Kontrola platnosti vašej karty alebo akékoľvek overovanie údajov nerobte.

Každý, kto potrebuje zistiť detaily o svojej karte, napríklad použiteľný zostatok alebo limity na platby či výbery má možnosť skontrolovať údaje cez internet banking. Nerobte to cez link, ktorý dostanete do emailovej schránky ani v SMS alebo v niektorej aplikácii ako WhatsApp či Messenger.

V nedávnej minulosti sa objavil podvod, ktorý vás má nasmerovať na podvodnícku stránku. Na nej by ste mali zadať údaje vašej karty, ako sú na nej uvedené. Teda číslo, meno, platnosť a CVV kód zo zadnej strany. Týmto ale nedochádza k jej overeniu ale k vyzradeniu. Podvod sa dá rozoznať najmä vedomosťou, že kartu nemusíte overovať. Ak by ste ale aj napriek tomu mali pochybnosti, najjednoduchšie ju overíte priamo v internet bankingu.

Pozor: Existuje aj legitímne riešenie platnosti vašej karty. Také sa nachádza napríklad na stránka DNS Checker. Rozdiel oproti podvodu je, že okrem čísla karty nezadávate žiadny iný údaj.

Takto budete mať istotu, že ste svoje údaje nezadávali na cudziu stránku. Práve sa dostávame k ďalšej logike, vaša banka má údaje z karty a zadávať ich nemusíte. Teda ak by ste si mali overovať platnosť, už toto je faktor, kde treba zbystriť pozornosť.

Na podvody s platobnými kartami (zväčša ale mierené na kreditné karty) upozorňuje aj Federálna obchodná komisia (FTC). Tá na svojom webe uvádza viacero možností, ako sa samotné podvody realizujú. Dokument nepredstavuje nič nové a je prakticky dva roky starý. Metódy, v ňom opísané sú takpovediac čerstvé. V našej krajine zatiaľ nie je bežné telefonovanie, no v USA a iných anglicky hovoriacich trhoch je tento kontakt ďalší z možných.

credit card specimen

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.