Firma sa snaží pretlačiť svoj najnovší systém.

Microsoft oznámil na svojom webe informáciu o tom, že končí s predajom Windows 10. Tiež dodáva, že systém si budete môcť stiahnuť len do 31. januára 2023. Môže to znamenať, že na stránkach firmy ho už nenájdete vo forme ISO obrazu a tak, by ste to mali pre istotu urobiť čím skôr.

V budúcnosti ho môžete napáliť na DVD alebo z neho vytvoriť bootovací USB disk. Stiahnuť si ho môžete z tejto stránky. Pripravený je ISO súbor s verziou 22H2.

Toto ešte neznamená koniec Windows 10 ako takého. Stále bude mať sľúbenú podporu do 14. októbra 2025 a rovnako si ho budete môcť kúpiť vo forme škatuľovej verzie, prípadne dopredaje starších licencií.

Jednou z ciest zostáva možnosť kúpiť licencie z druhej ruky, ako sme informovali v našom článku. Tie budú stále fungovať a nemali by ste mať žiadne problémy. Stále sa dokonca stiahnuť aj Windows 8.1 priamo z oficiálnych stránok výrobcu. Licenciu na systém si už ale nekúpite.

Pre tých z vás, ktorý máte počítač s Windows 10 a chcete si spraviť zálohu, môžete využiť špecializovaný nástroj na kopírovanie diskov, napríklad Acronis Cyber Protect Home Office vo forme plateného softvér. Poslúži aj na všeobecné zálohovanie. Alternatívou zadarmo je Clone Hard Drive. Takto si zálohujete kompletný disk alebo obnovovaciu partíciu, kde máte Windows 10 nainštalovaný v prípade kúpy notebooku alebo stolného počítača s predinštalovaným variantom.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.