Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Každý piaty bezpečnostný incident v sieti jedného z najväčších slovenských operátorov súvisí v súčasnosti so snahou o zneužitie technologickej infraštruktúry na ťažbu kryptomien.

Vojna na Ukrajine a strašiak inflácie zvyšuje záujem o kryptomeny, tie však lákajú aj čoraz viac hackerov a podvodníkov, upozorňuje Roman Čupka, hlavný konzultant spoločnosti Progress a riaditeľ Synapsa Networks, spoločností zameraných na kybernetickú bezpečnosť.

Takmer 20 % z podozrivých kybernetických udalostí, ktoré v ostatných týždňoch zaznamenávajú technológie pre monitoring sietí Flowmon od spoločnosti Progress v sieti jedného z najväčších slovenských operátorov, sa týka zneužitia jeho technologickej infraštruktúry na ťažbu kryptomien.

Ďalšie riziká súvisiace s kryptomenami zahŕňajú phishing, šírenie škodlivých kódov či prepieranie peňazí. Bežní, najmä začínajúci investori, by sa však mali obávať najmä rizika krádeže kryptomien, pripomína R. Čupka.

Podľa správy blockchainovej firmy Chainalysis ukradli vlani podvodníci celosvetovo v kryptomenách zhruba 14 mld. USD, čo je takmer dvojnásobok oproti predošlému roku.

Popularita krypomien v súčasnosti rastie z viacerých dôvodov. „Rusi aj Ukrajinci sa virtuálnymi peniazmi snažia brániť voči devalvácii, vďaka čomu sa cena bitcoinu denominovaná v rubľoch vyšplhala v marci na historické maximum. O kryptomeny sa však intenzívnejšie zaujímajú aj Slováci,“ vysvetľuje R. Čupka.

V minulom roku narástol záujem Slovákov o kryptomeny podľa investičnej spoločnosti Fumbi medziročne o 400 % a vzhľadom k snahám ľudí ochrániť hodnotu peňazí pred infláciou sa dá tento rok očakávať ďalšia vlna záujmu.

Výhodou virtuálnych peňazí je možnosť vziať si ich v prípade krízovej situácie okamžite so sebou, postačí mať internetové pripojenie a mobil, alebo notebook. Okrem toho, napriek snahám o regulácie ponúkajú kryptomeny stále vysokú mieru anonymity, dá sa s nimi platiť v čoraz viac obchodoch a niektoré krajiny ich postupne zavádzajú ako zákonnú menu.

Začínajúci investori často nakúpia kryptomeny sprostredkovateľov, ktorí ich cez sociálne siete lákajú na spoluprácu a postupne z nich vyťahujú peniaze na ich nákup. Škody jednotlivcov na Slovensku sa každoročne rátajú na desaťtisíce eur,“ upozorňuje R. Čupka.

Obzvlášť v súčasnosti, kedy útoky na kryptomeny zintenzívňujú, nie je podľa neho rozumné ponechávať virtuálne peniaze na krypto burzách. „Najlepšou voľbou pre uloženie virtuálnych peňazí sú šifrované hardvérové peňaženky, v horšom prípade softvérové peňaženky,“ dodáva.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.