Kúpa cestovného lístka, to je kapitola sama o sebe a jej postupný vývoj takisto. Pozrime sa na to, ako sa kupovanie cestovných lístkov transformovalo a aký je jeho stav dnes. V čase, keď čakáte, že takéto základné služby budú on-line, zbystrite pozornosť. V článku budeme hodnotiť celkovú spokojnosť s procesom kúpy lístka a doplnkové možnosti pri jeho kúpe.

Začiatky a súčasnosť

Mnohí z nás už nezažili časy, keď bolo treba kupovať letenku „pri okienku“. To boli ešte také letenky, ktoré vyzerali dosť honosne a podobali sa na knižku kupónovej privatizácie. Bolo to však nepraktické a zbytočné. No vtedy to bola doba, keď boli PDA asistenti na vzostupe a nemal ich každý. Aplikácie do mobilov, ako ich poznáme dnes neexistovali. A už vôbec nie obchod, kde by ste si ich mohli stiahnuť. Letenky časom napredovali a bolo prakticky nevyhnutnosťou prejsť na on-line systém. Niežeby letecké spoločnosti boli nejako výnimočné a mali lepšie hospodárenie oproti iným spôsobom dopravy. Boli skôr donútené k takémuto spôsobu predaja lístkov, aby uspokojili svojich zákazníkov v narastajúcej konkurencii.

To však nie je prípad firiem, ktoré podnikali resp. správnejšie označenie by bolo „pôsobili“ v oblasti dopravy na Slovensku. Náš zákazník, náš pán bola pekná rozprávka, ktorá sa uplatňovala tak možno na príklade obchodu s pečivom, textíliami alebo zákuskami v cukrárni. Len veľmi postupne vznikala možnosť kúpiť lístok cez internet. Vývoj išiel veľmi pomaly a najistejšou voľbou bola kúpa lístka pri okienku. Nuž najistejšou. Ak ste potrebovali lístok na vlak, ktorým pôjdete až o dva týždne, nebolo pohodlné zaradiť sa do zástupu tých 20 ľudí pred vami, ktorým išiel vlak o päť minút.

„Dinosaury už dávno vymreli, no pocit z prehistorického obdobia vás bude občas pri kúpe cestovného lístka sprevádzať.“

Väčšinou tak bolo treba kúpiť lístok priamo pred odchodom vlaku, ideálne s miestenkou. Tá už ale nemusela byť k dispozícii. Takéto cestovanie bolo veľmi nepríjemné. Lístky sa síce dali kúpiť aj vo vlaku, ale s prirážkou. V súčasnosti je to 1,50 € u dopravcu ZSSK. Záleží od dopravcu, je aj taký, ktorý považuje kupovanie lístkov vo vlaku za bežnú vec a prirážku nepýta, napríklad RegioJet.

Takisto veľmi nekomfortné bolo, že ste si lístok mohli kúpiť cez internet, no nestačil vám PDF dokument v mobile. Bolo ho treba vytlačiť. To je otravné, ak si kupujete lístok z kaviarne v snahe vyhnúť sa pred príchodom na stanicu narastajúcej rade. Teraz už je situácia lepšia a v prípade všetkých dopravcov nepotrebujete vytlačený doklad pri ceste v rámci Slovenska. Nedávno povolil preukázanie sa QR kódom aj dopravca Slovak Lines pri ceste do Viedne. Toto je azda jediná výnimka, kde stačí PDF dokument v elektronickej forme. No a pri cestovaní do ČR s dopravcom ZSSK potrebujete takisto vytlačený lístok. Sprievodcovia vám vďačne dajú na papier po jednej pečiatke na každej časti hraníc. Ich systémy nie sú zatiaľ kompatibilné.

 

Vlaková doprava

Skutočne „veľkokapacitná“ doprava je práve tá vlaková a zároveň má najviac možností cestovania. Vybrať si môžete vozeň, ale aj konkrétne miesto. Závisí od dopravcu, aké služby poskytuje. V zásade ale oceňujeme možnosť kúpiť lístok na rýchliky a iné diaľkové spoje práve cez počítač alebo mobilný telefón. Keď si na tento spôsob zvyknete, ku okienku na stanici budete chodiť len z donútenia.

