Existuje spôsob, ako si kúpiť vlastný Bitcoin či iné kryptomeny, a to tak jednoducho ako napríklad zaplatiť v obchode. Navyše bez rizika, že vám ich niekto ukradne.

O Bitcoine či iných kryptomenách je počuť snáď z každej strany. Existujú priaznivci tejto formy investície, no aj zarytí odporcovia. Dobrou správou však je, že štáty sa snažia integrovať BTC a legalizovať, či priamo zjednodušiť jeho použitie pre svojich občanov. Nevýhodou však je, že v tomto segmente je priveľa podvodov a rozlíšiť čo je legitímne a čo nie, nebýva jednoduché.

Je tu Kvakomat

Služba, ktorej sa dá dôverovať a umožňuje prostredníctvom svojich špeciálnych automatov (Kvakomat) kúpu kryptomien. Cez takéto automaty, ktoré sa podobajú na klasické bankomaty, je možné predávať alebo kupovať Bitcoiny, a to priamo za hotovosť. Na stránke služby Kvakomat nájdete ďalšie informácie o tejto službe a takisto aj mapu, kde všade sú takéto automaty na kúpu kryptomien. Celkovo ich je na Slovensku 36, a to až v 22 mestách. Služba je dostupná aj v Čechách.

Kvakomat je členom Českej kryptomenovej asociácie, a to znamená, že musel prejsť detailnou certifikáciou. Ide o legitímnu službu, ktorá umožňuje bezpečný nákup Bitcoinu. Zároveň je to super jednoduchý a bezpečný spôsob, ako sa zoznámiť s kryptomenami.

kvakomat mapy srZdroj: Kvakomat

Čo všetko kúpite v Kvakomate?

  • Bitcoin (BTC)
  • Etherium (ETH)
  • Litecoin (LTC)
  • USDT TRC-20 (USDT)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Ripple (XRP)
  • Cardano (ADA)
  • Lightning Bitcoin (LBTC)

Ako funguje nákup?

Celý proces je veľmi jednoduchý a dá sa prirovnať k výberu peňazí z klasického bankomatu. Rýchlosť transakcie, teda pripísanie kúpených Bitcoinov na vašu peňaženku, je približne 15 minút. Nájdete najbližší Kvakomat podľa mapy ich umiestnenia. Vyberiete si kryptomenu a zvolíte sumu, za ktorú chcete nakupovať.

Postupujete presne podľa návodu na obrazovke automatu a potvrdíte transakciu. Teraz už stačí len naskenovať QR kód z vašej kryptomenovej peňaženky a stlačiť tlačidlo Nakúpiť.

Na konci tohto procesu dostanete vytlačený doklad o nákupe kryptomeny. Ten síce potrebovať nebudete, pretože všetko uvidíte vo vašej peňaženke, no môžete si ho uchovať ako dôkaz o transakcii.

kvakomat vklad eurZdroj: TOUCHIT

Online podpora v prípade problémov

Je celkom možné, že budete potrebovať pomoc alebo sa chcieť na niečo ohľadne transakcie opýtať. Telefonická online podpora vám zodpovie čokoľvek, čo vám nebude jasné. Na rozdiel od iných služieb tohto typu máte priame spojenie s podporou. Iné služby využívajú napríklad takzvaný etiketovací systém. Potrebujete síce niečo okamžite vyriešiť, no váš problém spadne medzi problémy ostatných zákazníkov a budete musieť čakať, kým prídete na rad.

Vaše kryptomeny, vaša peňaženka

Služba je vhodná pre úplných začiatočníkov aj skúsených používateľov. Vhodná je aj pre vývojárov a freelancerov. Nákup môžete realizovať na vašu vlastnú peňaženku, ktorú už používate, avšak môžete využiť aj peňaženku na platforme KvaPay. Tá je určená pre používateľov, ktorí ešte nie sú úplne zoznámení so svetom kryptomien, no predsa len chcú nejaké vlastniť. Je to zároveň jeden z najlepších a najbezpečnejších spôsobov pre začiatočníkov.

Existuje možnosť objednať si hotovosť prostredníctvom webovej služby Kvapay a potom si vo vybranom Kvakomate vybrať peniaze.

Kvakomat vkladZdroj: TOUCHIT

Anonymita a poplatky

V súvislosti s kryptomenami sa hovorí o takzvanom KYC. Ide o anglickú skratku slov Know Your Customer, ktoré znamenajú poznaj svojho zákazníka. To je overenie, ktorým musíte bežne prejsť pri registrácii účtu na kryptoburze.

V prípade nákupov do 990 eur nie je potrebná žiadna registrácia a nákup kryptomeny je skutočne anonymný. Realizovať sa dajú aj nákupy s vyššími sumami, avšak tu bude potrebné overenie, napríklad cez občiansky preukaz.

Koľko to stojí?

Podobne ako pri burzách alebo takzvanom vexl, teda zámene kryptomeny za hotovosť, alebo naopak s bežným človekom, aj táto služba niečo stojí. Poplatky pre jednotlivé kryptomeny nájdete vždy na konkrétnom automate. Platí sa základný poplatok za transakciu plus percento z konkrétnej sumy.

Pri Bitcoine je to napríklad poplatok 4 eurá + 6 % zo sumy transakcie. Vo všeobecnosti sa dá hovoriť, že minimálna transakcia musí byť za 20 eur. Správne, nemusíte kupovať celý Bitcoin, Litecoin či iné kryptomeny. Môžete si kúpiť len jeho pomernú časť podľa toho, koľko financií ste ochotní do kryptomeny vložiť. Podobné je to aj pri všetkých ďalších kryptomenách.

Zľava pri nákupe

Využite 10 % zľavu na poplatky pri nákupe. Počas procesu nákupu stačí zadať kód TOUCHIT10. Zadáte ho ešte pred samotným potvrdením nákupu ťuknutím na políčko Zadajte zľavový kód.

kvakomat-buy-crypto 2Zdroj: Kvakomat

Zaregistrujte sa v Kvapay

Chcete byť informovaní o novinkách a mať najnovšie informácie o službe Kvapay a Kvakomatoch? Sledujte novinky na facebookovej stránke Kvakomat Slovensko – Bitcoin ATMs a dostávajte užitočné informácie.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.