Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe predstavuje RF 35mm F1.4L VCM, prvý hybridný objektív svojho druhu určený na robenie fotografií aj videa. Spoločne s ním aj nový blesk Speedlite EL-10, ktorý nájde uplatnenie predovšetkým pri fotografovaní portrétov s kontrolovaným nasvietením.

Objektív Canon RF 35mm F1.4L VCM

Tento hybridný objektív ponúka kreatívnym fotografom flexibilitu potrebnú na dosiahnutie nových spôsobov umeleckého vyjadrenia a tvorbe kombinovaných médií. Ide o objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou rozširujúcu existujúci rad, ktorý funguje ako dva objektívy v jednom. Súčasne je jediným objektívom RF s pevnou ohniskovou vzdialenosťou vybavený samostatným krúžkom na ovládanie clony pri natáčaní videa[1]. Samotná clona je zložená z 11 lamiel a umožňuje vytvoriť mäkko rozostrené pozadie a tým zvýrazniť hlavný objekt alebo popredie. Pri zmene zaostrenia dochádza k minimálnej zmene uhla záberu (tzv. focus breathing), čo je dôležité najmä pri natáčaní videa, pretože znižuje vizuálne rozptyľovanie pri preostrovaní z jedného objektu na druhý. Či už dokumentujete napr. svadbu alebo život v uliciach mesta, tento hybridný objektív vám skvele poslúži pri fotografovaní aj natáčaní.

Žiadny tvorivý zámer nie je nemožný, a to bez ohľadu na situáciu či prostredie. Ohnisková vzdialenosť 35 mm ponúka ideálnu perspektívu všade tam, kde potrebujete širokouhlý záber – či už ide o zachytenie skupiny na akcii, alebo reportážne zábery na ulici. Maximálna svetelnosť f/1,4 vám umožní pracovať s hĺbkou ostrosti aj dosahovať skvelé výsledky za slabého osvetlenia, napr. za súmraku, či dokonca pri fotografovaní nočných panorám alebo slabo osvetlených udalostí. Objektív RF 35mm F1.4L VCM s pevnou ohniskovou vzdialenosťou umožňuje použitie predného aj zadného filtra, čo poskytuje priestor na ďalšie kreatívne vyjadrenie.

Bol navrhnutý s ohľadom na potreby fotožurnalistov a tvorcov obsahu, takže sa nemusíte obávať, že zmeškáte nejaký vzácny okamih. Rýchly motor Nano USM v kombinácii s ešte rýchlejšou technológiou Voice Coil Motor[2] (VCM) poskytuje rýchle a presné zaostrovanie s rýchlou odozvou na vývoj scén – užitočné pre pohotové fotografovanie neposedných objektov, ako sú deti alebo domáci miláčikovia, alebo pre plynulé zachytenie akcie na video. Praktický ovládací krúžok a prispôsobiteľné funkčné tlačidlo objektívu navyše umožňujú fotografom a kameramanom plne sa sústrediť na akciu a súčasne vykonávať potrebné nastavenia.

Pri prenášaní v náročnejších prostrediach sa môžete spoľahnúť na dizajnové puzdro pre rad L. Fluórová vrstva bráni zachytávaniu nečistôt a piesku na prednej strane a ľahká konštrukcia (ľahšia ako u predchodcu EF) umožňuje pohodlné fotografovanie v teréne aj dlhšiu dobu. Asférické a UD optické prvky s povrchovou úpravou Super Spectra a ASC zaisťujú krištáľovo čistý obraz bez odleskov a závojov – a to aj za najprudšieho slnka.

Blesk Canon Speedlite EL-10

Canon uvádza ľahký, kompaktný a cenovo dostupný blesk Speedlite radu EL, vďaka ktorému môžu byť fotografi ešte kreatívnejší. Blesk Speedlite EL-10 sa nabije k ďalšiemu záblesku za 1,5 sekundy a je možné integrovať ho s funkciami, ako sú prepojené užívateľské režimy a diaľkové ovládanie blesku.

Práca s fotoaparátom je teraz plynulejšia a jednoduchšia vďaka multifunkčnému rozhraniu pätice, ktorá sprostredkuje pokročilú komunikáciu. Prepojené užívateľské režimy snímania umožňujú ľahký prechod zo slnečného svetla do tieňa pri fotografovaní v exteriéri alebo zmeny farebných tónov pri fotografovaní módy. Nastavenie je možné meniť na diaľku prostredníctvom aplikácie Camera Connect pre chytré telefóny, pričom fotoaparát a blesk Speedlite reagujú spoločne.

Pokrytie zoomu v rozsahu 24–105 mm a všestranný rozsah výkonu pomôžu začínajúcim tvorcom obsahu prevziať kontrolu nad osvetlením a dodať snímkam profesionálny vzhľad – či už ide o zvýraznenie odlesku v oku objektu alebo prácu s mäkkým bleskom pri tvorbe portrétu s atmosférou. Blesk Speedlite EL-10 váži len 284 g a je napájaný štyrmi batériami AA, takže je ideálny na každodenné použitie.

Prostredníctvom všestrannosti, flexibility a bezproblémovej funkčnosti objektívu RF 35mm F1.4L VCM a blesku Speedlite EL-10 spoločnosť Canon aj naďalej podporuje tvorcov obsahu, ktorí chcú svoju kreativitu posunúť na vyššiu úroveň. Spoločnosť Canon potvrdzuje, že pokračuje vo vývoji ďalších objektívov radu L s premenlivou aj pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ovládacím krúžkom clony a jednotnou veľkosťou, ktoré zdieľajú rovnaký koncept hybridného fotografovania a videa ako objektív RF 35mm F1.4L VCM.


[1] Pri natáčaní videa a používaní krúžku clony pri zapnutom automatickom zaostrovaní môže byť vo výnimočných prípadoch pri použití fotoaparátov systému EOS R uvedených na trh pred májom 2024 nekonzistentné zaostrovanie a hodnoty clony.

[2] Dôležité: Motor Voice Coil objektívu RF 35mm F1.4L VCM vytvára slabé magnetické pole. Aj keď je používanie všeobecne bezpečné, odporúčame konzultáciu s lekárom, ak máte kardiostimulátor alebo iný lekársky prístroj, aby ste vylúčili všetky obavy. Ak objektív nie je pripojený k fotoaparátu alebo je fotoaparát vypnutý, môže z objektívu vychádzať šum, ktorý je štandardnou vlastnosťou, nejde o poruchu. Drobné pohyby počas prepravy nemajú vplyv na výkon.

Značky: