Pokročilú grafiku a animácie zvládnete s ďalším nástrojom.

Tentoraz ide o open source grafický editor na tvorbu bitmapových a vektorových obrázkov. Okrem toho podporuje aj animovanie scény. Nástroj Krita netreba inštalovať a existuje aj vo forme prenosnej verzie. Tým, že ide o open source nástroj je k dispozícii úplne zadarmo. Môže byť doplnkom pre používateľov, ktorí doteraz využívali nástroj Gimp a hľadajú editor s pokročilejšími úpravami obrázkov.

Pre mnohých používateľov môže byť Krita náhradou za platený Adobe Photoshop. Súbory z konkurenčného grafického nástroja dokážete otvoriť aj tu. Pri práci s obrázkami sa dajú okrem vrstiev využiť aj takzvané masky. Tie umožňujú upraviť konkrétnu časť obrázka bez toho, aby bola zmena trvalá. S úpravami sa dá ďalej pracovať, prípadne zmeny vrátiť späť. Zaujímavosťou je napríklad stabilizácia ťahov rôznymi nástrojmi. K dispozícii je viacero stupňov, ktoré budú korigovať nechcené trasenie ruky.

Pokročilí používatelia majú k dispozícii integráciu skriptovania v nástroji Python. Vďaka tomu sa dajú automatizovať úlohy, ktoré sa opakujú. Vytvoriť sa dajú vlastné typy úloh, ktoré môžete neskôr použiť na iné obrázky. Grafický editor podporuje integráciu umelej inteligencie v podobe nástroja Stable Diffusion.

Na beh aplikácie postačí bežný kancelársky počítač. Používatelia s dotykovou obrazovkou majú možnosť využiť kreslenie prostredníctvom skutočného pera. Krita je dostupná vo verzii pre Windows, macOS a Linux.

krita-brush-presetsZdroj: Krita

Zdroj: Krita

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.