Vláda svojho času rokovala o zmene zákona o investíciách a boli v ňom zapracované aj kryptomeny.

Netvrdím, že kryptomeny vybudujú svetový mier, alebo toto je to, čo teraz naša republika potrebuje. Takto sa dá uvažovať pri mnohých veciach. Opravíte jednu cestu, ozvú sa iní, že treba vymeniť lavičky v meste. Vybudujete plaváreň, ozve sa knižnica, že potrebujú rekonštruovať priestory. Táto debata je ale o niečom inom.

Aktuálne totiž zdaňujete zisky z kryptomien sadzbou 34 alebo 39 %. Návrh bol 7 % po roku držania. Klasický časový test ako pri akciovom trhu. Nestalo sa, takmer každý z politikov bol proti. Nejde teraz len o to, že „tých pár fanúšikov“ a kryptoanarchistov bude hlučne vykrikovať. Takisto nejde o to zdiskreditovať klasické platby.

Som fanúšik kryptomien, ale poviem vám, je to divoký západ a je to jeden zo spôsobov, ako sa dá prísť o peniaze. Záruky? Žiadne. Regulácia môže pomôcť, ale tak ako pri mnohých veciach, kde chce štát uplatniť regulácie, nedopadne dobre.

Názor na kryptomeny si urobte sami, na niečo sú dobré, na niečo nie, a tak ako pri iných technológiách, sme len v začiatkoch. Keby ste niekomu pred 30 rokmi povedali, že budeme platiť cez internet, vysmial by vás. Internet? To miesto, kde sú hanbaté obrázky a hackeri vám ukradnú vaše peniaze? A dnes? Alebo si možno spomeniete na to, že ste si išli peniaze vybrať do banky v hotovosti, aby vám ich niekto neukradol. Naozaj ste žili v tom, že vaša ekonómka, zobrala kufrík, dvoch svalovcov a chodila vám výplatu vkladať na účet týmto spôsobom? Áno v prípade herní je toto bežná prax.

Tiež ma hnevá to, ako sa ľudia v bankovom sektore hanlivo vyjadrujú o kryptomenách, samozrejme, polievku si pomiešajú vtedy, keď nejaký projekt skrachuje. Áno bol to podvod, deje sa to, je to tak. Keď má problémy Credit Suisse (október 2022) alebo iná inštitúcia, treba do nej naliať peniaze. Politici tomu hovoria „zachrániť“ ľudí, inštitúcie, systém, čokoľvek. Vytlačia sa nové peniaze a je po probléme, nateraz. Keď niečo podobné spravíte vy, zavrú vás. A len aby sme si boli na čistom, predsedníctvo a vrcholový manažment si koncoročné odmeny vyplatí aj keby čo bolo.

Kryptomeny sú v plienkach a je tam veľa hlúpostí a nezmyslov, ktoré treba nechať skrachovať. Avšak veľmi ma irituje, keď sa o zmysluplných projektoch a víziách niektorí ľudia vyjadrujú posmešne a vyzdvihujú „klasickú menu“. Už ste boli v obchode? Toto je tá naša „bezpečná mena“. U nás sa volá euro, v iných krajinách ju nazývajú dolár. Veľa šťastia priatelia.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.