Testovať použitú techniku a najmä typovo starú v našej redakcii? Toto rozhodne nebýva pravidlom, a tak sme boli na tento typ nového pohľadu zvedaví. V tomto článku vám bližšie predstavíme naše dojmy z renovovaného notebooku. Mali sme na porovnanie cenový ekvivalent, ktorý prišiel do redakcie úplne nový.

Repasovaný alebo renovovaný?

Repasovaný notebook znamená, že sa nahradia niektoré komponenty tak, aby sa niečo opravilo, napr. zvýšila životnosť batérie. Refurbished, teda z angličtiny preložené ako renovovaný je trochu iný proces. Aj keď v niečom podobný s repasovaním. Keďže oba notebooky vyzerali ako nové, zaujímali sme sa o tento proces. Firma zoberie notebook, tak ako je. Vyčistí ho, renovuje  klávesnicu a doplní aj o slovenské popisy klávesov a prípadne notebook konfiguračne upraví.

Nebudeme si tu nič nahovárať a naozaj sa vtedy kupujú staršie veci. Spoločnosť Refurbished ich odkupuje z firiem. Následne z nich spraví zariadenia takmer ako nové. Nielen notebooky, ale aj monitory a počítače. Zostaňme pri notebookoch, pretože tie sme testovali a máme s nimi priamu skúsenosť.

Priamo v e-shope si môžete zmeniť konfiguráciu a notebook ešte trocha vylepšiť

Nový vs. starý

Na test sme mali nový notebook Acer Extensa 2519 a renovovaný HP ProBook 650 G1. V prípade nového modelu, ktorého cena je zhruba do 300 eur, sme vedeli, do čoho ideme. Acer Extensa 2519 je fajn notebook, ktorý si kupujete, keď naozaj pozeráte na cenu. Akceptujete, že je to pomalý počítač v plastovom tele, s nízkym HD rozlíšením. Je tu štandardná klávesnica s veľkými rozmermi presne v podobe, akú pri 15,6″ notebooku očakávate. Nečakáte zázraky, spoliehate sa na všestranný počítač, ktorý má poslúžiť na nenáročné účely. Pomalý disk je jeho najväčšou slabinou. Zároveň však aj procesor radu Intel Celeron. Základná frekvencia je prekonaná dnes už aj smartfónmi, na dočasne zmenenú frekvenciu 2,48 GHz sa netreba spoliehať. Pretaktuje sa len na krátky čas (hovoríme o sekundách). Dobre, to platí aj pri Core procesoroch od Intelu. Kapacita RAM na úrovni 4 GB RAM je v tomto segmente bežná. Procesor je úsporný, má len 2 MB cache. To je z našich niekoľkoročných skúseností málo a vieme, že práve cache na spracovanie inštrukcií tvorí polovicu úspechu procesora. Je tu procesor, ktorý bol uvedený na trh v prvom štvrťroku 2016.

Novší, ale menej výkonný CPU, je stále prekonaný starším výkonnejším procesorom

Model notebooku / ParameterHP ProBook 650 G1Acer Extensa 2519
ProcesorIntel Core i5 4200M 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 37 W TDP)Intel Celeron N3060 1,6 ÷ 2,48 GHz, 2 MB cache (max. 6 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR34 GB DDR3
Pevný disk128 GB SSD500 GB, 5400 ot./min.
Displej15,6″,  max. rozlíšenie 1920 × 1080 px15,6″, max. rozlíšenie 1366 × 768 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 4600Intel HD Graphics
Operačný systémMicrosoft Windows 10 ProMicrosoft Windows 10 Home

Nikdy by sme si nemysleli, že použitý notebook si môžete pomýliť s nepoužívaným modelom.
HP ProBook 650 G1 je model, ktorý pôsobil ako nový, avšak nebol. Keď už sme pri letopočtoch. Procesor Intel Core i5 4200M 2,5 ÷ 3,1 GHz s 3 MB cache je z posledného kvartálu roku 2013. Je to model 4. generácie Core procesorov, čo inak poznáte z jeho typového označenia 4200M. Cenu v čase, keď sa tento ProBook predával odhadujeme na 800 eur v takejto konfigurácii. Pozrime sa ale na to, čo tu je. Disk je SSD s kapacitou 128 GB. Tu sa aplikácie spúšťajú takmer okamžite, za pozornosť stojí aj rozlíšenie Full HD. S týmto sa dá už serióznejšie pracovať. Nehovoriac o tom, že notebook má kombinované telo z plastov a hliníka. Kapacita RAM je rovnaká ako u Aceru a teda 4 GB. Notebook mal v sebe Windows 8 Pro podľa nálepky v spodnej časti. Súčasťou však bola plne licencovaná verzia Windows 10 Pro. S najnovšou aktualizáciou, ktorá sa v čase testovania dala do notebooku stiahnuť. Teda žiadny problém. Acer mal takisto systém Windows 10, no vo verzii Home. Teda napríklad bez možnosti hardvérového šifrovania pevného disku. Cena tohto notebooku je však 360 EUR.

