Konvertibilný notebook tejto značky spoznáte na prvý pohľad. Má totiž nezameniteľný dizajn kĺbu. Namiesto klasiky v štýle „Yoga“ používa otočný kĺb v strede pod displejom. Menej dôverčiví sa môžu naozaj spoľahnúť na to, že je premyslený a naozaj pevný. Notebook, ktorý má v názve tablet je unikát a je to skutočný pracovný nástroj, nechýba tu ani dotykové pero. My sme však objavili aj nejaké „ale“ a nevynecháme ani skutočnosti, ktoré nás na modeli T937 mierne zamrzeli.

Vyhotovenie a používanie

Horčíkové telo je tu skôr pravidlom, než výnimkou a tento model je opäť vyhotovený z kvalitných a odolných materiálov. Typicky je to vidieť na dizajne, podniková séria neašpiruje na víťazstvo v súťaži krásy. Je zameraný skôr pracovne ako dizajnovo. Z toho vyplýva aj tvar tela a čierne vyhotovenie, ktoré poskytuje rôzne odtiene v závislosti na svetle. Nechýba ani efektná červená čiara vo forme lemovania pod klávesmi.

Tentoraz výrobca nenechal v oblasti bezpečnosti nič na náhodu a vybavil notebook čítačkou odtlačkov pod displejom a čítačkou Palm Secure vpravo na opierke na ruky.

Model / ParameterFujitsu Tablet LifeBook T937
PCMark 83294
Home accelerated score3294
Work accelerated score4669
3DMark 111481
3DMark score1481
Graphics score1525
Physics score1655
Combined score1083
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]377,9
Access time [ms]0,073
Batériové testy5:26
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:26
Spotreba
Priemerná spotreba [W]18
Cena za rok [EUR]13,59
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]44,4
Celkové zhodnotenie
Dizajn90%
Faktor mobility3,91
Komfort90%

Vyskúšali sme si oba spôsoby prihlasovania. Čítačka odtlačkov prstov je menej praktická, keďže v režime notebooku je na displeji šikmo. Prihlasovať sa teda budete pravdepodobne palcom, nie ukazovákom. Čítačka krvného riečiska je bezpečnejšia, keďže ide o bezkontaktnú technológiu a potrebujete mať na ňu skutočne vašu živú ruku. Rozpoznáva totiž, že ide o okysličenú krv. Potrebujete ale nájsť ten správny „grif“ a mať dlaň v správnej výške a uhle. Po pár prihláseniach to zvládnete bez problémov.

Pozastaviť sa chceme pri ovládačoch. Po zobudení notebooku z úsporného režimu sme museli čakať niekedy aj tri minúty, kým Windows zobrazil možnosti akéhokoľvek prihlásenia. Preto sme notebook radšej jednoducho natvrdo vypli a zapli, aby sme celý proces urýchlili.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia a je dosť hlučná. Navyše má tuhý zdvih a na klávesy treba poriadne tlačiť, inak by ste mohli vynechať písmená. Touchpad sa dá veľmi dobre použiť. Povrch funguje stabilne, kurzor nebude odskakovať pri dotyku na touchpade. Vyskúšali sme aj dotykové pero a je to užitočný pomocník v aplikáciách ako je OneNote, Evernote alebo dokonca aj v Skicári. V režime tabletu je to praktický nástroj, stačí ho vytiahnuť z pravej časti základne.

Výkon a hardvérová výbava

Výkon je niečo, čo vám tu chýbať určite nebude. Procesor Intel Core i5-7300U 2,6 ÷ 3,5 GHz je dostatočne výkonný. Povedzme si priamo, sedmičkovú sériu nebudete ani na náročnejšie kancelárske používanie potrebovať. Je tu 8 GB RAM a 256 GB disk. To je konfigurácia, ktorá sa nám veľmi pozdáva. Ak máte externý disk, nepotrebujete viac ako 256 GB disk. Tento notebook nám stačil na strih videa.

Páčila sa nám kombinácia Full HD dotykového displeja s antireflexnou vrstvou. Jas je dostatočne kontrastný aj pri tmavších filmových scénach. V kaviarni a presvetlených miestnostiach využijete tento displej. Žiadne odlesky a zobrazenie stropných svetiel na vašom displeji.

Hlučnosť je minimálna, sporadicky sa notebook ozve pri kompresii niekoľkých gigabajtov dát alebo pri renderingu videa. Zvyšok bude tichý spoločník, ktorý nebude rušiť na porade v zasadačke alebo kancelárii.

Celkovo je tu dobrý HW základ. Výrobca pridáva aj nástroj Workplace Protect, ktorý umožňuje definovať prihlasovanie rôznymi spôsobmi ako aj zabezpečiť počítač ešte pred spustením operačného systému. Je tu TPM čip a SSD s podporou bezpečnostného štandardu OPAL. Na spodnej strane má dokovací konektor a vzhľadom na hrúbku notebooku je tu aj plná výbava portov vrátane rozkladacieho LAN portu. O stálu konektivitu sa stará LTE modem. Priestor na SIM kartu je pod batériou.

Hodnotenie
+ odolné telo,
+ spôsob konvertibilného riešenia,
+ šifrovanie SSD disku,
+ Palm Secure,
+ čítačka odtlačkov,
+ stylus,
+ tichý chod
– hlučná a tuhá klávesnica,
– hrubší v režime tabletu

Cena: 1395 EUR
Zapožičal: Fujitsu

Model notebooku / ParameterFujitsu Tablet LifeBook T937
ProcesorIntel Core i5-7300U 2,6 ÷ 3,5 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný disk256 GB SSD
Displej13,3″, dotykový, antireflexný, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI,  VGA, LAN, DockPort, SmartCard, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]318 × 224 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,39
Záručná doba [mesiacov]24

Verdikt

Fujitsu Tablet LifeBook T937 je vynikajúci pracovný nástroj so zabezpečením vhodným pre firemných používateľov. Má dostatočný výkon, aby ste ho využili aj v režime tabletu s dotykovým perom. Po stránke výkonu má všetko, čo potrebujete na serióznu prácu. Špeciálny otočný kĺb je unikát, ktorý má len Fujitsu a z konvertibilných notebookov sa nám tento spôsob páči najviac.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.