ZSSK

ZSSK_vyd2016_2_nowat

Stránky Železničnej spoločnosti Slovensko sú celkovo prehľadné a dá sa v nich dobre zorientovať. Vyskúšali sme hľadať špecifické informácie a sú dobre dostupné. Ak si neporadíte a stránka neponúka vysvetlenie vašich požiadaviek, môžete zavolať na nonstop informačnú linku.

V skratke uvádzame počet krokov, ktoré musíte absolvovať pri kúpe cestovného lístka:

  1. Vyhľadanie spojenia na hlavnej stránke
  2. Zobrazenie spojenia a možnosť sa prihlásiť
  3. Kliknutie na Nákup lístka s rezerváciou
  4. Výber typu cestujúceho a miesto – okno – stred – chodba
  5. Kliknúť na tlačidlo Pokračovať v nákupe
  6. Nasleduje sumarizácia a zase klikneme na tlačidlo Pokračovať v nákupe
  7. Potom už pokračujeme k platbe a vyberieme si spôsob platby

Výber sedadla nemáte možnosť veľmi ovplyvniť. Musíte vystačiť s výberom okno, chodba alebo stred. Existuje však možnosť kúpy miestenky pre všetky triedy vozňov a vlakových oddielov. Okrem platby kartou alebo bankovými bránami sa dá platiť aj nabitým kreditom na vašom účte. Nami uvedené kroky platia, ak ste už v systéme registrovaní, potom len vyberiete cestujúceho. Čiže okrem vás môžete mať v systéme ďalšie osoby, ktorým chcete kúpiť lístok.

Kúpa lístka: 4/5
Možnosti: 3/5
Link: www.slovakrail.sk

Možnosti platby pri kúpe cestovného lístka u ZSSK

Možnosti platby pri kúpe cestovného lístka u ZSSK

RegioJet

Nechceme pôsobiť populisticky, no na tomto dopravcovi je vidno, že ich šéf sám cestuje poskytovanou dopravou. Vlaky sú miestenkové a cena miestenky je automaticky priradená k vášmu miestu. To si vlastne zároveň aj vyberáte, a to na úrovni všetkých vozňov a sedadiel. Pred kúpou lístka je vhodné sa zaregistrovať a mať tzv. kreditový lístok. Trochu nešťastný názov, keďže nejde o žiadny lístok, len o identifikačné číslo konta, ktorým sa budete prihlasovať. Slovo kredit tu ale funguje spoľahlivo a vy si máte možnosť nabiť kreditový lístok a neskôr z neho platiť. Je to výhodné, ak chcete mať istým spôsobom rozpočet pod kontrolou a zároveň mať istotu v rýchlejšom zaplatení. Nepotrebujete totiž kartu, suma za kupovaný lístok sa vám stiahne z kreditu.

Postup pri kúpe cestovného lístka:

  1. Prihlásenie do systému je možné priamo na úvodnej stránke studentagency.sk.
  2. Vyberiete si trasu a dátum a potvrdíte tlačidlom Vyhľadať
  3. Rezervačný systém nájde vždy spoje na aktuálny deň, prípadne na ďalšie, ak nie sú na dnes dostupné spoje z dôvodu obsadenosti alebo už po odchode niektorej z vlakových súprav
  4. Rozkliknutím vybraného spoja uvidíte tri triedy komfortu. Zároveň ich cenu aj počet voľných miest. Stačí kliknúť na vybranú triedu (Standard, Relax alebo Business)
  5. Výberom spoja budete pokračovať k objednávke. Tu sa zobrazí horný pohľad na rozloženie sedadiel vo vozňoch a možnosť výberu sedadiel podľa vašej triedy.
  6. Stačí už len rezervovať a uhradiť z kreditu

Tento systém je výborný hneď v niekoľkých aspektoch. Presne viete, kde budete sedieť a tiež či to bude ulička, okno alebo stred alebo budete vo vozni, ktorý má iné rozloženie sedadiel tzv. open-space. No a tým, že si vyberáte sedadlo, viete, či sedíte v smere jazdy alebo nie.

