Poslanci schválili lepšie zdaňovanie kryptomien a investícií.

Celkovo 112 poslancov hlasovalo za novelu zákona, ktorá prinesie lepšie podmienky pre investorov v oblasti kryptomien ale aj ďalších finančných nástrojov. Zákon bude účinný od 1.1.2024. Poďme si rozobrať detaily a pozrieť sa na to, čo presne bude novela znamenať v praxi. Po novom sa nebude zdaňovať ani nákup tovaru a služieb do sumy 2400 eur za rok.

Ako to bolo doteraz?

V minulosti bolo práve najväčším limitom na presadenie kryptomien alebo ich používanie v rámci investičných či možno lepšie povedané špekulačných nástrojov vysoké zdanenie. Minimum, ktoré bolo treba vždy zdaniť bolo 33 % zo zisku. Dá sa povedať, že je to likvidačné a takto vysoká hodnota nemá obdobu ani vo svete.

Iné subjekty mohli platiť až 39 % daň, ktorá pozostávala zo štandardnej 20 % dane s pripočítaním zdravotných odvodov. Podmienky takéhoto zdaňovania boli narýchlo ušité ešte v roku 2018, keď vrcholil v tomto čase bull market na krypto trhu.

Nové pravidlá od roku 2024

Podľa nových podmienok bude od spomenutého dátumu možné aplikovať takzvaný časový test. To v praxi znamená, že ak sa po roku držania kryptomien rozhodnete predať, budete platiť 7 % daň zo zisku. Podľa vyjadrenia Petra Cmoreja zo strany Saska, nie je v zákone prechodné ustanovenie, ktoré by obmedzilo túto účinnosť iba na novo nakúpené kryptomeny.

Od spomínaného dátumu môžete predať kryptomeny so 7 % ziskom a to vrátane tých, ktoré ste kúpili ešte pred novelou tohto zákona. Nie je potrebné kupovať kryptomeny znova až po termíne začiatku platnosti tohto zákona, aby sa na ne uplatnili nové podmienky. Stále je ale potrebné splniť časový test. Teda netýkalo by sa to kryptomien nakúpených napríklad 20. 10. 2023, pretože ešte neuplynul rok od nákupu.

Výmena medzi kryptomenami

Nadšenci z oblasti kryptomien ocenia najmä informáciu o 7 % zdaňovaní, avšak novela zákona obsahuje ďalšie náležitosti, ktoré pomôžu nielen svetu kryptomien, ale investícií vo všeobecnosti. Tá ďalej obsahuje časový test 3 rokov pre investície, ktoré doteraz neboli oslobodené od dane.

Okrem toho budú oslobodené tuzemské podielové fondy od zrážkovej dane takisto po 3 rokoch. Tým, že sa kryptomeny budú zdaňovať novou percentuálnou sadzbou, došlo k aplikovaniu zrušeniu zdravotných odvodov pri predaji kryptomien.

Jedna z ďalších veľmi dobrých správ je aj to, že sa nebude zdaňovať výmena kryptomeny za kryptomenu. Toto pomôže najmä tým, ktorí si potrebujú zameniť kryptomenové páry medzi sebou a doteraz by aj z takejto transakcie museli platiť daň. V koniec v konečnom dôsledku to pomôže aj účtovníkom, ktorí sa o tieto náležitosti starali. Situácia bude celkovo prehľadnejšia a ľudia sa nemusia obávať toho, že by porušili nevedomky zákonné pravidlá.

peter cmorej fb kryptomeny 7 percentZdroj: Peter Cmorej / Saska

Zdroj: Saska, Peter Cmorej – poslanec NR SR

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.