Nádejný vesmírny projekt končí absolútnym neúspechom.

Spoločnosť Virgin Orbit prepúšťa väčšinu svojich zamestnancov, približne 85 až 90 percent. Ako dôvod uvádza, že sa jej nepodarilo zabezpečiť budúce financovanie.

Podľa verejne dostupnej oficiálnej správy predloženej vo štvrtok americkej Komisii pre cenné papiere a burzy príde o prácu zhruba 675 zamestnancov spoločnosti, ktorú založil miliardár Richard Branson. V spomínanom dokumente sa uvádza, že spoločnosť Virgin Orbit prepúšťa s cieľom znížiť výdavky vzhľadom na neschopnosť spoločnosti zabezpečiť primerané financovanie.

Podľa televízie CNBC, ktorá o prepúšťaní informovala ako prvá, spoločnosť Virgin Orbit navyše ukončí svoju činnosť v dohľadnej budúcnosti. Firma už v marci dočasne pozastavila prevádzku a na týždeň prepustila svojich zamestnancov, zatiaľ čo sa snažila hľadať možnosti budúceho financovania.

Tento krok prichádza len dva mesiace po tom, keď mala Virgin Orbit pre Spojené kráľovstvo symbolicky odštartovať novú éru vesmírnych letov, ale misia sa napokon nezdarila. Malo to dopad aj na akcie spoločnosti, ktoré sa následne prepadli o takmer tretinu. Za celý aktuálny rok poklesla ich hodnota o 82 %.

Virgin Orbit, ktorú Branson založil v roku 2017 ako odnož spoločnosti Virgin Galactic, sa po prvom teste v roku 2020 o rok neskôr naplno zapojila do aktuálneho komerčného dobývania vesmíru, ktorému kraľuje SpaceX excentrického technologického lídra Elona Muska.

Zatiaľ čo však SpaceX šla konvenčnejšou cestou tradičných rakiet, hoci s opakovane použiteľnými stupňami, Virgit Orbit sa rozhodla pre raketu LauncherOne, ktorú do do vzduchu dopraví upravené dopravné lietadlo Boeing 747 nazvané Cosmic Girl. Raketa bývala upevnená pod jeho krídlom, v dostatočnej výške sa odpojila a pokračovala s pohonom vlastných motorov.

Spoločnosť absolvovala dovedna štyri úspešné misie LauncherOne s nákladom vládnych a súkromných spoločností, dve ďalšie boli neúspešné. Štart v Spojenom kráľovstve bol prvým, pri ktorom sa náklad v podobe satelitov nepodarilo dopraviť na obežnú dráhu a raketa LauncherOne sa zrútila do oceánu.

Zdroje: Sec.gov, Cnbc.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.