Najväčší slovenský bikesharing s plánovaným počtom 1000 bicyklov je oddnes plne k dispozícii v Košiciach. Operátor bikesharingu však zároveň ohlásil rozšírenie do 30 ďalších slovenských miest. Na Slovensku unikátny systém umožňuje bicykle požičať aj vrátiť aj mimo vyhradených stanovíšť.

V Košiciach spustil Antik Telecom komerčnú prevádzku systému požičiavania bicyklov. Bikesharing pod názvom „Verejný bicykel“ je plne ovládateľný z mobilného telefónu a umožňuje požičať a vrátiť bicykel kdekoľvek na území mesta bez potreby vyhľadávať stanoviská. Jednoduchý cenník zahŕňa paušál pre občasných používateľov za 1 eur/hod. s minútovou tarifikáciou, mesačný paušál za 10 eur, alebo cenovo najvýhodnejší sezónny lístok v cene 30 eur. V oboch je možné využiť hodinu bicyklovania denne v cene paušálu, pričom klienti Antiku môžu používať vozidlo 2 hodiny denne. Všetci klienti po prvej registrácii môžu jazdiť 30 minút zadarmo.

Bikesharing slávnostne spustil Marcel Giboda, námestník primátora mesta Košíc, Ladislav Rovinskéhy poslanec MsZ Košíc, šéf Cyklistickej únie mesta Košíc Karol Labas a generálny riaditeľ Antik Telecom Igor Kolla

Pri štarte bolo do systému prihlásených už 350 bicyklov, časť z nich ostáva v depe ako záloha. Približne o mesiac pribudne ďalších 350 kusov a v letných mesiacoch dosiahne celkový počet 1000 bicyklov.

„Bikesharing alebo požičiavanie bicyklov sme sa rozhodli zaviesť aj ako výraz vďaky mestu, v ktorom sme začali podnikať pred takmer pred 30-timi rokmi a mienime ho rozšíriť aj do ostatných lokalít kde dnes Antik poskytuje svoje služby, čo je dnes už 30 slovenských miest,“ povedal generálny riaditeľ ANTIK Telecom Igor Kolla. „Verejný bicykel má slúžiť najmä na každodenné cesty do práce a za zábavou aj pre návštevníkov mesta.“ Práve preto Verejný bicykel umožňuje ukončiť aj začať jazdu mimo vyhradených stanovísk, ktorých malý počet v iných mestách výrazne obmedzuje využitie bicyklov. V Košiciach je cieľom, aby si cyklista našiel svoje vozidlo vo väčšine prípadoch len do pár minút chôdze od svojho bydliska či pracoviska.

Bicykel v službe Antiku má robustnú konštrukciu, je vybavený bezpečnostným systémom na satelitné sledovanie polohy vozidla, plnými pneumatikami, ktoré nie je možné prepichnúť a sedlom, ktoré je ľahko nastaviteľné ale nevyberateľné. Solárny panel napája dátový modem určený pre komunikáciu s centrálou bez potreby bicykle nákladne nabíjať. Pohodlnej jazde pomáha trojstupňová prehadzovačka, košík a zvonček. Pri registrácii je nutné zložiť vratný depozit vo výške 20 eur a nabiť si kredit aspoň vo výške 10 eur. Pre jazdu je nutný minimálny kredit 1 eur. Všetky platby sa realizujú priamo v aplikácii prostredníctvom bežných platobných a kreditných kariet.

Následne si cyklista nájde v aplikácii vozidlo, príde k nemu, naskenuje QR kód bicykla pričom sa mu automaticky uvoľní zámok zadného kolesa. Po skončení jazdy používateľ rukou zámok zasa uzavrie, pričom potvrdenie ukončenia mu oznámi aplikácia.

Veľký rozdiel oproti menším bikesharingovým službám je fakt, že bicykle majú iba odporúčané stanovištia, resp. miesta, kde bude ANTIK bicykle zhromažďovať z logických dôvodov podľa potreby ľudí. Sú vyznačené v aplikácii, resp. priamo v teréne. Používateľ však môže bicykel ponechať aj inde na vhodnom verejne dostupnom mieste na území Košíc tak, aby bicykel nezavadzal na chodníku, prípadne nespadol na vozovku alebo nepoškodzoval zeleň.

Odporúčané stanovištia Antik postupne v spolupráci s mestom Košice aj mestskými časťami rozširuje. Spoločnosť sa už okrem toho dohodla aj s významnými firmami a organizáciami na stanoviskách vo frekventovaných častiach mesta na ich vlastných pozemkoch. Použitie odporúčaných stanovísk je pre klientov dobrovoľné, ale prispieva k verejnému poriadku a pre podniky zasa zvyšuje atraktivitu ich prevádzok.

Ďalšie informácie.

ANTIK Bikesharing v kocke

Jazdím, potom platímMesačné bicyklovanieBicyklovanie na celú sezónu
Jazdite ihneď a plaťte potom z vašej AntikPay peňaženky, ktorú si neustále dobíjate podľa potreby.

Spoplatňované minútovou tarifikáciu.

 

Cena: 1€ / hod.

Jazdite 30 dní s max. limitom 1 hod. denne. (po presiahnutí denného limitu 1€/hod. s minútovou tarifikáciou).

Vhodné pre častejšie využívanie bez potreby platby po každej jazde. Pri pravidelnom bicyklovaní výrazná úspora oproti platbe po  každej jazde.

Cena: 10€ / mesiac

Jazdite kedykoľvek a neriešte platby po každej jazde s max. limitom 1 hod. denne. (po presiahnutí denného limitu 1€/hod. s minútovou tarifikáciou).

Pri využívaní počas celej sezóny ide o najvýhodnejší balík.

Cena: 30€ / celá

 

Viac o novej aktivite ANTIK Telecom

ANTIK prichádza na Slovensko s elektrickými motorkami. Poznáme ich ceny ako aj možnosti prenájmu (Doplnené o živé fotky)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.