Vyskúšal som aplikáciu na pripojenie k VPN od ESET-u a tu sú moje skúsenosti.

Bezpečné pripojenie prostredníctvom tohto šifrovaného kanála je žiadanou voľbou u čoraz väčšej skupiny používateľov. Mnohé aplikácie, ako napríklad Opera alebo Edge, pridávajú takéto prepojenie zadarmo. Je to ideálny spôsob, ako ochrániť svoje dáta vysielané prostredníctvom Wi-Fi sietí, nad ktorými nemáte priamu kontrolu.

Zámerne operujem s významom Wi-Fi pod kontrolou, pretože Wi-Fi môžu byť pre vás nejakým spôsobom známe, no neznamená, že viete, ako sú nakonfigurované. Bez toho, aby som nejakým spôsobom znižoval hodnotu verejných sietí a ide napríklad o Wi-Fi, ktoré je poskytované v lietadle, vo vlaku alebo napríklad v hoteloch. Rovnako za Wi-Fi, ktoré nemáte pod kontrolou, považujeme aj mestské siete, v ktorých môžete surfovať zadarmo a za istých podmienok.

VPN od ESET-u

Na to, aby ste získali túto aplikáciu, je potrebné si zakúpiť bezpečnostné riešenie tejto firmy, a to zatiaľ najvyššiu verziu Home Security Ultimate. Táto verzia poskytuje ochranu pre minimálne 5 zariadení, ktoré sú súčasťou ceny a získate aj ochranu pripojenia prostredníctvom VPN. Aj keď si kúpite najnižší počet možných licencií, teda uvedených 5, získate možnosť simultánne pripojiť až 10 zariadení. Rozdielom oproti aplikáciám, ako sú internetové prehliadače alebo VPN zadarmo je v tom, že je tu obmedzenie v množstve prenášaného obsahu.

Aplikácia sa nainštaluje prostredníctvom portálu ESET Home, stačí si ju stiahnuť a získate kód, ktorý aplikujete na danom zariadení. Celý proces je najjednoduchší, aký som kedy pri aktivácii aplikácie tohto typu videl. Vďaka tejto jednoduchosti stačí, keď pošlete niekomu z rodiny alebo vašich známych link na aplikáciu, či už pre Windows, macOS, Android alebo iOS a portál ESET Home odošle aj aktivačný kód. Každý používateľ je autonómny a vy nebudete mať žiadny prehľad nad tým, ako aplikáciu používa a aké dáta prenáša.

Automatický štart

Toto považujem za samozrejmosť, avšak aplikácia je taká prepracovaná, že odpojí operačný systém od siete, až dokým sa nepripojíte k internetu. Je to veľmi dobre vymyslené a funguje to. Zvyknúť si treba iba na to, že po reštarte počítača a nábehu všetkých aplikácií, budete chvíľu bez internetu. Je to však veľmi dobrá ochrana na to, aby ste sa týmto spôsobom mohli pripájať nielen na domácu, ale aj verejnú sieť. Takéto zdržanie je približne do 1 minúty.

ESET VPN nemusí byť spustená priamo so systémom a táto voľba je na vás. Po spustení aplikácie máte na výber, kam sa chcete pripojiť alebo sa použije posledné známe pripojenie. Celý proces je veľmi rýchly a trvá niekoľko sekúnd. Dalo by sa povedať, že ide o takmer okamžité pripojenie na vybraný VPN server.

Poloha a zaťaženosť

Aplikácia zobrazuje aj zaťaženie serverov. Nato je potrebné povoliť sledovanie polohy zariadenia. Vďaka tomu môžete usporiadať pripojenia k rôznym krajinám podľa latencie a celkového zaťaženia. Štandardom je abecedné usporiadanie.

Veľmi dobré skúsenosti mám nielen v prostredí Windows, ale aj v prostredí operačného systému Android, a to na viacerých smartfónoch. Zaujímavosťou je, že v prípade smartfónov sa mi prepína protokol WireGuard na IKEv2. To nič nemení na tom, že aplikácia je stabilne pripojená a v prípade, že dôjde k odpojeniu, automaticky vykoná pripojenie znova. Sledovať sa to dá napríklad na čase pripojenia, kedy vám môže vypadnúť signál z routera, alebo zmeníte pripojenie na inú Wi-Fi, a tým dôjde k prerušeniu a opätovnému pripojeniu.

Zoznam miest, na ktoré sa dá pripojiť, zobrazuje aj piktogramy identifikujúce detaily služby. Niektoré krajiny znemožňujú používanie služieb na zdieľanie súborov, iné majú zase rýchlejšiu dátovú konektivitu na úrovni 10 Gbps. Podľa toho viete, kam sa môžete pripojiť a na základe týchto údajov sa lepšie rozhodovať.

Naše testy

Vykonal som niekoľko testov a ich výsledky vám predkladám na nasledujúcich obrázkoch. Je dôležité spomenúť to, že VPN pripojenie môže byť pomalšie ako priame pripojenie. Najmä pri porovnaní s rýchlosťami, akými dnešné VPN servery disponujú, je len málo pravdepodobné, že vás budú nejakým spôsobom limitovať. Zohľadniť budete musieť aj vzdialenosť od konkrétneho miesta.

Môžete zvažovať lokalitu, ktorá má vyššiu dátovú konektivitu, no je geograficky vzdialenejšia. Následne sa dá pripojiť na lokalitu, ktorá síce nemá 10 Gbps prenos, avšak je bližšie, a tým získate nižšiu latenciu. Skúsenosti s týmto javom a správaním aplikácie platia pre operačné systémy na počítačoch, ako aj na smartfónoch.

Zhora nadol:

  • Pripojenie na server v Prahe, 10 Gbps
  • Pripojenie na server v Marseille, 10 Gbps
  • Pripojenie na server v Bratislave

Wi-Fi AC bude váš limit

Nakoniec je tu aj zaujímavý úkaz, s ktorým sa stretne väčšina z vás, a to najmä ak máte bezdrôtové pripojenie Wi-Fi AC a ak je pomalšie ako pripojenie vedené k vám do domácnosti, napríklad prostredníctvom optických káblov. Ako vidno na našich meraniach, limitom tentoraz nebola VPN sieť, ale rýchlosť nášho celkového internetu. Používatelia, ktorí majú rýchlejšie siete, by mohli zaznamenať nejaké limity. Tu je však konkrétny veľmi dobrý ilustračný príklad toho, že VPN nemusí predstavovať limit dátového toku, na ktorý ste zvyknutí.

Verdikt

Bezpečné pripojenie od ESET-u vrelo odporúčam. Moje skúsenosti sú nadmieru pozitívne, a to z množstva aplikácií, ktoré som v posledných mesiacoch a rokoch testoval. Jedinou nevýhodou je, že si budete musieť kúpiť komplexné riešenie na bezpečnosť vášho počítača. Kto sa ale chce pohybovať vo svete internetu bezpečne, bude potrebovať rozšírenú ochranu v podobe bezpečnostného softvéru. Oplatí sa priplatiť si za funkcie verzie Ultimate, ktoré neobsahujú len VPN pripojenie, ale aj ďalšie možnosti. Získate tým skutočne komplexnú ochranu pre veľký počet zariadení.

Páči sa nám

  • Bezchybne fungujúca aplikácia
  • Piktogramy na zhodnotenie, kam sa chcete pripojiť
  • Stabilné a rýchle pripojenie
  • Superjednoduchý spôsob aktivácie

Nepáči sa nám

  • Zatiaľ sa nedá kúpiť samostatne

Link: ESET

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.