Malé kozmetické chybičky na notebooku HP pre nás neboli žiadnou prekážkou

Výkon a cena

Máte na výber dve možnosti, kúpiť starší renovovaný notebook s vyšším výkonom alebo nový s nižším. Vychádzame teraz z približne rovnakej ceny. Takto sú tieto dva modely cenovo porovnateľné a rozdielny je výkon. Avšak aj spracovanie. Notebook od HP bol primárne určený ako biznis notebook. Tomu odpovedá aj spracovanie, konštrukcia a použité materiály. Áno má starší procesor, avšak ten má stále vyšší výkon. Celkový počítačový výkon je takmer 3-násobne vyšší.

Dať nám na test renovovaný notebook? Tá firma musí mať odvahu.
V ponuke tejto firmy nájdete množstvo renovovaných notebookov. Za ceny, ktoré podliezajú aj základné notebooky. Sú tu modely rôznych značiek, mnohé vlajkové lode, špeciality a biznis notebooky, ktoré stáli 5 až 8-násobok ceny v čase ich predaja. Áno, sú to presne tie notebooky, ktoré sme si v čase ich uvedenia mnohí nemohli dovoliť. Teraz ich kúpite za zlomok ceny. Majú staršiu architektúru, no vedeli by sme si tu vybrať nástroj na prácu alebo na doma.

Model / TestyAcer Extensa 2519 (nový)HP ProBook 650 G1 (renovovaný)
Kancelársky výkon – PCMark 109152536
Essentials25126122
Productivity13894229
Digital Content Creation5981712
Herný výkon – 3DMark 11422849
Graphics score382755
Physics score8853475
Combined score424714
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]37,8235,8
Access time [ms]25,60,112

Firma každý produkt zaradí do kategórie, podľa miery jeho opotrebenia. V prípade, že niektorý komponent vyžaduje inováciu, napr. batéria či disk, spravia to. Notebooky sú vyčistené, klávesy sú ako nové. Toto sme si overovali a zaujímalo nás, kde zohnali presne tie klávesy, ktoré boli na HP ProBook. Nepotrebovali ich, na vyleštenie, zdrsnenie a vytvorenie potlače majú vlastné prostriedky. Robia to tak, že potom je klávesnica na dotyk ako nová.

Kúpiť takýto notebook?

Náš záver je takmer jednoznačný. Ak chcete dobrý počítač, ktorý bol v čase jeho uvedenia skutočne drahý, je to správna cesta. Dostávate záruku 2 roky a navyše si môžete niektoré komponenty nechať upraviť. Ktoré? To vidíte priamo pri nakupovaní v e-shope. Na notebooku od HP boli malé odreniny. Netvrdíme, že bol ako nový. Iné kusy môžu mať viac škrabancov, záleží od kategórie, do ktorej boli zaradené. Malé kozmetické vady neboli prekážkou, boli na mieste základne a veka a takmer sme si ich nevšimli. Myslíme si, že pre používateľa, ktorý chce ušetriť a zároveň dať produktu novú šancu slúžiť, je to výborná cesta. Notebook neskončí na skládke odpadu a bude ešte roky slúžiť novému majiteľovi. Už táto myšlienka je v dnešnej dobe šľachetná a sme radi, že sa niekto stará o to, aby sa produkty len tak nevyhadzovali na smetisko.

Klávesnica na renovovanom notebooku bola ako úplne nová

Veko malo len minimálne známky používania

Je možné, že si nebudete chcieť kupovať takýto notebook. To hlavne v prípade, keď ste väčšia firma, máte rozpočet, chcete záruku opravy na ďalší pracovný deň, vyzdvihnutie kuriérom, bezplatné diagnostikovanie chyby na diaľku atď. To, čo ponúkajú dnešné stroje, keď ich kupujete ako nové a stoja aj 1300 eur.

Verdikt

Myšlienka Refurbished je zaujímavá a urobila na nás dobrý dojem. Nešlo tu o to, aby sme nejakým spôsobom poškodili testovaný notebook značky Acer. Ten je určený na niečo iné, ako firemné použitie. Na doma, keď chcete za malý peniaz niečo pre člena rodiny a chcete to naozaj nové. Je to v poriadku a vtedy je Acer určený pre vás. Ak už máte s notebookmi skúsenosti a ste ochotní pozerať na pomer ceny a toho, čo v praxi dostanete, bude obnovený starší notebook dobrá voľba.

Zapožičal: www.refurbished.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 4/2018. Ak chcete ešte viac informácií o najnovších technológiách a čítať si porovnávacie testy a recenzie medzi prvými, predplaťte si časopis TOUCHIT len za 16,50 eur na celý rok

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.