Spoločnosť celú udalosť vyšetruje.

Prvý orbitálny štart spoločnosti Virgin Orbit z územia Spojeného kráľovstva mal byť dôležitým míľnikom pre firmu aj krajinu, pretože všetky doterajšie štarty boli realizované zo strediska v južnej Kalifornii. Napokon sa ale skončil neúspešne, pričom dôvodom bola zrejme súčiastka za sto dolárov, ako informuje portál SpaceNews.com.

Generálny riaditeľ spoločnosti Virgin Orbit Dan Hart na sympóziu SmallSat v kalifornskom Mountain View prezradil, že doterajšie dôkazy poukazujú na to, že filter v motore druhého stupňa rakety sa uvoľnil a spôsobil tým problémy.

Pripomeňme, že Virgin Orbit realizuje svoje orbitálne lety inak ako napríklad SpaceX. Nepoužíva totiž prvý prvý stupeň rakery či bočné prídavné raketové stupne, ale špeciálne upravené nosné lietadlo Boeing 747, nazvané Cosmic Girl. To vynesie raketu LauncherOne do výšky zhruba desať kilometrov, kde sa od lietadla odpúta a ďalej letí sama.

To sa podarilo aj počas tohto ostatného letu, ale o nejaký čas neskôr sa ukázalo, že LauncherOne nie je schopný dosiahnuť plánovanú obežnú dráhu. Dôvodom bola údajne anomália na hornom stupni rakety, čo predčasne ukončilo jeho zážeh a komponenty rakety spadli do vymedzeného bezpečnostného koridoru na Zemi, avšak bez dosiahnutia obežnej dráhy. Zničených tak bolo sedem satelitov, ktoré mal LauncherOne počas misie vypustiť.

Podľa Harta všetko nasvedčuje tomu, že na vine je práve spomínaný filter, ktorého cena je okolo sto dolárov. Virgin Orbit celú udalosť ďalej vyšetruje a sľubuje, že sa z tejto nepríjemnej skúsenosti poučí pre ďalšie lety.

Zdroj: SpaceNews.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.