Vyhľadanie spoja na vlaky RegioJet

Vyhľadanie spoja na vlaky RegioJet

RegioJet na vlakovom spojení EC vlakov umožňuje stornovať lístok 15 minút pred odchodom bez poplatku. Jednoducho si kúpite večer lístok a ráno sa napríklad rozhodnete, že chcete ísť neskôr alebo iným dopravcom. Stornujete lístok a jeho peňažná hodnota sa pripočíta k sume vedenej vo vašom kreditovom lístku. Vynikajúce, a to všetko zvládnete aj z mobilného webu. Ak chcete, je pre vás aj aplikácia pre Android a iOS.

Výber miesta na sedenie vo vlaku cez aplikáciu od Student Agency

Výber miesta na sedenie vo vlaku cez aplikáciu od Student Agency

 

Detail spojenia a ceny pre jednotlivé triedy na zvolenej trase. Aplikácia od Student Agency pre Android

Detail spojenia a ceny pre jednotlivé triedy na zvolenej trase. Aplikácia od Student Agency pre Android

Kúpa lístka: 5/5
Možnosti: 5/5
Link: cestovnelistky.studentagency.sk

Autobusová doprava

V rámci autobusovej dopravy sa situácia takisto zlepšila a máte možnosť si kupovať lístky aj on-line. Začnime RegioJetom, resp. Student Agency.

RegioJet

Postup pri kúpe cestovného lístka je presne taký istý ako pri kúpe lístka na vlak. S rozdielom, že autobusových spojov je viac a vyberáte si miesto podľa rozloženia sedadiel v autobuse. Tento spôsob sa nám veľmi páči, pretože autobusy bývajú často úzkym hrdlom počas cestovania. Sú menšie a nedá sa do nich tak „napchať“ ako pri vlakových spojoch. Takto si kúpite lístok cez internet a  miesto v autobuse máte zaručené. To, ktoré ste si vybrali.

Výber miesta na sedenie na webe Student Agency

Výber miesta na sedenie na webe Student Agency

Zároveň vidíte všetky detaily, ktoré potrebujete o danom spoji vedieť. Teda či ide o autobus typu Fun&Relax a ako je to s Wi-Fi pripojením. To je prípade žltých spojov samozrejmosťou.

Kúpa lístka: 5/5
Možnosti: 5/5
Link: cestovnelistky.studentagency.sk

Slovak Lines

V prípade tohto dopravcu je vidieť veľký pokrok najmä pri cestovaní do Viedne a na letisko Schwechat. Iste, cestovať môžete aj inde. Pre náš príklad sme vyskúšali vyhľadať spojenie z Bratislavy do Prahy na Florenc. Vyberiete si počet cestujúcich na daný cestovný lístok a potvrdíte svoj výber. Tu je potrebné ešte cestovné lístky tlačiť. Je to krok späť a jemne znepríjemňuje cestu. Nedá sa tak kupovať napríklad z kaviarne, ak nemáte poruke tlačiareň.

Moderný autobus spoločnosti Slovak Lines so zábavným systémom, USB portom na nabíjanie a Wi-Fi

Moderný autobus spoločnosti Slovak Lines so zábavným systémom, USB portom na nabíjanie a Wi-Fi

Výnimkou sú spoje práve na spomínané letisko. Kedysi bolo potrebné mať lístok na dvoch stranách A4 s tým, že jednu časť ste odovzdávali šoférovi autobusu. Teraz to nie je potrebné a máte možnosť preukázať sa QR kódom v mobilnom telefóne. Špecialitou sú potom lístky za 1 €, no na tie treba natrafiť. Bežne vás cesta na letisko vyjde 5 €. Odporúčame tento spôsob dopravy vyskúšať. Taxík by vás stál asi 60 €, aj keď priznávame, že zastaví pred vchodom vášho bydliska. Na druhú stranu, nekážeme vodu a nepijeme jemne alkoholický nápoj. Sami túto dopravu na letisko využívame. To platí, aj keď sme v skupinách. Odpadá problém, čo s autom na letisku a s nehoráznou cenou za viacdňové státie v letiskových garážach. Netreba zháňať nikoho na odvoz a za 55 minút ste pri odletovom termináli. Naozaj pohodlná cesta. Teraz má Slovak Lines v ponuke aj modernejšie autobusy s integrovanými tabletmi v sedadlách, no zároveň aj USB portom na nabíjanie zariadení. V tomto prípade sme strhli pri možnostiach kúpy jeden bod za neuvedenie, či pôjdete bežným (starým) alebo novým typom autobusu so zábavným systémom. O tomto systéme píšeme podrobne aj na inom mieste v tomto vydaní.

