Služba ukončila činnosť kvôli tomu, že internet je v súčasnosti spoľahlivejší ako v minulosti.

Vyrovnávacia pamäť v službe vyhľadávania už nie je dostupná, no používatelia, ktorí spravujú vlastné stránky, majú možnosť kontroly prostredníctvom tohto nástroja. Google Cached skončila a v súčasnosti sa už nedá používať. So službou ste sa mohli stretnúť vo výsledkoch vyhľadávania, ktoré okrem odkazu na stránku obsahovali aj odkaz na jej takzvanú na kešovanú verziu.

Táto verzia slúžila používateľom, ktorí chceli ladiť svoje stránky, ako aj zobrazovať informácie v čase. Išlo totiž o jeden z vhodných spôsobov, napríklad pre reportérov, ktorí sa mohli pozrieť, ako sa stránka menila a čo na nej pribudlo, alebo naopak z nej bolo odstránené. Tiež išlo o dobrý spôsob, ako si načítať stránku, ktorá bola v konkrétnej krajine zablokovaná. Google Cache poslúžila ako vyrovnávacia pamäť a vhodná alternatíva k službám VPN.

Ohľadne tejto zmeny sa vyjadril aj Danny Sullivan, ktorý dúfa, že by Google mohol pridať nejakú formu odkazu na internetový archív. Dnes môžete stále využívať služby internetového archívu. Slúži z časti ako náhrada kešovaných stránok od Googlu v minulosti. Táto služba sa zameriava na to, aby vytvárala historické odtlačky webových stránok v čase, čo umožní používateľom kontrolovať ich predchádzajúci stav.

google cachedZdroj: Jon Porter / The Verge

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.