Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe dnes oznámila, že kamera XA45 bude uvedená na trhy v regióne Európy, Blízkeho východu a Afriky.

Reaguje tak na stúpajúci dopyt po obsahu v rozlíšení 4K v mnohých oblastiach, vrátane firemných videí, vzdelávacích záznamov, náboženských prenosov, či v nezávislej dokumentárnej a filmovej tvorbe. Profesionálna videokamera s 20-násobným optickým transfokátorom a snímačom typu CMOS formátu 1/2,3″ dokáže zaznamenávať v rozlíšení 4K UHD alebo Full HD s kodekmi XF-AVC[1] a MP4. To všetko používateľom poskytuje značnú tvorivú slobodu. Videokamera XA45 nadväzuje na model XA40 (uvedený na trh v roku 2019). Navyše ponúkne výstupný terminál 3G-SDI, ktorý používateľom umožňuje pripojiť štandardné záznamové zariadenie, napr. enkódery pre živý prenos. Canon tak vychádza v ústrety stúpajúcej potrebe profesionálneho IP pripojenia.

Kompaktná a výkonná

XA45 s hmotnosťou približne 730 g (iba telo) je veľmi kompaktná 4K UHD videokamera. Napriek malým rozmerom zabezpečuje kombinácia 1/2,3″ snímača CMOS s rozlíšením 4K UHD a obrazového procesora DIGIC DV6 dokonale ostrý obraz 4K UHD a vysoko kvalitné prekonvertovaný Full HD obraz. Tým uspokojuje rastúci dopyt po kvalitnom audiovizuálnom obsahu.

Na rozdiel od modelov XA15 a XA11 môžu používatelia kamery XA45 robiť záznam v profesionálnom formáte XF-AVC, ktorý umožňuje zapojenie do profesionálnych pracovných postupov a poskytuje dodatočné metadáta rozširujúce kreatívne možnosti pri postprodukcii. Kamera umožňuje záznam v rozlíšení 4K UHD XF-AVC alebo Full HD[2] s maximálnym dátovým tokom 160 Mb/s pri snímkovej frekvencii 25,00P a 45 Mb/s pri zázname vo Full HD. Videokamery ako XA45 s podporou 4K pomáhajú zabezpečiť relevantnosť obsahu do budúcnosti s ohľadom na rastúci dopyt po tomto rozlíšení. Napriek tomu je formát Full HD stále široko používaný. V režime Full HD ponúka kamera XA45 snímkovú frekvenciu 25,00P, 50,00P a 50,00. Pre tých, ktorí vyžadujú rýchlu prácu v nezníženej kvalite, ponúka XA45 tiež záznam 4K/UHD na SD karty pomocou kodeku MP4.

Dokonalý spoločník pre živé prenosy

V roku 2020 došlo k výraznému rozmachu živých prenosov v mnohých oblastiach. Mnoho firiem, škôl a iných inštitúcií začalo fungovať virtuálne, k čomu potrebovali spoľahlivé audiovizuálne vybavenie, ktoré dokáže naživo prenášať obsah vo vysokej kvalite. To je jeden z problémov, na ktorý je kamera XA45 s výstupom 3G-SDI priamou odpoveďou. Vďaka výstupom SDI aj HDMI ju možno jednoducho začleniť do rôznych usporiadaní pre živý prenos.

Dokonalá optika

Videokamera XA45 je vybavená vysoko kvalitným objektívom s 20-násobným zoomom, ktorý ponúka pozoruhodne veľký rozsah ohniskových vzdialeností na kameru takto malých rozmerov – v prepočte na kinofilm od 29,3 mm na širokom konci do 601 mm na dlhom. Rozsah transfokácie možno ešte rozšíriť pomocou vstavaného dvojnásobného telekonvertora. S voliteľným až 400-násobným digitálnym zoomom môžu používatelia robiť zábery zo vzdialenosti, z akej by to inak nebolo možné. Pre prípady, kedy je potrebná stabilizácia obrazu, ponúka XA45 tri účinné režimy stabilizácie – štandardný, dynamický a asistovaný – ktoré zabezpečujú stabilný obraz za všetkých okolností.

V decembri 2020 spoločnosť Canon vydala aktualizáciu firmvéru pre rad svojich videokamier – vrátane XF405 / XF400, XA40 / XA45, XA55 / XA50 a modelov LEGRIA HF G60 a HF G50. Kamera s aktualizovaným firmvérom podporuje funkciu Custom Picture, ktorá umožňuje upraviť nastavenia obrazu vrátane ostrosti, sýtosti, detailu pokožky a odstránenia šumu a poskytuje používateľom voľnosť prispôsobiť obraz svojim tvorivým predstavám. Aktualizácia navyše rozšíri možnosti vlastného prispôsobenia kamier pre pohodlnejšie ovládanie – používatelia budú môcť priradiť programovateľným tlačidlám ďalšie funkcie, ako je zobrazenie prepalov, oblasti zaostrenia a kompozičných značiek.

Všestranné zvukové schopnosti

Kamera XA45 podporuje aj profesionálny záznam zvuku. Odpojiteľná rukoväť má zabudované dva štandardné trojkolíkové konektory XLR pre pripojenie externých mikrofónov. Záznam je možný dvojkanálový alebo štvorkanálový. Kamera má tiež linkový a mikrofónny vstup a konektor 48V Phantom. Je vybavená aj vstavaným stereo mikrofónom a štandardným konektorom typu Jack 3,5 mm, ktorým možno tiež napájať externý mikrofón.

Ďalšie informácie o kamere Canon XA45 nájdete tu.

  • [1] Záznam vo formáte XF-AVC môže vyžadovať používateľskú aktualizáciu firmvéru. Firmvér je k dispozícii bezplatne na webe spoločnosti Canon/stránke podpory produktov.
  • [2] Konkrétne videokamera umožňuje záznam vo formáte XF-AVC v rozlíšení 4K UHD 3840×2160 pri snímkovej frekvencii 29,97P / 23,98P / 25P a v rozlíšení FHD 1920×1080 pri snímkovej frekvencii 59,94 / 59,94p / 50i / 50p / 29,97p / 25p / 23,98p.

Značky: