smerovanie moderných procesorov. Potreba priniesť umelú inteligenciu do klientskych staníc je nevyhnutná a je to jednoznačná výhoda, ako aj základná požiadavka do budúcna. Najnovšie modely postavené na architektúre Meteor Lake spĺňajú náročné kritériá, ktoré používatelia od svojich zariadení, ale aj samotných procesorov očakávajú.

Nejde len o podporu umelej inteligencie a zvýšenie grafického výkonu v samotnom základe. Všetci očakávajú notebooky, ktoré budú mať čoraz lepšiu výdrž na batériu, no zároveň budú spĺňať najmodernejšie požiadavky dnešnej doby. Keď prihliadneme na fakt, že aj operačný systém Windows 11 bude mať ešte tesnejšie previazanie s AI, javí sa použitie 14. generácie procesorov ako jedno z najlepších riešení. Čipy tentoraz celkom jasne prinášajú revolúciu a nie postupnú evolúciu, ako sme mohli vidieť na niektorých sériách v minulosti.

Procesory Intel nájdete v ponuke Datacomp.sk

Článok vznikol v spolupráci s firmou Intel.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.