16-17. októbra 2024 sa v národnej kultúrnej pamiatke Elektrárňa Piešťany konal už tretí ročník medzinárodnej konferencie DRONTEX 2024, ktorú organizuje asociácia Mám Dron.

37 spíkrov z 11 krajín počas dvoch dní vo svojich prezentáciách predstavilo novinky z oblasti bezpilotného letectva, vývoja a využitia dronov v oblasti priemyslu a služieb, ako aj riziká a hrozby, ktoré tieto technológie predstavujú. Podujatie bolo po prvý krát hybridné a okrem 200 hostí v sále sledoval program podobný počet účastníkov online.

Manažment bezpilotnej prevádzky a pokročilé dronové služby

Konferenciu otvoril moderátor Ján Mečiar spolu s riaditeľom asociácie Mám Dron Rastislavom Sopkom. Účastníkom sa prihovorilaj ambasádor podujatia Ivan Bella a župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Nasledovali prezentácie odborníkov na manažment bezpilotnej prevádzky z Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA), Eurocontrol, Európskej komisie a Řízení letového provozu ČR, ktoré doplnil vstup Mareka Krnáča z Krajskej inovačnej a rozvojovej agentúry (KIRA) o možnostiach aplikácie dronov v prostredí samosprávy.

Aktuálnym trendom vo využití bezpilotných technológií sú operácie bez vizuálneho kontaktu (BVLOS). Potvrdili to aj prezentácie spíkrov, ktoré sa venovali možnostiam monitoringu energetických sústav, podzmených a uzavretých priestorov, ako aj zapojeniu dronov do vesmiírnych misií, tvorbe digitálnych dvojčiat, či príprave dronových šou. Ďalší programový blok sa venoval výskumu a vývoju bezpilotných technológií. Vedci zo vzdelávacích inštitúcií z Dánska, Švédska a Nemecka, predstavili projekty využitia dronov vo výskume klimatických zmen, atmosférických meraní, či pokročilých operácií v režime BVLOS.

DRONTEX 2024Zdroj: DRONTEX
DRONTEX 2024

Na konci prvého dňa bola pre účastníkov konferencie pripravená gala večera s atraktívnym programom, počas ktorého prebiehali živé rozhovory a networking. V stane pred budovou Elektrárne prebiehala počas trvania konferencie výstava bezpilotných a antidronových systémov od partnerov podujatia.   

Drony v kontexte bezpečnostných výziev

Drony predstavujú v dnešnom svete významné bezpečnostné hrozby, zároveň však môžu slúžiť ako ochrana proti rôznym nebezpečenstvám. Svedčili o tom aj prezentácie predstaviteľov štátnych inštitúcií a súkromných spoločností venujúcich sa vývoju a produkcii anti-dronových systémov, dronov pre armádne účely a softvérových riešení pre manažment špeciálnych misií.

„V súčasnej napätej bezpečnostnej situácii zohrávajú bezpilotné technológie (UAS) kľúčovú úlohu a stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou obranných stratégií. Aby bolo možné úspešne integrovať tieto technológie do prevádzky, je nevyhnutné vytvárať štandardy a systémy, ktoré umožnia ich flexibilnú adaptáciu na rýchlo sa meniace bezpečnostné požiadavky. Zároveň je potrebné vyvíjať riešenia schopné efektívne spolupracovať a komunikovať s existujúcimi systémami riadenia a kontroly vzdušného priestoru, na čom aktívne pracuje aj naša firma ,“ povedal Marek Náhlik, riaditeľ spoločnosti R-SYS.  

DRONTEX 2024Zdroj: DRONTEX
DRONTEX 2024

Účastníkom konferencie sa počas druhého dňa prihovoril aj poľský veľvyslanec na Slovensku Piotr Samerek, ktorý taktiež poukázal na dôležitosť medzinárodnej spolupráce. Počas programu odzneli aj témy využitia umelej inteligencie v bezpečnostných aplikáciách, zapojenie dronov do monitoringu verejných podujatí a eventov, poistenie dronov na Slovensku, či ochrana osobných údajov v súvislosti s používaním dronov.

„Konferencia DRONTEX 2024 opäť ponúkla priestor pre prezentáciu aktuálnych trendov z oblasti bezpilotného letectva a spojila odborníkov z viacerých krajín. Sme radi, že tento rok mohli program sledovať, okrem ľudí v sále, aj diváci online. Zároveň sa chcem poďakovať všetkým partnerom, bez ktorých by toto podujatie nemoholo vzniknúť,“ poznamenal Rastislav Sopko,riaditeľ asociácie Mám Dron.

Tento článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Značky: