Testovali sme 10-palcový a 12-palcový Windows tablet, ktorý môžete používať aj ako notebook. Každé zo zariadení je špecifické iným spôsobom.

Acer Aspire Switch 10V 64GB LTE

10-palcový Acer Aspire Switch 10V ponúka výbavu štandardnú pre tento segment zariadení. Má procesor Intel Atom x5-Z8300 s frekvenciou až 1,84 GHz a 2 GB operačnú pamäť. Presne takúto konfiguráciu ponúkol aj tablet HP x2 210, ktorý sme testovali v aprílovom vydaní TOUCHIT. Ten nás negatívne prekvapil dlhým procesom aktualizácie systému Windows, ktorý trval celú noc. Bežne by mal prebehnúť v priebehu hodiny až dvoch. V prípade tabletu od Aceru všetko prebehlo bez problémov, a tak predpokladáme, že dôvodom u HP bolo úložisko. X2 210 mal totiž 32 GB úložisko, Acer ponúka poriadny 64 GB flash disk.

acer_1_vyd2016_2_nowat

Tablet má IPS displej s rozlíšením Full HD a uhlopriečkou 10,1 palcov. Jeho kvalita je dobrá, so zariadením sa nám príjemne pracovalo. Acer opäť využíva dizajn, s ktorým sme sa stretli už v prípade predchádzajúcich zariadení z produktového radu Aspire Switch. Tablet môžete ku klávesnicovej časti pripnúť s displejom smerujúcim dnu alebo von a vďaka tomu sa dá zariadenie používať v štyroch režimoch. Najčastejšie sme ho však používali ako notebook. Switch 10V má kovovú konštrukciu a pôsobí tak prémiovejším dojmom ako niektoré ostatné Switche. Koncept zariadenia je však bezo zmeny.

acer_2_vyd2016_2_nowat

Prémiové vyhotovenie sa prejavuje aj na cene, ktorá sa pohybuje na úrovni 500 €. Treba dodať, že ide o cenu pre LTE model a práve podpora microSIM kariet je jednou z hlavných výhod testovaného prístroja. Takýchto zariadení je na trhu minimum a Acer teda ponúka jeden z mála produktov, ktoré fungujú ako 10-palcový konvertibilný tablet s podporou LTE.

Pripojenie do mobilnej siete pomocou mobilného internetu sme počas testovania viackrát ocenili. Faktom však je, že v cenovej rovine 500 € si kúpite aj výkonnejší notebook. Ten však neponúkne takú mobilitu ako 10-palcový tablet. Väčšiu zobrazovaciu plochu a viac výkonu oceníte pri práci. Na druhej strane, veľkosť obrazovky sme ocenili pri sledovaní videa na tablete cestou v MHD. 12-palcová uhlopriečka druhého testovaného tabletu od HP sa nám pre tento účel zdala už trochu veľká.

V prípade testovania zariadenia Acer Aspire Switch 10V 64GB LTE sa pomalší procesor a menšia operačná pamäť prejavili napr. pri používaní internetového prehliadača Chrome. Práca v našom redakčnom systéme bola nepohodlná, reakcie prehliadača boli spomalené. Keď sme pracovali s prehliadačom Microsoft Edge, situácia sa zlepšila. Jednoducho, Chrome je príliš náročný a Intel Atom x5-Z8300 s menšou operačnou pamäťou nestíhajú.

Bez ohľadu na to, 10-palcový tablet od Aceru si nás získal. Počas letu v lietadle sa s týmto formátom pracuje pohodlne, ide o výborný písací stroj. Klávesnica je aj napriek kompaktným rozmerom pohodlná, dobre sa na nej píše. Vieme si teda predstaviť, že by sme mali takéto zariadenie pre potreby pracovných ciest, keď nechceme a nemusíme so sebou nosiť veľký notebook. Nevieme si však predstaviť, že by 10-palcový tablet s Intelom Atom slúžil ako plnohodnotná náhrada za pracovný prenosný počítač.

A práve tu vzniká problém. Mať doma hlavný pracovný notebook a potom mobilný 10-palcový tablet je pre väčšinou používateľov príliš veľký luxus. Jasné, môžeme polemizovať, že 500 € zaplatíte aj za nový iPad, avšak koncept oboch platforiem je odlišný – aj kvôli bezkonkurenčnej nádielke aplikácií v systéme iOS. iPad budete používať úplne iným spôsobom ako rovnako veľký Windows tablet. V prípade Aceru však oceňujeme výdrž batérie na úrovni 7 hodín a 21 minút v teste PCMark 8, čo je doteraz najlepší výsledok, aký sme v kategórii 10-palcových Windows tabletov namerali.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: Acer

Hodnotenie:
+ Výdrž batérie
+ Kvalita spracovania
+ Podpora mobilného internetu
+ Výdrž batérie
– Cena
– Výkonom stále nenahradí notebook
– 10-palcový displej má svoje limity

HP Pavilion x2 12

Tento tablet klame telom. Má plastovú konštrukciu (voči jej kvalite nemáme pripomienky) a obyčajný dizajn, ktorý pripomína tablety Acer Aspire Switch. Popravde, model od HP pôsobí ako prerastený Acer Switch 10V. Znamená to, že tablet môžete ku klávesnici pripnúť z oboch strán a k dispozícii máte 4 režimy používania. Spôsob prepojenia tabletovej časti s dokovacou stanicou je totožný.

Tento tablet sme si obľúbili. Ide o dobrý pracovný nástroj, čo je dané aj pomerom strán displeja 3:2. Výborne to funguje pri práci. Je pravda, že pri sledovaní multimédií oceníte skôr širokouhlejší pomer strán obrazovky. Pavilion x2 12 má IPS displej s rozlíšením 1920 × 1280, procesor Intel Core m3, 8 GB RAM a 256 GB SSD úložisko. S takouto výbavou dokáže konkurovať notebookom a hoci nám v niektorých prípadoch vadili väčšie grafické prvky, nastavenie mierky zo 150 % na 125 % v systéme Windows 10 tento problém vyriešilo.

tip_hp_pavilion_x212_nowat

Hoci je HP Pavilion x2 12 konvertibilný tablet, počas testovania sme ho používali výlučne iba v režime notebooku. Tablet by sme od klávesnicovej časti odpojili iba pri cestovaní vo vlaku na sledovanie videa. Oceňujeme však plastové vyhotovenie klávesnice a pántov pre spojenie oboch častí. Vďaka tomu sa Pavilion x2 používa pohodlne aj na kolenách, čo nie je v prípade konvertibilných tabletov samozrejmosťou.

Obvykle potrebujete extra priestor pre stojan, ten však novinka od HP nemá. V kombinácii s klávesnicou vyzerá a funguje skutočne ako plnohodnotný notebook. Vďaka tomu, že displej je dostatočne široký a po bokoch má dvojicu reproduktorov, výrobca nemusel zmenšovať klávesnicu. Pohodlie pri písaní je v tomto prípade na úrovni 13-palcových notebookov. Voči širokým rámom okolo displeja môžete mať pripomienky, ale zvyknete si na ne.

titulka_vyd2016_2_nowat

HP Pavilion x2 12 je tablet, ktorý sme mali tým radšej, čím dlhšie sme ho používali. Spočiatku pôsobí nevýrazným dojmom, ale ide o veľmi dobre navrhnuté zariadenie. Klávesnicová časť je pohodlná a vďaka dizajnu pántu nepotrebujete ani samostatný stojan v tabletovej časti. Audiovizuálna kvalita je výborná a oceňujeme aj bohatú konektivitu. Zariadenie sme používali ako notebook a ani sme si neuvedomili, že v jadre ide o tablet. Škoda však trochu slabšej výdrže batérie. V programe PCMark 8 sme namerali iba necelé 4 hodiny. Je zrejmé, že v reálnej prevádzke získate aj dlhšiu výdrž, ale práve v tomto smere je čo zlepšovať. To však platí pre všetky tablety s procesorom Intel Core m3 až m7.

Cena: 839 EUR
Zapožičal: HP

Hodnotenie:
+ Pohodlie pri písaní
+ Používanie v režime notebooku
+ Konektivita
– Cena
– Slabšia výdrž batérie
– Nevýrazný dizajn

Verdikt

Acer Aspire Switch 10V 64GB LTE je kvalitne spracovaný 10-palcový konvertibilný tablet. Oceňujeme kvalitu spracovania, výdrž batérie a podporu mobilného internetu. Škoda vyššej ceny a najmä slabšieho výkonu procesora. Tento tablet nie je náhradou notebooku, ale vhodne ho dopĺňa.

tabulka_konver_tablety2_maj_6_nowat

HP Pavilion x2 12 nás prekvapil. Na pohľad nevýrazný tablet sa ukázal byť výborným pracovným nástrojom. Takmer neustále sme ho používali ako náhradu za notebook. Oceňujeme najmä pohodlné písanie na klávesnici, displej s pomerom strán 3:2 a dobrý výkon zariadenia. V tomto prípade môžeme hovoriť o náhrade za notebook. Lenže za cenu zariadenia si kúpite aj ultrabook, takže je to hlavne o tom, či chcete odnímateľný displej alebo nie.

tabulka_konver_tablety_maj_6_nowat

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit