Nový iPhone prináša viac medziročných zlepšení, ako sme zvyknutí.

Pokiaľ sledujete web TOUCHIT.sk pravidelne, potom ste pravdepodobne zaznamenali aj recenziu na iPhone 14, ku ktorému som bol neobvykle, ale zaslúžene kritický. Základný iPhone nepriniesol pred rokom prakticky nič nové a okrem toho aj zdražel.

Našťastie, v prípade iPhonu 15 je situácia výrazne lepšia a od vydania iPhonu 12 tu máme opäť základný iPhone, ktorého kúpu môžem odporučiť, pretože mám pocit, že sa iPhone opäť niekam posunul.

V prípade základných iPhonov to funguje tak, že Apple má k dispozícii lepšie komponenty a funkcie z modelov Pro a vždy je to len o tom, že ktorú z technológií prinesie aj do základného iPhonu, resp. kedy sa tak stane. Tento rok je zlepšení pomerne dosť, minimálne na pomery Applu.

S jasnejším displejom

iPhone 15 si zachováva hliníkový bočný rámik aj bočný prepínač na prepínanie tichého a hlasného režimu zvonenia. Výborná vec je nízka hmotnosť na úrovni 170 gramov, čo je už niekoľko rokov štandard +- pár gramov navyše. Bočný rámik je po hranách nepatrne zaoblený a telefón sa vďaka tomu drží o niečo príjemnejšie v ruke.

Veľkosť displeja sa nezmenila, čiže 6,1 palca v prípade štandardnej verzie a 6,7 palca v prípade modelu Plus. Výborné je, že sa zvýšil maximálny jas displeja a to na úroveň až 2000 nitov. Rovnaký maximálny jas má aj iPhone 15 Pro a hoci si základný iPhone 15 stále zachováva obnovovaciu frekvenciu 60 Hz, celková kvalita displeja je lepšia v porovnaní s iPhonom 14.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Je 60 Hz problém?

K 60 Hz ešte jedno zamyslenie. Bol by som rád, ak by dal Apple aj do základných iPhonov 120 Hz displej, ktorý zlepšuje používateľský zážitok. Na druhej strane, z pohľadu majiteľov iPhonov, ak budete na iPhone 15 prechádzať z akéhokoľvek iného základného iPhonu, tak vám 120 Hz displej v skutočnosti nebude chýbať, lebo ste sa s ním ešte nestretli.

Prechod zo 120 Hz displeja späť na 60 Hz je horší, ale po pár dňoch som si zvykol. Čiže, áno, z môjho pohľadu milovníka technológií sa teším, keď v budúcnosti dostanú aj základné iPhony 120 Hz displej. Avšak z hľadiska cieľovej skupiny ľudí, ktorí si iPhone 15 kúpia – nemyslím si, že budú považovať 60 Hz displej za problém.

iPhone 15 nemá Always-on displej, keďže v prípade smartfónov od Applu je táto funkcia priamo naviazaná na 120 Hz displej. Do výbavy však dostal Dynamic Island a to je príjemný upgrade, ktorý zlepšuje používateľský zážitok. Som zvedavý, či túto funkciu teraz začne využívať viacero vývojárov aplikácií tretích strán, keďže sa počet používateľov s Dynamic Islandom opäť o niečo rozšíri. 

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Zahrievanie som nezaznamenal 

iPhone 15 poháňa procesor Apple A16 Bionic z minuloročných iPhonov 14 Pro a k dispozícii je 6 GB RAM. Zážitok z používania je bezproblémový, telefón je rýchly a svižný. Počas testovania iPhonu 15 som nezaznamenal problém s rýchlym zahrievaním, na ktorý som upozorňoval v mojej recenzii na iPhone 15 Pro Max.

Faktom je, že 4. októbra prišla aktualizácia na iOS 17.0.3, ktorá by mala problém so zahrievaním opravovať, čiže by mal byť minulosťou aj v prípade modelov Pro. Teploty počas nabíjania boli v poriadku, telefón bol teplý, avšak nezaznamenal som žiaden nečakaný extrém.

Samozrejmosťou je USB-C, ktoré má síce v prípade iPhonu 15 pomalšie prenosové rýchlosti na úrovni USB 2.0, avšak z praktického hľadiska je výborné, že si môžete telefón nabíjať jedným USB-C káblom ako ostatné zariadenia. Rovnako môžete v aute používať jeden USB-C kábel pre účely používania CarPlay aj Android Auto, pokiaľ máte v rodine aj iPhone aj Android. A takisto fungujú externé disky a všemožné príslušenstvo, ktoré si cez USB-C pripojíte k iPhonu 15. 

