Televízory sa dnes dizajnom veľmi nelíšia, ale inak môžu byť veľmi rozdielne.

Dnešné smartfóny a televízory majú jednu spoločnú vlastnosť. Lacný aj drahý model môže pri zbežnom pohľade pre laika vyzerať veľmi podobne či rovnako, ale funkciami, výkonom a kvalitou zobrazenie môže ísť o diametrálne úplne odlišné prístroje. Prihliadnuť preto treba na viacero parametrov a funkcií.

Veľkosť

Jedným z prvých rozhodnutí, ktoré treba pred kúpu televízora učiniť, je výber uhlopriečky obrazovky, od ktorej sa odvíja celková veľkosť prístroja. Platí, že v súčasnosti sa preferencie zákazníkov postupne posúvajú k väčším uhlopriečkam a ak bol kedysi za veľký považovaný 42-palcový (zhruba 107 cm) či 50 palcový (127 cm) televízor, dnes ich už môžeme považovať skôr za menšie.

Štandardom sa stali 55-palcové (140 cm) a 65-palcové (165 cm) obrazovky, ale nie je žiadny problém zohnať aj 75 palcov (190 cm), 85 palcov (216 cm) či dokonca aj väčšie kúsky. Obmedzením je prakticky len priestor a financie.

Pri výbere veľkosti televízora je dôležité prihliadnuť k veľkosti izby, v ktorej bude umiestnený, ako aj k typickej vzdialenosti, z ktorej sa naň budete pozerať. Pamätajte, že televízor môže úplne inak pôsobiť a vyniknúť vo veľkej hale obchodného domu než napokon u vás v obývačke. Pred kúpou je preto vhodné vyznačením dĺžky a šírky priamo vo izbe znázorniť, akú veľkú plochu zaberie.

S veľkosťou súvisí aj taká prozaická vec, akou je stolík pod televízor. Ak napríklad prechádzate zo 42-palcového na 65-palcový model, rozpätie jeho nôh môže byť o desiatky centimetrov širšie a na pôvodný stolík sa vám jednoducho nezmestí. Niektoré televízory majú rozteč nožičiek prispôsobiteľný.

Zobrazovacia technológia

Keď už máme vybranú veľkosť, prichádza na rad to, čo je pri televízore najpodstatnejšie – displej, resp. obrazovka. Najlacnejšie sú LCD televízory, ale kvalita obrazu u nich je najnižšia (hoci nie nutne zlá). Lepší a kontrastnejší obraz dosiahnete s LED televízormi a ešte kvalitnejšie zobrazenie, vrátane skutočnej čiernej farby, u OLED televízorov. Pre najnáročnejších zákazníkov sú určené displeje s QLED, MiniLED, MicroLED či NanoCell technológiami.

Rozlíšenie

Na rozdiel od zobrazovacej technológie je tu rozhodovanie omnoho jednoduchšie – zvoľte 4K. Menšie rozlíšenie je už dnes nedostačujúce a 8K je zatiaľ skôr zbytočnosťou, určite v uhlopriečke pod 65 palcov. Nemusíte sa obávať, výrobcovia s týmto rátajú a väčšina modelov má práve 4K rozlíšenie.

Operačný systém

Operačný systém televízora zrejme nebude pre väčšinu používateľov kľúčovým faktorom pri rozhodovaní, ale treba ho pre úplnosť spomenúť. Slúži na doinštalovanie rôznych aplikácií do televízora, čím sa dnešné zariadenia líšia od niekdajších „hlúpych“ televízorov, kde ste sa museli uspokojiť s tým, čo vám do nich nainštaloval výrobca.

Ako prvý z operačných systémov môžeme spomenúť Android TV či Google TV, ktorý nájdeme v značkách Sony, TCL, Philips či Panasonic. Televízory Samsung majú vlastný operačný systém Tizen a LG zase WebOS. Naša rada je opäť jednoduchá – na operačnom systéme televízora až tak nezáleží, pretože sa na seba dosť ponášajú a poskytujú podobné možnosti.

Odozva, spotreba a cena

Prihliadnuť ešte treba na niekoľko detailov. Ak ste vášnivý hráč a k televízoru si plánujete pripojiť hernú konzolu, poobhliadnite sa po hernom televízore s vyššou obnovovacou frekvenciu, rýchlou odozvou a nízkym input lagom. Do slovenčiny by sa dal tento výraz preložiť ako oneskorenie vstupu a označuje dobu, za ktorú sa príslušný impulz vykreslí na obrazovke. Platí, že menej je tu lepšie, pretože televízor rýchlejšie reaguje, čo je pri hrách kľúčové.

Pomocou pri výbere herného televízora môže byť skutočnosť, že seriózni predajcovia majú vo svojich e-shopoch vytvorenú samostatnú sekciu týchto zariadení.

V dnešnej dobe vysokých cien elektrickej energie treba myslieť aj na spotrebu televízora, ktorá sa u jednotlivých modelov môže naozaj zásadne líšiť. Dozviete sa ju v popise produktu, alebo priamo z energetického štítka.

No a v neposlednom rade, väčšinu z nás zaujíma cena a ako pri kúpe televízora aj dačo ušetriť. Vtedy je dobré počkať si na vhodnú akciovú ponuku.

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.