Ceny produktov Apple sú čím ďalej, tým väčším prekvapením a stali sa inšpiráciou pre množstvo internetových žartov. Americké vtipy sú taktiež známe aj na Slovensku. To je dôkazom, že zmysel pre humor nie je založený na bohatstve.

Po septembrovej prezentácii nových produktov od Apple sa tím analytikov z Picodi.com rozhodol porovnať priemernú mzdu vo vybraných krajinách s cenou iPhone 11 Pro (model so 64GB), s cieľom vypočítať, koľko pracovných dní je potrebných na jeho kúpu.

Index iPhone 2019

Oficiálna cena iPhone 11 Pro (64 GB) na Slovensku bude 1179 €. Za predpokladu, že podľa štatistického úradu je priemerný príjem v krajine 1023 € v hrubom (780 € v čistom), priemerný Slovák bude musieť odrobiť 31,7 dní, aby si mohol dovoliť tohtoročný iPhone (bez počítania iných nákladov na živobytie). To je o 1,4 dňa menej, ako bolo potrebné odrobiť na minuloročný iPhone.

Na čele rebríčka, s najatraktívnejším pomerom ceny a priemernej mzdy sú Švajčiarsko, USA a Luxembursko. Priemerný Švajčiar by podľa štatistiky mal zarobiť na iPhone 11 Pro za 4,8 dní, Američan za 5,8 dní a Luxemburčan za 6,7 dní .

Na druhom konci nájdeme Mexiko: obyvatelia tejto krajiny musia odrobiť 54,2 dní, aby si mohli kúpiť nový iPhone. V krajinách ako Čierna Hora alebo Rusko má tento nový produkt od firmy Apple hodnotu 48,5 a 47 odpracovaných dní.

Metodológia a zdroje

Tento iPhone index 2019 bol kalkulovaný na základe cien iPhone 11 Pro (64GB), ktoré boli ohlásene na oficiálnych stránkach firmy Apple alebo u autorizovaných predajcov. Informácie o priemerných mzdách pochádzajú z oficiálnych štatistických úradov krajín. Vydelili sme mesačné výplaty číslom 21, čo je priemerný počet pracovných dní počas mesiaca.

Autor prieskumu: Picodi.com

Značky: