Dizajnér Gabor Balogh predstavil svoju víziu iPhonu 8, ktorú nazval iPhone X Concept.

Je marec 2017 a približne o 6 mesiacov predstaví Apple svoj tohtoročný model iPhonu. Vzhľadom na trend väčšiny výrobcov vtesnať čo najväčší displej do čo najmenšieho tela smartfónu sa čaká, že Apple nebude plávať proti prúdu a uvedie do predaja takmer bezrámikový iPhone. Pozrime sa, ako mohlo vyzerať jeho ovládanie v ponímaní Gabora Balogha.

Balogh sa, podobne ako mnohí uznávaní „leakeri“, domnieva, že Apple predstaví jeden prémiový model, z ktorého úplne odstráni hardvérový „Home Button“. Očakáva vylepšenú hlasovú asistentku Siri aj podporu tzv. rozšírenej reality. Siri by nemala len počúvať vaše otázky a odpovedať na ne, ale má prostredníctvom kamery vidieť svet naokolo a rozoznávať rozličné objekty, o ktorých vás môže či už hlasovo, alebo vizuálne informovať. V spodnej časti displeja sa majú zobrazovať ikony rôznych funkcií a aplikácií, ktoré sa hodia pre práve vykonávanú činnosť (podobne funguje TouchBar na nových MacBookoch). Mohlo by to vyzerať nejak takto:

Vzhľadom na vizuálne vnímanie okolitého sveta bude oveľa ľahšia a jednoduchšia akákoľvek činnosť na vašom iPhone. Napríklad taká navigácia.

Koncept zachádza ešte ďalej. Autor nezabúda ani na zdravie našich blízkych. Stačí zamieriť kameru na svojho potomka a okamžite získate informácie o jeho zdravotnom stave vrátane parametrov akými sú pulzová frekvencia, hodnota krvného tlaku či výška telesnej teploty. To je zrejme hudba ďalekej budúcnosti, ale vyzerá to zaujímavo.

Rozšírená realita nebude výhradne určená pre prácu so Siri. Využitie nájde aj v podporovaných aplikáciách, ako napríklad Facebook. Zážitky a udalosti tak budete po novom zdielať s priateľmi z nových, dnes zatiaľ nepoznaných, perspektív.

Aj keď sa pozeráme len na kocept, dizajnér tvrdí, že ho stvoril s dôrazom na pohľad zo strany vývojára. Aký je váš názor? Páčila by sa vám jubilejná desiata generácia iPhonu, ak by vyzeral podobne?