Málokto z nás si dokáže predstaviť život bez mobilného telefónu. Mobil si berieme do práce či školy, je s nami celý deň a často s ním aj zaspávame. Podľa najnovších štúdií sa mobilného telefónu dotkneme až 2600 krát a vlastnej tváre až 550 krát. Ako postupovať pri dezinfekcii mobilného telefónu? Máme pre vás pár praktických tipov.

Ako dezinfikovať mobilný telefón?

Vypnite mobilný telefón

Vyzerá to ako banalita, no určite nezabudnite pred samotným dezinfikovaním mobilný telefón vypnúť. Obzvlášť pri veľmi citlivých obrazovkách tak predídete spusteniu funkcií alebo aplikácií, ktoré ste zapnúť nechceli.

Dôkladne si umyte ruky

Predtým ako sa pustíte do celého procesu dezinfekcie, dôkladne si umyte ruky odporúčaným spôsobom.

Na vyčistenie telefónu použite prípravky na báze alkoholu

Na dezinfekciu dobre poslúžia prípravky na báze alkoholu ako je isopropyl alkohol alebo podobné látky (napr. na čistenie okuliarov alebo fotoaparátu). Nikdy nenanášajte prípravok priamo na displej telefónu. Najskôr ho naneste na papierovú utierku alebo ideálne utierku z mikrovlákna.

Vyberte telefón z obalu alebo krytu

Pred dezinfekciou vyberte telefón z obalu alebo krytu. Po vyčistení telefónu nezabudnite vydezinfikovať aj kryt.

Pri dezinfekcii buďte dôkladní

Na papierovú utierku alebo mikro utierku naneste malé množstvo čistiaceho prípravku a dôkladne vyčistite celý displej. Pokračujte na stranách, zadnej časti telefónu a buďte dôkladní aj v záhyboch. Vyčistite aj kryt alebo obal telefónu.

Nepožičiavajte telefón a zbytočne ho nepoužívajte vo verejnej doprave

Telefón nepožičiavajte nikomu, pri kom si nie ste istí jeho zdravotným stavom. Zbytočne ho nevyťahujte ani vo verejnej doprave, na prijímanie hovorov radšej použite bezdrôtové slúchadlá. Mnohí z nás si taktiež bežne berú telefón na WC alebo na obed. Ak je to možné, v týchto situáciách teraz nechajte mobil na inom mieste.

Práve smartfóny sú tak doslova semeniskom rôznych neviditeľných nečistôt, baktérií a vírusov. Podľa prieskumu britskej spoločnosti Initial Washroom Hygiene z roku 2018 sa na displeji smartfónu nachádza až sedemkrát viac nečistôt, ako na doske toalety. Najefektívnejšie odstránenie patogénnych látok z mobilu však zabezpečuje len jeden spôsob: jeho vyčistenie UV žiarením.

Tento proces majú na starosti špeciálne zariadenia, niečo ako “soláriá” pre mobil. Ich pôsobením sa dá odstrániť až 99% baktérií z povrchu smartfónu. V tejto situácii je možné využiť bezplatnú akciu pre telefóny značky Huawei.

Bezplatné čistenie UV svetlom pre telefóny Huawei v záruke

Ak ste majiteľom smartfónu alebo hodiniek Huawei v záručnej lehote, môžete využiť bezplatné vyčistenie UV zariadením v jednom z autorizovaných servisov. Doklad o kúpe zariadenia nie je potrebný. To, či je váš telefón ešte v záruke, jednoducho skontrolujete v aplikácii HiCare, ktorá je dostupná pre všetky smartfóny Huawei.

Samotný proces čistenia trvá približne 10 minút, servisný technik zariadenie vyčistí na počkanie. Stačí s telefónom alebo hodinkami navštíviť jeden z týchto šiestich autorizovaných servisov:

  • Bratislava Relax (iFix)
  • Bratislava OC Avion (iFix)
  • Bratislava OC Bory Mall (iFix)
  • Bratislava OC Aupark – NAY (iFix)
  • Bratislava OC Central – NAY (iFix)
  • Nitra OC Mlyny (iFix)

Ponuka zatiaľ platí od 13. marca 2020 do konca mesiaca

O čistení mobilných telefónov sme hovorili aj v relácii Dámsky klub na RTVS. Pozrite si záznam

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.