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

iPhone 15 alebo iPhone 14 Pro?

iPhone 15 mi počas testovania ponúkal výdrž na úrovni 4 až 5 hodín aktívneho používania, v extrémnych prípadoch som sa vedel dostať na 5,5 až 6 hodín. Nabitie z 10 % na 50 % trvalo 20 minút, za hodinu sa telefón nabil na 87 % a nabitie na 100 % trvalo cca 1,5 hodiny. Výkon nabíjania dosahuje 20 W, krátkodobo môže vyskočiť o pár watov vyššie, keď začnete nabíjať takmer vybitý iPhone.

Ak by ste sa rozhodovali, či si kúpiť iPhone 15 alebo ísť do minuloročného iPhonu 14 Pro, keďže cena týchto telefónov môže byť podobná, treba si zvážiť, nakoľko je pre vás dôležitý USB-C port a nižšia hmotnosť, čo sú výhody základného iPhonu 15.

iPhone 14 Pro má výhodu z hľadiska 120 Hz displeja s funkciou Always-on a teleobjektívu s 3× zoomom. Je však citeľne ťažší a má Lightning port.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

48 Mpx hlavný fotoaparát

iPhone 15 dostal do výbavy aj zlepšené zadné fotoaparáty. 48 Mpx hlavný fotoaparát fotí štandardne 24 Mpx fotografie, avšak môžete si tento režim zmeniť na 12 Mpx. Vďaka vysokému rozlíšeniu senzora je k dispozícii aj režim s 2× zoomom.

Nie je to teleobjektív v hlavnom fotoaparáte, ako to prezentoval Apple, keďže v skutočnosti ide o výrez z fotky, avšak je to spravené dobre a táto funkcia má zmysel. Viackrát som ju počas testovania použil aj ja a je fajn, že ju iPhone 15 ponúka.

Ultraširokouhlý senzor má 12 Mpx rozlíšenie a fotí pekné fotky cez deň aj v noci. V tomto smere nemám pripomienky, kvalita je tradičná iPhonovská a pokiaľ si iPhone 15 kúpite, s kvalitou fotenia a aj so záznamom videa budete spokojní.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Galéria fotiek, ktoré odfotil iPhone 15

Nižšie nájdete výber niekoľkých fotiek, ktoré odfotil iPhone 15 a boli komprimované pre účely webu.

Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 15Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

iPhone 15 je tradičný iPhone s dobre známym používateľským zážitkom a obvyklou kvalitou. Tohtoročná generácia sa za mňa vydarila, keďže po dlhšej dobe priniesla viac zlepšení, ako bolo trendom za posledné roky.

Displej je jasnejší, čo je užitočné, pribudol Dynamic Island, ktorý tiež zlepšuje zážitok z používania telefónu v špecifických situáciách a vo výbave je aj nový 48 Mpx fotoaparát, ktorého vyššie rozlíšenie prináša vyššiu kvalitu fotiek vďaka lepšiemu hardvéru, ale aj vďaka lepšiemu spracovaniu obrazu. Zároveň tento fotoaparát ponúka dobre využiteľný režim 2× priblíženia. A samozrejme nemožno zabudnúť na USB-C.

Ak máte iPhone 12 alebo staršiu generáciu, iPhone 15 je za mňa skvelý upgrade a je fajn, že aj cena je o 50 eur nižšia v porovnaní s cenou, na ktorej štartoval iPhone 14. A pokiaľ je pre vás iPhone 15 drahý, odporúčam zvážiť kúpu iPhonu 13, ktorý stojí okolo 700 eur a za iPhonom 14 nezaostáva až tak výrazne.

Cena: od 949 eur

Zapožičal: Telekom

Páči sa nám

  • Množstvo medzigeneračných zlepšení na pomery Applu
  • Príjemná hmotnosť telefónu
  • Vysoký maximálny jas displeja
  • 48 Mpx hlavný fotoaparát s funkciou 2× zoomu
  • Výborná kvalita fotiek a videa
  • USB-C port
  • Dobrý používateľský zážitok

Nepáči sa nám

  • Ocenil by som 120 Hz displej
  • USB-C má prenosové rýchlosti iba na úrovni USB 2

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit