Policajti vraj kolobežkára nenamerali správne a jeho rýchlosť bola nižšia.

Vlny slovenského a českého internetu pred pár dňami rozbúrila fotografia z policajného radaru, ktorá zachytávala kolobežkára v Liptovskom Mikuláši, idúceho vraj rýchlosťou 118 km/h. Už vtedy sa ale objavili hlasy, že by to nebolo možné.

Celú situáciu vo svojom videu podrobne rozobral český youtuber Lukáš Mrkvička na svojom kanále Karotka. Z fotografie ani videa nie je zrejmé, o aký model kolobežky ide, ale Mrkvička ju podľa tyčí riadenia a výšky kolobežky odhadol na jeden z troch bežne predávaných modelov. Lenže ani jeden z nich „z výroby“ nedokáže dosiahnuť rýchlosť 118 km/h. Mohla byť upravená, ale zvládnutie takejto rýchlosti je aj tak nepravdepodobné.

Youtuber tiež spochybnil rýchlosť na základe postoja kolobežkára, ktorý by podľa neho nemohol pri takej rýchlosti a odpore vzduchu stáť na kolobežke takto ležérne. Hlavnú výčitku však mal voči spôsobu merania rýchlosti.

Policajti totiž kolobežkára merali radarom Polcam, ktorý v skutočnosti nemeria rýchlosť vozidla, u ktorého chcú zistiť rýchlosť, ale ich vlastného. Z toho dôvodu je nutné, aby sa obidve vozidlá (policajné aj merané) pohybovali určitý úsek, zhruba sto metrov, približne rovnakou rýchlosťou. Mrkvička tvrdí, že aj drobné nuansy pri tomto spôsobe merania dokážu vyvolať dosť veľkú odchýlku od skutočnej rýchlosti meraného auta.

Policajti zo Žilinského kraja dnes (13. 7.) na svojej oficiálnej stránke Polícia SR – Žilinský kraj zverejnili video, ktoré malo raz a navždy dokázať, že touto rýchlosťou kolobežkár skutočne šiel. Paradoxne, došlo k pravému opaku a množstvo ľudí na základe videa tvrdí, že policajti sa sami usvedčili z nesprávneho merania a šírenia klamstva.

Na videu je totiž vidieť, že policajti, keď zbadali kolobežkára, poriadne dupli na plyn a počas merania sa k nemu približovali. To je ale podľa youtubera úplne nesprávny spôsob použitia tohto radaru a mohol zásadne ovplyvniť výsledok merania. V skutočnosti teda vôbec nemusel ísť 118 km/h, ale podstatne menšou rýchlosťou.

Na základe zverejneného videa Karotka celú situáciu opäť analyzoval a tvrdí, že policajti nepoužili radar správnym spôsobom. Nazval ich dokonca „bandou kreténov“. Nesprávny postup však na facebookových stránkach Polícia Slovenskej republiky a Polícia SR – Žilinský kraj policajtom vyčíta veľké množstvo iných ľudí, ako už bolo spomenuté.

O stanovisku a reakciu na obvinenia sme požiadali Prezídium Policajného zboru SR aj Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) SR v Žiline. Po doručení vyjadrenia ho doplníme do článku.

DOPLNENÉ 13. 7. o 17:19: „Vzhľadom na to, že prípad riešili kolegovia zo Žilinského kraja, smerujte svoje otázky na hovorcov KR PZ Žilina,“ odpísala nám hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Odpoveď od krajských policajtov sme v čase doplnenia článku stále nemali.

No a čo sa týka nášho názoru, ktorý vyjadrujeme na základe skúseností s rôznymi typmi kolobežiek a z informácií vo videu, máme dojem, že kolobežkár nemohol ísť rýchlosťou 118/km. Zdôrazňujeme, že ide len o dojem a názor, ktorý nie je možné podložiť rukolapnými dôkazmi. Zdá sa však veľmi nepravdepodobné, že by kolobežkár dokázal ísť do zákruty takou rýchlosťou v takom postoji, ako je vidieť vo videu. Nezdá sa to ani pri porovnaní s okolitými autami a objektmi. Osobne rýchlosť odhadujeme na 50 až 70 km/h.

Na druhej strane, takáto kolobežka evidentne nemala na ceste zaradenej do oficiálnej siete cestných komunikácií čo hľadať, pretože ide o model, ktorého konštrukčná rýchlosť je podľa všetkého vyššia ako 25 km/h. Je preto zvláštne, že policajti sa nezamerali na tento aspekt, ale na rýchlosť.

Zdroj: Karotka, vlastné

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.