Kúpa cestovného lístka

Kúpa cestovného lístka

Kúpa lístka: 5/5
Možnosti: 4/5
Link: www.slovaklines.sk

Blaguss

Dopravca funguje na trati Bratislava – Viedeň a takisto umožňuje kúpu lístka prostredníctvom internetu. Ich systém nie je na prvý pohľad prehľadný a ocenili by sme pokojne aj „maxi“ tlačidlo na kúpu lístka. Nie iba zmienku o tom, že si ho môžete zakúpiť pre uvedenú trasu, a to ešte len ako odkaz zvýrazňujúci link Bratislava – Viedeň. Po kliknutí na kúpu lístka sa zobrazí obchod Flixbus, ktorý vyzerá univerzálne a dopravca sa spolieha na toto riešenie.

Autobus spoločnosti Blaguss

Autobus spoločnosti Blaguss

Keďže ide o univerzálny systém, nebude jediný, kto takto rieši kúpu lístkov na vlastných spojoch. V zásade nejde o nič zložité a systém je vhodný na bežné používanie. Teda po našom vyskúšaní ho hodnotíme ako dostatočne prínosný oproti klasickej kúpe lístka u šoféra.

Blaguss využíva systém objednávania s názvom Flixbus

Blaguss využíva systém objednávania s názvom Flixbus

Kúpa lístka: 4/5
Možnosti: 1/5
Link: www.blaguss.sk

Eurolines

Svoj cestovný lístok si môžete zakúpiť aj u dopravcu Eurolines. Princíp nakupovania akoby z oka vypadol Slovak Lines alebo naopak. Na tom vôbec nezáleží. Pointa zostáva – elektronický lístok si musíte vytlačiť. Tu však vidíte aj postup pri kúpe lístka a teda vidíte v akej časti procesu sa nachádzate. Ide celkovo o päť obrazoviek, cez ktoré treba na úspešné dokončenie kúpy prejsť.

Objednávanie cestovného lístka u Eurolines

Objednávanie cestovného lístka u Eurolines

Kúpa lístka: 5/5
Možnosti: 4/5
Link: www.eurolines.sk

MHD

Situácia v oblasti kúpy lístkov pre MHD je trochu iná. Z princípu. Je to typ cestovania, ktorý nie je potrebné viazať nejakým objednávaním vopred a (minimálne v Bratislave) nastúpite do spoja, ktorý práve ide. Situácia je pomerne dobrá v oblasti predplatených kariet, či inak povedané mesačníkov a aj to len v Bratislave alebo Košiciach. Takúto kartu si môžete kúpiť on-line alebo na obchodnom mieste a potom ju dobíjať. To je hlavná výhoda.

Stránka Dopravného podniku Bratislava, kde si môžete predĺžiť platnosť „električenky“

Stránka Dopravného podniku Bratislava, kde si môžete predĺžiť platnosť „električenky“

Na stránke dopravných podnikov sa prihlásite do svojho účtu číslom vašej cestovnej karty a vyberiete si tarifu. Podľa zón, pretože platí aj na kombinovanú regionálnu dopravu. Podmienky sa rôznia a v čase uvádzania nových zón bolo niekoľko nejasností. Tie tu hodnotiť nebudeme. V každom prípade, ak už máte takúto kartu, netreba chodiť nikam na pobočku dopravného podniku, ale cez internet si jej platnosť predĺžiť. Výhodou je, že si môžete nechať poslať email s upozornením na končiacu sa dobu platnosti. Zadáte, o koľko dní skôr chcete poslať upozornenie a nezabudnete si kartu nabiť resp. zakúpiť lístok na ďalšie obdobie.

