Protokol FTP sa nedá použiť v prehliadači Chrome.

Možno ste si už všimli, že od januára, kedy bola uvoľnená verzia Chrome 88, neotvorí FTP odkazy. Namiesto toho vás nasmeruje na externú aplikáciu v okne na výber inej aplikácie, ktorá by sa dala použiť. Potrebujete mať teda nejaký program, ktorý umožní pracovať s protokolom FTP. Podľa webu MSPoweruser sa chystá na tento protokol zanevrieť aj prehliadač Firefox.

Vo verzii Firefox 90, nastane pri pokuse spracovať požiadavku FTP rovnaký scenár ako pri Chrome. Protokol nepoužíva v prehliadači mnoho ľudí a tak je aj vzhľadom na jeho zastaranosť a rizikovosť náročne udržiavať ho po stránke bezpečnosti.

Túto úlohu tak budú musieť prevziať samostatné aplikácie. Aktuálne je k dispozícii verzia Firefox 88, kde sa FTP možnosť dá konfigurovať cez nastavenia about:config. Rovnako tak to bude ešte vo verzii 89, kým podpora trvalo zmizne.

Vo výsledku teda zostáva v prehliadači tzv. handler, ktorý sa o obsluhu bude starať. To znamená nastaviť v prehliadači externý program, ktorý sa pri pokuse na spracovanie protokolu FTP aplikuje.

Zdroj: MSPoweruser, ghacks.net

Prečítajte si aj:

Chrome zavádza čitateľský zoznam

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.