Základný problém pri každom balení na dovolenku či výlet. Čo si so sebou zobrať, a čo nechať doma? Veľký telefón splní množstvo účelov, takže teoreticky nahradí všetky ostatné zariadenia, ktoré by sme mohli na dovolenke potrebovať. Alebo nie? A potrebujeme ich vôbec?

Názor Miša Reitera

Moderná doba (taká mimochodom bola vždy), nám prináša nové zariadenia a nové možnosti. Stav elektroniky, ktorý dnes naberá na počte, sa môže stať občas neúnosný. V bežnej prevádzke máme notebook, TV, smartfón, hudobný prehrávač, prenosnú hernú konzolu a tablet. K tomu pokojne pripočítajme slúchadlá do uší vhodné na cestovanie, slúchadlá na hlavu vhodné na doma a do kancelárie. Keďže zariadenia zatiaľ nemajú napájanie modulom nulového bodu (ZPM) ako v bájnom meste Atlantída z Hviezdnej Brány, potrebujete ich samostatne napájať. Slúchadlá majú vlastný kábel, k ostatným zariadeniam bude treba nejaký zobrať. Niekde pomohla Európska únia, inde sa použije proprietárny, po slovensky povedané vlastný – nešikovný kábel pre jedno vybrané zariadenie. Aby ste si mohli dlhú cestu vlakom, autom, autobusom alebo lietadlom vychutnať bez obáv zo straty energie, je fajn zakúpiť si ešte powerbanku. Ideálne takú, ktorá má väčšiu kapacitu a teda aj svoju hmotnosť. Pre tých, čo majú radi život v pohybe je ako stvorený inteligentný náramok, takže ďalšie elektronické zariadenie. Našťastie u nás nedostať Google Glass, a tak máme o jeden malý problém menej. A nezabúdajme na tablet. Hranie hier alebo prezeranie internetu je pre mnohých predsa len pohodlnejšie na väčšom displeji tabletu ako na mobilnom telefóne.

To je zoznam zariadení, na ktoré sme si zvykli a priznávam, nechce sa mi s nimi lúčiť ani na dovolenke. Ale je to v princípe podobné ako s jedlom. Že pizzu v Taliansku robia inak ako u vás v ulici? Nemajú tam povestný „smažák“? V poriadku, ak chcete to isté, čo máte doma, načo teda platiť za dovolenku…

Dovolenka je podľa mňa o oddychu a snahe robiť veci inak. Nebudem sa hrať na niekoho, kto v prvý voľný deň ešte pred návštevou WC nepozerá trikrát emaily J. Ale mal by to byť oddych, pretože nazvláčať si všetku elektroniku a byť s tabletom pri ohni, nosiť ho na turistiku alebo všetko fotiť a hneď zdieľať, nemusí byť to pravé. A že sme si akosi neoddýchli, zistíme zväčša až po dovolenke. Nie je to ľahké, sú to zariadenia dnešnej doby, pre mnohých osobno-pracovné pomôcky. Za absolútne nevyhnutné minimum takmer všade považujem notebook. Na odpísanie emailov, na zistenie cien, trás výletov, možností na okolí. O mobile sa baviť nemusíme, to je nevyhnutnosť.

Mišov verdikt

Som jednoznačne za odľahčenie. Kratšia dovolenka je ideálna na oddych, mnohí ani nebudete mať čas na používanie všetkých zariadení. Dvoj alebo trojdňové výlety sú u mňa jednoznačne bez tabletu, občas aj bez fotoaparátu. Kedysi sme spravili krásnych 32 fotografií. Dnes urobíme 200 nič nehovoriacich fotiek, bez hlavy aj bez päty a bez akéhokoľvek zmyslu. Niekto berie dva telefóny, tablet, powerbanku aj konzolu. Iný zase fotoaparát s dvomi objektívmi, jeden mobil a powerbanku. Nájdite tú správnu kombináciu pre vás a skúste si oddýchnuť. Verte mi, ak pol dňa nepozriete na Facebook, o nič neprídete, možno tak o skákajúceho psíka a iné „musíte vidieť“ videá…

duel_miso_roman_nowat

Mišo vs. Roman

Názor Romana Kadleca

Jedno zariadenie mi rozhodne nestačí. Teším sa z toho, čo dnešné telefóny dokážu, ale jednoducho potrebujem poltucet prístrojov, ktoré majú pevne daný účel, a tomu sú prispôsobené. To v praxi znamená, že si so sebou na dovolenku zbalím PlayStation Vitu, ktorá poslúži, ako hračka na cesty, elektronickú čítačku kníh s technológiou elektronického atramentu, aby som si mohol čítať na pláži a tablet na sledovanie videa a pohodlné prezeranie internetu. Ak by som bol náročný aj z hľadiska fotenia, v batožine by nechýbal kvalitný fotoaparát. A keďže si chcem oddýchnuť od práce, tak notebook nechám doma, ale zvažoval som aj jeho zbalenie. Vystačím si však s malou prenosnou klávesnicou, aby som, ak bude treba, aspoň niečo napísal na tablete.

Prečo som sa tak rozhodol? Dnešné smartfóny sú výborným nástrojom na hranie a ponuka naozaj kvalitných hier nie je malá. Problém je ten, že hranie pomocou klasických ovládacích prvkov je, v porovnaní s dotykovou obrazovkou, o poznanie pohodlnejšie. Áno, pre iOS a Android zariadenia sú dostupné ovládače, ale ich cena často atakuje hranicu 50 eur a viac a je to ďalšia vec, ktorú by som si musel zbaliť. Nehovoriac o tom, že mi vadí slabá výdrž telefónov počas hrania na výkon náročných hier.

Elektronickú čítačku kníh beriem kvôli tomu, že ponúka najlepší zážitok z čítania, ktorý je takmer porovnateľný s klasickou papierovou knihou. Platí to najmä vtedy, ak čítate knihu vonku pri ostrom slnku. LCD displeje a slnko nie je ideálna kombinácia a hoci dnešné telefóny a tablety majú pomerne silný jas, aby slnko „presvietili“, technológia elektronického atramentu oči menej unavuje. A celkovo je pohľad na e-ink displej pohodlnejší. Nehovoriac o výdrži batérie.

Tablet má v porovnaní s telefónom väčší displej a opäť lepšiu výdrž batérie. Ak máte 5,5 alebo 6-palcový telefón, tak tablet možno nepotrebujete. Ale faktom je, že aj 8-palcový tablet (nehovoriac o 10-palcovom modeli) poskytuje lepší používateľský zážitok pri sledovaní videa alebo hraní hier. A ak máte zariadenie s pomerom strán 4:3, pri prezeraní webu to platí dvojnásobne.

Nakoľko mám aktuálne zapožičaný Samsung Galaxy S6, foťák nechám doma. Tento smartfón totiž vyhovuje mojim potrebám a zhotovuje naozaj pekné fotky. Ak by som však mal doma na poličke zrkadlovku, asi by takisto skončila v batožine.

Romanov verdikt

Niekomu stačí na dovolenku jeden smartfón a ten obslúži všetky potreby. Osobne však preferujem dedikované zariadenie pre takmer každú z „hlavných“ funkcií. A že je tých zariadení veľa? Veď nezaberajú ani toľko miesta ako jedny rifle J Takže jedna extra powerbanka sa ešte určite zmestí. Treba ju.