Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Znalostná ekonomika – prepojenie vedy, výskumu a praxe.

INFORMÁCIE O PODUJATÍ

Miesto: Hotel Centrum, Košice
Dátum: 28. apríl 2016
Začiatok: 09:30 hod.

Fórum inžinierov a technikov Slovenska 2016 – FITS 2016 organizuje Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností (ZSVTS). Ústrednou témou FITS 2016 je postavenie a úloha inžinierov a technikov ako medzičlánkov spájajúcich vedu a výskum s praxou. Vedu, techniku, vzdelávanie a aplikácie treba vidieť v širšom kontexte nielen z hľadiska progresu, profitu, ale aj z pohľadu chápania postavenia všetkých týchto sektorov nášho života.

Konferencia FITS 2016 poskytuje priestor pre odborné príspevky prinášajúce informácie, skúsenosti a príklady úspešnej praktickej realizácie svojich myšlienok. Zároveň poskytne diskusné fórum zástupcov rôznych oblastí súvisiacich s vedou, technikou, vzdelávaním i praxou.

Účasť na konferencii bude prínosom pre všetkých inžinierov a technikov v najrôznejších oblastiach zo súkromného či verejného sektoru, aktívnych výskumníkov, manažérov, konzultantov, študentov, predstaviteľov štátnej správy a všetkých, ktorí majú blízko k technike a technickým inováciám.

Konferencia FITS je pokračovaním tradície každoročných stretnutí členov ZSVTS s názvom Fórum ZSVTS. Má za cieľ poskytovať spoločnú platformu pre inžinierov a technikov z najrôznejších odborných oblastí pri hľadaní riešení ako odstrániť bariéry vo využití tvorivého potenciálu. S tým súvisí celý rad tém, ktoré si zasluhujú zvýšenú pozornosť, ako napríklad vzdelávanie a príprava pre inžinierske povolania, riadenie procesov výskumu a transferu výsledkov do praxe, motivácia mladých talentov a pod. Tieto a ďalšie témy budú diskutované nielen na tomto ročníku, ale aj na budúcich stretnutiach.

ODBORNÝ PROGRAM PODUJATIA FITS 2016

 08:30 –  09:30 Registrácia účastníkov

09:30 –  09:35 Otvorenie konferencie: prof. Dušan Petráš, prezident ZSVTS

09:35 – 11:00 Blok prednášok: Vedomostná spoločnosť na Slovensku – vzdelávanie, veda, technika. Budúcnosť Slovenska  –  význam vedy, techniky a vzdelávania

  • Vedomostná spoločnosť na Slovensku – pohľad rezortu školstva (prof. Peter Plavčan, PhD., Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR)
  • Prepojenie vedy, výskumu a praxe v oblasti nových materiálov a technológii (prof. RNDr. Ján Dusza, DrSc., Slovenská akadémia vied)
  • Vedecký, technický a vzdelávací potenciál TUKE ako akcelerátor vedomostnej spoločnosti na Slovensku (prof. Ing. Stanislav Kmeť, CSc.,  Technická univerzita v Košiciach)
  • Normy a ich využiteľnosť v každodennom živote – vzdelávanie mladých technikov (Dr. h.c. prof. Ing. Jozef Mihok, PhD., Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR)

11:00 – 11:15 prestávka, káva

11:15 – 12:00 Diskusné fórum. Moderuje: p. Igor Haraj

Diskutujú: pp. Plavčan, Dusza, Kmeť, Mihok, Petráš

12:00 – 12:30 Odovzdanie ocenení ZSVTS

12:30 – 13:30 Prestávka, obed

13:30 – 15:00 Blok prednášok: Príbehy úspešných inžinierov a technikov na Slovensku

  • Aj magnetizmus vie byť zaujímavý a užitočný pre prax (prof. Ing. Josef Blažek, CSc., Slovenská magnetická spoločnosť)
  • Projekt Chargebrella (Ing. Daniel Šlosár, ÚKC ZSVTS Košice)
  • Úspešné zapojenie jedného z najstarších potravinárskych závodov Slovenska  do dnešnej  svetovej jednotky vo výrobe potravín (Ing. Darina Matyášová, ÚKC ZSVTS Banská Bystrica)
  • Spinea story (Ing. Bartolomej Janek, CSc., SPINEA, s.r.o.,  Prešov)
  • Technologické modifikácie technológie delenia vodným prúdom (doc. Ing. Sergej Hloch, PhD., Technická univerzita v Košiciach)

15:00 – 15:10 Zhrnutie, záver konferencie

Registračný poplatok

OsobaVýška poplatku (vrátane DPH)
– člen ZSVTS20,00 eur
– nečlen ZSVTS30,00 eur
– študent, doktorand, ocenený10,00 eur

Termín zaslania prihlášky: do 21.4.2016

Značky: