Spoločnosť Cisco počas odbornej bezpečnostnej konferencie Cisco SEC v Bratislave prezentovala najnovšie trendy kybernetického zločinu.

Počet útokov neklesá a ich komplexnosť rastie. Samozrejme, hovorilo sa aj o v poslednej dobe dosť rozšírenom škodlivom kóde typu ransomware, ktorý zašifruje časť dát alebo všetky údaje na disku a od používateľov žiada výkupné.

Ak na vás vyskočí ransomware, existuje dosť veľké riziko toho, že vaša sieť bola napadnutá už dlhšiu dobu. Platí to najmä vo firmách, kde útočníci spočiatku hľadajú menej nápadný spôsob, ako využiť napadnuté počítače. V rozhovore nám to potvrdil Karel Šimek z Výskumného a vývojového centra pre kybernetickú bezpečnosť Cisco v Prahe. Hovoril aj o tom, aký prepracovaný je biznis s malvérom a že vylepšovanie riešení zo strany bezpečnostných firiem a tvorba sofistikovanejších útokov pripomína nekonečnú naháňačku mačky s myšou.

Dôvod, prečo kybernetický zločin existuje, je zrejmý. Je to biznis a útočníci môžu takýmto spôsobom získať peniaze. Odhaduje sa, že táto forma zločinu stojí svetovú ekonomiku 375 až 575 miliárd eur ročne.

Martin Lee, šéf bezpečnostného výskumného tímu Cisco Talos, počas prezentácie trefne prirovnal kybernetických zločincov k digitalizovaným výpalníkom, vreckárom a únoscom. Opäť sa ponúka prirovnanie k naháňačke mačky s myšou. Cisco Talos denne zachytí viac útokov, ako je vyhľadávaní na Googli a spoločnosti sa podarilo skrátiť čas ich detekcie zo 100 až 200 dní na 17,5 hodiny.

Najnovším trendom je technológia Cognitive Threat Analytics, ktorá dokáže poskytnúť automatickú ochranu počas celého trvania útoku aj s využitím umelej inteligencie. Prínos takejto technológie je najmä v prípade nových a málo rozšírených útokov, ktoré klasické antivírusové riešenia nemusia odhaliť a zachytiť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Karel Šimek: „Malvér nemá na starosti jeden útočník, je to prepracovaný biznis“

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit