Televízory značky Sencor sú ľahko dostupné na Slovensku a presne odrážajú to, čo obyvatelia našej krajiny žiadajú. Dobrý obraz a príjemné parametre za zaujímavú cenu.

Televízor Sencore SLE 55US600TCS

Televízor Sencore SLE 55US600TCS, Zdroj: Sencor

Testovali sme model SLE 55US600TCS, čo je model s 55-palcovým plochým displejom so systémom inteligentnej výbavy. Novinka dokáže zobraziť v ultra vysokom rozlíšení UHD (3840 × 2160), ktorý je dnes (v obmedzenej miere) dostupný zo satelitu, pri prehrávaní z BluRay prehrávača a samozrejme, nájdete ho na internete. Prijímať môžete vysielanie v štandarde DVB-T/T2/C/S/S2.

Jednoduchá inštalácia

Inštalácia znamená prichytenie nožičiek, vloženie batérií do diaľkového ovládača a zapnutie televízora do elektrickej siete. Ďalej nastáva výber jazyka vrátane slovenčiny, pripojenie na internet (Ethernet alebo jednoduchšie Wi-Fi), naladenie televíznych kanálov a nastavenie aplikácií.

Jednoduchá inštalácia podstavca

Jednoduchá inštalácia podstavca

Predinštalované aplikácie

Netflix je predinštalovaná aplikácia, a to je pre tento typ televízora vhodné. Táto streamingová služba ponúka širokú škálu seriálov, filmov, dokumentov a ďalších relácií. Nasleduje YouTube ako najväčší internetový server na zdieľanie videí. Obe aplikácie pritom majú svoje vyhradené tlačidlá na diaľkovom ovládači.

YouTube je už predinštalovaný hneď po vybalení z krabice

YouTube je už predinštalovaný hneď po vybalení z krabice

Plná podpora HbbTV

US600TCS plne podporuje HbbTV, čo je hybridné vysielanie dostupné napr. vo vysielaní RTVS. Je to istá kombinácia teletextu a TV archívu, v ktorom sa dá ľahko orientovať. Jednoducho sa dostanete k rôznym programom a seriálom z archívov televíznych staníc.

HbbTV na Jednotke s prístupom k archívu

HbbTV na Jednotke s prístupom k archívu

Používateľské rozhranie

Inteligentné rozhranie tohto televízora obsahuje aj ďalšie aplikácie. Ak by ste chceli, dali by sa na tomto televízore prezerať webové stránky, nainštalovať hry a pod. Reálne vám však stačí Netflix a YouTube.

Diaľkové ovládanie s tlačidlami na YouTube a Netflix

Diaľkové ovládanie s tlačidlami na YouTube a Netflix

Ďalšie vlastnosti

K dispozícii je možnosť nahrávania programov na pripojený USB disk alebo kľúč s tým, že výsledok môžete sledovať len na vašom televízore. Tiež sa takto dá využiť Timeshift (posun v živom vysielaní). Z portov sú k dispozícii 2 USB 2.0 porty (5V, 0,5 A), 3 HDMI porty (jeden s podporou ARC), pripojenie slúchadiel, satelitnej antény spolu so šachtou na dekódovaciu kartu, optický výstup zvuku, Ethernetový port a analógový audio video vstup mini AV. Využiť môžete teletext i EPG, vypnutie televízora v nastavenom čase a pod.

Prepojovacie porty v zadnej časti televízora

Prepojovacie porty v zadnej časti televízora

Poznatky z testovania

Tento televízor sa predáva za odporúčanú cenu 479 eur, čo je veľmi zaujímavé. Určite sa pýtate, v čom sú rozdiely oproti 2- až 3-násobne drahším televízorom. Samozrejme, čiernu ako na OLED televízore tu nedosiahnete, tu je to skôr tmavošedá. Ďalej pri náročných hrách budete vidieť oneskorenie. Ale pri bežnom sledovaní televízora je obraz plne akceptovateľný. Zvuk viac zaostáva za úplnou špičkou, chýba tu hlavne basová zložka. Kúpiť si tak externý soundbar pod televízor je tu vhodná neskoršia investícia. No a posledná vec – prepínanie programov trvá o niečo dlhšie ako pri televíznej špičke. Celkovo je však Sencor SLE 55US600TCS televízor s výborným pomerom výkon/cena.

Jednoduchý systém nastavenia televízora

Jednoduchý systém nastavenia televízora

Parametre

  • Displej: 55 palcov (139 cm), rozlíšenie 3840 × 2160 pixelov, jas 260 cd/m2, odozva 6,5 ms, pozorovací model ±178°, digitálny hrebeňový filter, dynamické potláčanie šumu
  • Tunery: HD DVB-T/T2/C/S/S2
  • Vstavaný Wi-Fi modul, Miracast, výstupný výkon zvuku: 2 × 8 W
  • Spotreba: 84 W, 0,5 W v pohotovostnom režime
  • Rozmery so stojanom: 1242 × 782 × 285 mm, možnosť inštalácie na stenu VESA 300 × 300
  • Hmotnosť: 13,2 kg

Odporúčaná cena: 479 eur

Zapožičal: www.sencor.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.