Kúpa lístka: 3/5
Možnosti: 3/5

Ďalšie možnosti

Objednávanie lístkov alebo lepšie povedané dopravy cez internet sa týka aj iných oblastí. Môžete klasicky zavolať na dispečing služby a objednať si povedzme taxík na letisko, prepravu do iného mesta autom alebo autobusmi rôznych veľkostí. Objednať sa dá dokonca aj celý vlak alebo len vozeň. Ak cestujete v rámci firmy a je vás naozaj veľa, budete mať radený špeciálny vozeň alebo železničný dopravca jeden vyhradí len pre vás. Platí to aj o prenájme autobusov MHD, ktoré si môžu podniky objednať na hromadný odvoz zákazníkov na nejaké miesto. No a ako bonus, je tu možnosť objednať si aj vlastnú električku.

Vlaková súprava TEŽ – Tatranských elektrických železníc

Vlaková súprava TEŽ – Tatranských elektrických železníc

Návšteva Vysokých Tatier vlakom znamená aj nejaký ten prestup. Najčastejšie na spoje Tatranských električiek a zubačiek. Lístky si môžete kúpiť priamo v Poprade alebo na Štrbskom plese či inom mieste. Avšak v Novom Smokovci nie. Na zastávke je však oznam ako si zakúpiť SMS lístok. Bežná jazda pre dospelého človeka stojí 2 € a nerozlišuje sa cieľová stanica v rámci trasy vybraného spoja.

SMS lístky fungujú vo viacerých mestách na Slovensku a môžete ich použiť na kúpu cestovného lístka do MHD.

Lístky treba kupovať vopred, približne tak tri minúty pred príchodom spoja. Ich odoslanie do vášho telefónu je umelo pozdržané, aby sa tento spôsob nedal zneužívať pri kontrole revízorom. Ak už nastúpi do spoja a vy nemáte lístok, je len malá šanca, že vám lístok stihne prísť skôr, než príde revízor k vám. Navyše aj prepravný poriadok vo všetkých prípadoch spresňuje nástup len s platným lístkom.

 

Užitočné weby

www.ja-sr.sk – Stránka Justičnej akadémie Slovenskej republiky. Nájdete tu odkazy na stránky dopravcov, vyhľadávanie spojov a materiály spojené s právom

www.autobusovastanica.sk – Informácie o polohe, detaily a fotografie o autobusových staniciach na Slovensku a vo svete

www.orangeways.com – Objednávanie cestovných lístkov na autobusy do európskych krajín

www.mojbus.sk – Sledovanie pohybu autobusov Slovak Lines na celom území Slovenska. Vyskúšajte stránku hlavne z mobilu.

 

Verdikt

Kúpiť si cestovný lístok on-line je bez pochýb vynikajúca vec. Niekde je systém prepracovaný viac, inde menej. Treba si prečítať upozornenie, ak by bolo potrebné lístok vytlačiť na papier. Našťastie dopravcovia na tento potrebný úkon upozorňujú priamo pri kúpe lístka. Otázkou je niekedy užitočnosť, ak nemáte celý priebeh od kúpy po jeho preukázanie sa vo vlaku alebo autobuse v elektronickej forme.

Stále však ide o dobrý spôsob, ako sa vyhnúť čakaniu v rade. Tiež je výhodou, že nemusíte chodiť na predajné miesto, teda napríklad na železničnú alebo autobusovú stanicu. V čase pred sviatkami je to nielen úspora času, ale aj nervov. Keď si výlet trochu naplánujete, vyhnete sa aj miernej komplikácii s potrebou lístok vytlačiť a spravíte to doma alebo v práci.

Dopravcovia občas pre vybrané spoje alebo pri dostatočnom predstihu pred plánovaným odchodom dávajú pri kúpe aj nejaké zľavy.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.