Lexus aktuálne nielen inovoval svoju modelovú ponuku SUV vozidiel, ale na trh prišla aj nová generácia a to konkrétne pri modeli RX. Značka vychádzala z toho, že vozidlá typu SUV sú zákazníkmi naozaj veľmi vyhľadávané.

Pri značke Lexus však zákazníci oceňujú už legendárnu spoľahlivosť a kvalitu týchto vozidiel.

V tomto článku sa zameriame na vynovenú modelovú ponuku hybridných SUV vozidiel –  UX, NX a aj na najväčšie SUV z ponuky Lexus s označením RX.

Ponuku však rozšíri aj čisto elektrické SUV RZ 450e, ktoré sa na našom trhu objaví už čoskoro. Predpredaj týchto vozidiel je už spustený a ceny pre náš trh sú známe.

Čisto elektrický Lexus RZ 450e
Čisto elektrický Lexus RZ 450e

Lexus tak kompletne pokrýva trh luxusných SUV. A to nielen čo sa týka veľkosti vozidiel, ale dáva vám na výber aj pri type pohonu. Teda presne podľa vašich preferencií.

Lexus UX

Začneme teda najmenším členom z rodiny a to s modelom UX. Modernizácia tohto modelu bola vykonaná s cieľom zvýšiť príťažlivosť tohto mestského crossoveru. A to sa aj podarilo. Vybrať si môžete spomedzi hybridného modelu UX 250h bez nutnosti dobíjania, plne elektrického modelu UX 300e a k dispozícii je aj zážihový pohon s označením UX 200.

Lexus UX 300e
Lexus UX 300e

Lexus UX prichádza s vylepšeným multimediálnym systémom so širšími možnosťami pripojenia, cloudovou navigáciou a väčšími dotykovými obrazovkami s uhlopriečkami 8 a 12 palcov. Okrem toho vozidlo obsahuje aj zabudovanú navigáciu, ktorá zostáva v prevádzke aj v prípade nedostupnosti cloudového pripojenia. Na uľahčenie vyhľadávania dôležitých informácií, ako sú ceny pohonných hmôt, nabíjacie miesta či parkovanie, je možné prepojiť zabudovaného asistenta s pripojením na internet.

LEXUS UX 300e
LEXUS UX 300e

V ponuke je aj plne elektrický UX 300e, ktorý má nový akumulátorový systém. Zvyšuje tak jeho dojazd až na úžasných 450 km. Na výber sú tiež nové ponuky farieb vozidla a dvojfarebného lakovania karosérie.

Na modeli UX 300e bolo vykonaných množstvo drobných zmien, ktoré zlepšujú zážitok z jazdy. Vyladením elektrického posilňovača riadenia a tlmičov, ako aj zvýšením tuhosti karosérie sa vyostrila jazdná dynamika. Auto je pri prevádzke mimoriadne tiché.

LEXUS UX 300e a navigačný systém využívajúci cloudovú technológiu
LEXUS UX 300e a navigačný systém využívajúci cloudovú technológiu

Špeciálne upozorňujeme na model Lexus UX 250h FWD vo výbave Limited Edition, ktorý je dostupný aj skladom a teda vozidlo môžete mať prakticky ihneď. Nemenej atraktívne je aj jeho aktuálne cenové zvýhodnenie a to až 9000 eur. Lexus UX 250h FWD v spomínanej výbave, tak môžete získať už za 38 500 eur. Ak sa však rozhodnete pre benzínovú verziu, ktorá má označenie UX 200, tak v tomto prípade síce nebudete mať hybridný pohon, ale čo rozhodne budete mať, tak to je luxus v podobe slušne vybaveného mestského SUV a to za sumu 29 900 eur.

Lexus NX

Lexus NX je stredný súrodenec SUV modelov značky Lexus. Teda čo sa týka veľkosti. Nádherný vzhľad dodáva modelu naozaj vysokú úroveň atraktivity.

Lexus NX ako najvyššia forma luxusu na kolesách
Lexus NX ako najvyššia forma luxusu na kolesách

V prípade nového modelu NX, luxusného SUV strednej triedy, je vzrušenie základnou súčasťou výbavy – a to nastáva okamžite. Odvážne dizajnové riešenie s nádhernými proporciami, umocnené výrazne tvarovanou prednou maskou, charakteristickou mriežkou chladiča so spletitým vzorom a širokým postojom pri pohľade zozadu, poukazuje na živelnosť ukrytú pod povrchom.

Lexus NX
Lexus NX

Rovnako pôsobia aj umne spracované charakterové línie a predĺžená kapota v štýle športového automobilu. Celkový vzhľad ideálne dotvára elegantný svetelný podpis jednodielnych zadných svetiel a nové štýlové 20-palcové disky kolies.

V kabíne Lexus NX
V kabíne Lexus NX

Z nového elegantného modelu NX vyžaruje silná osobnosť bez ohľadu na to, či stojí alebo je v pohybe, čím zachováva svoju príslušnosť k exkluzívnemu rodokmeňu. V novom Lexus NX sa celkovo budete cítiť bezpečnejšie a komfortnejšie, pričom jazdíte s nižšou spotrebou a väčším ohľadom na životné prostredie.

Lexus RX

Nová generácia najväčšieho súrodenca má označenie RX. Lexus sa pri tomto modeli samozrejme rozhodol zachovať DNA tejto značky. Znamená to najvyššiu kvalitu výroby a následnú vysokú spoľahlivosť ako aj jazdný komfort. Súčasťou nového dizajnu je vretenovitá karoséria, ktorú sa podarilo dosiahnuť integráciou tradične vretenovitej mriežky chladiča do celej prednej časti vozidla. Vybrať si môžete aj model so štíhlymi LED svetlometmi s troma projektormi, čo vyzerá veľmi efektne.

Lexus RX 450h
Lexus RX 450h

Vo vnútri je celý kokpit zameraný primárne na vodiča a zodpovedá osvedčenej zásade: Ruky na volante, oči na ceste. Všetky prvky tak nájdete presne tam, kde by ste ich intuitívne hľadali. Centrom palubnej dosky je nový multimediálny systém s palubným asistentom a 14-palcovým dotykovým displejom. Atmosféru dopĺňa ambientné podsvietenie kabíny. Všetky materiály sú prijemné na dotyk a vytvárajú pocit luxusu. Na diaľku je navyše možné k autu pristupovať cez mobilnú aplikáciu Lexus Link.

Vnútorné vyhotovenie Lexus RX
Vnútorné vyhotovenie Lexus RX

Pohon vozidla je v tomto prípade vždy hybridný. RX 350 h využíva pri Lexuse už dobre známy samonabíjateľný hybrid, model RX 450 h+ je k dispozícii ako plug in hybridná verzia. Vrcholnú ponuku uzatvára RX 500h, ktorý pod kapotou skrýva  hybridný preplňovaný motor. Spaľovací motor je vždy 2,5-litrový radový štvorvalec, v prípade modelu RX 500h sa dodáva so systémom riadenia hnacej sily DIRECT4.

Lexus RX500h a RX 450+
Lexus RX500h a RX 450+

Zdroje: Lexus, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.