Séria iPhone 15 určite nie je najlacnejšia. Apple však za ich výrobu zaplatí oveľa menej.

Kúpa nového iPhone 15 či dokonca iPhone 15 Pro mnohým dobre prevetrá peňaženky. Nedávne štatistiky dokázali, že priemerný Slovák musí pracovať až 25,2 dní na kúpu nového iPhone 15 Pro vo verzii so 128 GB interného úložiska. Ceny nových iPhonov pritom vystúpali nad úroveň 1000 eur, čomu sa už nikto nečuduje. Aká je ale výrobná cena týchto modelov?

Prehľad cien pripravila štúdia z Nikkei, pričom ju zdieľal aj portál andro4all.com. Ceny nových iPhonov pri výrobe však nie sú konečné, pretože ich skutočnú cenu zvyšuje aj vývoj technológií, softvéru, cena propagácie a podobne. Práve preto sa vám môže zdať, že ceny iPhonov od spoločnosti Apple sú až o stovky dolárov nižšie ako ich reálne ceny.

Takéto sú reálne ceny modelov zo série iPhone 15

Séria iPhone 15 určite nie je lacnou záležitosťou. Apple si však na nej dal záležať, pričom tento rok nasadil nový čip A17 Pro a taktiež konečne ponúkol USB-C konektor pre nabíjanie. Práve pre nové technológie je podľa poslednej štúdie až o 16 % finančne náročnejšie vytvoriť nový iPhone 15 v porovnaní s iPhone 14. Zvýšenie cien sa však odráža pri každom modeli inak.

  • iPhone 15 stojí 423 amerických dolárov, čo je o 16 % viac ako iPhone 14
  • iPhone 15 Plus stojí 442 amerických dolárov, čo je o 10 % viac ako iPhone 15 Plus
  • iPhone 15 Pro stojí 523 amerických dolárov, čo je o 8 % viac ako iPhone 14 Pro
  • iPhone 15 Pro Max stojí 558 amerických dolárov, čo je o 14 % viac ako iPhone 14 Pro Max

Ak by nové iPhony stáli takéto sumy, tak by určite boli predajným hitom aj medzi fanúšikmi Androidu. Ako sme však spomenuli, aj nové technológie navyšujú ich cenu. Čo je však zaujímavé, výrobné ceny iPhonov sú vyššie. Séria iPhone 15 je však o niečo lacnejšia na našom trhu v porovnaní s minuloročnou sériou. Apple tak ceny znížil najmä pre menový kurz.

Apple a jeho štatistiky

Zo štúdie, ktorá sa venovala cenám série iPhone 15, vyplynulo aj niekoľko zaujímavostí. Napríklad taký displej modelu iPhone 15 Pro Max je o 10 % drahší v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Titánový rámik pri iPhone 15 Pro je až o 43 % drahší ako predchádzajúce riešenie pri iPhone 14 Pro.

Čip A17 Pro taktiež nie je lacnou záležitosťou. Jeho cena v porovnaní s A16 Bionic je o 27 % vyššia. Zvýšenie ceny fotoaparátu je taktiež v kurze, Apple na teleobjektív minul až 3,8-násobne viac peňazí ako pri starších verziách.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.