Trh na Slovensku ale aj v celom svete sa neustále mení. Napr. predaj tabletov v posledných rokoch skôr stagnuje. Ide o celosvetový trend a ani Slovensko nie je výnimkou. Ďalšie zmeny nastávajú z dôvodu konca podpory operačného systému Windows 7. Ten sa síce stále dá používať, jeho prevádzka je však bez poriadneho antivírusového riešenia veľmi riziková.

Nové verzie vašich obľúbených programov tiež už nemusia byť kompatibilné s Windows 7. Ani tu však nečakáme veľkú pohromu a nejaký rok či viac nemusíte zaznamenať problémy s kompatibilitou softvéru. Microsoft so svojím prehliadačom Edge na báze Chromium bude tento systém podporovať, rovnako ako Google Chrome. Obaja výrobcovia zhodne do 15. júla 2021. Nakoniec aj Total Commander stále funguje až po verziu Windows 95.

My sme sa pýtali na trendy u jedného z najväčších predajcov elektroniky na Slovensku, vo firme Mall.sk.

„Vrchol predajov sme zaznamenali na prelome rokov 2014 a 2015. V minulom roku bol zrejmý mierny nárast pri uvedení nových modelov na trh. V prípade tabletov ide o doplnkovú elektroniku, ktorú zákazníci nepotrebujú toľko obmieňať. Veľmi často ich ľudia nahrádzajú chytrými telefónmi. Medzi top 3 najpredávanejšie značky patrí Apple, Lenovo a Samsung. Značka Apple sa na predajoch tabletov v skupine Mall podieľa 45%.“ – konštatuje Pavla Hobíková, hovorkyňa Mall Group.

Na otázku ohľadne predaja počítačov nám Pavla Hobíková povedala, že: „Posledných niekoľko  týždňov registrujeme zvýšené predaje operačných systémov.  Najväčší záujem je o operačný systém Windows 10 Home. Druhým najpredávanejším produktom je Windows 10 Professional. Záujem rastie aj o počítačové zostavy s už nainštalovaným operačným systémom. Tie zaznamenali za posledný mesiac nárast o takmer trojnásobok, u samotného operačného systému ide o 2,5 násobok. Trend je medzi zákazníkmi jasný,  90 % nakupuje čisto elektronické licencie, ktorých obľuba rastie na úkor fyzického krabicového variantu.“

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.