Aj napriek tomu, že sa dni začínajú predlžovať, pozreli sme sa na ďalšiu čelovku od spoločnosti Ledlenser.

Hneď na prvý pohľad zaujme cestovná mini taška, ktorá obsahuje okrem čelovky aj bohaté príslušenstvo – batériu, predlžovací kábel, upevňovacie klipy, adaptér na GoPro, upevňovaciu sadu na prilbu, popruhy so suchým zipsom, držiak na bicykel, magnetický nabíjací kábel a Tripod konektor. Ledlenser H7R Signature je svojim prevedením priam predurčená na obrovské množstvo aktivít, ktoré nesúvisia iba so športom. Predpokladám však, že v zimnom období sa po čelovkách obzerajú predovšetkým bežci. 

Vhodná aj na beh?

Keďže sa začiatkom marca ešte pomerne skoro stmievalo, čelovku som si zobral na niekoľko nočných tréningov na “test vhodnosti” aj na bežecké aktivity. Dvojitý reflexný hlavový popruh musí niesť samotné svietidlo s puzdrom na batériu. Rozloženie hmotnosti je vyvážené a ani počas behu mi čelovka z hlavy nepadala a ani sa nešmýkala. Vyššia hmotnosť (259 gramov) takisto nebola prekážkou, aj keď čelovky na behanie sú podstatne ľahšie.

Svetelný tok až 1200 lumenov je dostatočne silný na dosvit aj na veľké vzdialenosti. Bežci ale vedia, že jas nie je všetko. Dôležité je smerovanie a rozptyl svetla a v neposlednom rade aj samotná výdrž. Ledlenser H7R Signature ponúka jednoduché a plynulé ovládanie jasu otočným voličom, ktorým sa čelovka po jeho stlačení aj zapína. Rovnako jednoduché, rýchle a plynulé je aj nastavenie svetelného kužeľa.   

Práve „optika“ dáva tušiť, že testovaná čelovka nebude príliš vhodná pre bežcov z dôvodu, že svetlo je sústredené do kužeľa, kedy sa úplne oreže periférne videnie a bežec vidí iba výrez, čo je pri nočnom behu nekomfortné. Rovnako si bežec nevidí ani na telo a stráca prehľad o dianí okolo neho. (Na druhej strane je optické priblíženie vynikajúce a veľmi prínosné.)

Možnosťami nastavenia čelovky sa dá tento jav v dvoch krokoch eliminovať – nastavením optiky na maximálny dosvit a znížením jasu. Aj tento postup je o kompromisoch. Zlepší sa síce periférne videnie, jas je takisto stále dostatočný, no optika vytvorí približne v strede zorného poľa svetelný prstenec, ktorý dokáže počas behu potrápiť oči. Netvrdím, že sa s touto čelovkou behať nedá (dá sa), ale primárne ju na beh neodporúčam. Pokiaľ však potrebujete čelovku, ktorú používate na behanie a inú aktivitu v určitom pomere, zvážte aj tento model.

H7R Signature má obrovský potenciál na veľké množstvo ďalších aktivít po zotmení. Pokiaľ hľadáte univerzálne svietidlo (skutočne univerzálne) na nočné outdoorové aktivity, nahrávanie videí, rybárčenie, chalupu, do auta, jazdu na bicykli, a ďalšie, Ledlenser H7R Signature je skvelou voľbou. Pri nahrávaní videí určite oceníte technológiu Flicker Free, ktorá zamedzuje kmitaniu svetla.

Svietidlo je možné ovládať pomocou aplikácie Ledlenser Connect prostredníctvom Bluetooth 5. Hlavica je výklopná v uhle 130° a poskytuje stabilné smerovanie svetla presne podľa potrieb používateľa. Čelovka sa dá úplne vybrať a oddeliť od popruhu, čím sa behom pár sekúnd premení na praktické ručné svietidlo.

Patentovaná technológia zaisťuje dokonalé ochranné krytie elektroniky, vďaka ktorému je čelovka odolná podľa IP67, čo znamená, že sa nezľakne dažďa a dokonca ani ponoreniu do vody. Svietidlo je možné dobíjať pomocou nabíjačky s odolným magnetickým konektorom. Za praktický považujem aj nový štandardizovaný Ledlenser Connector umožňuje svietidlo prichytiť na rôzne príslušenstvo.

O tom, že H7R Signature je skutočne silná čelovka, napovedajú aj vzdialenosti, na ktoré dosvieti. Maximálne je to až 260 metrov. Táto vzdialenosť je síce pekná, ale z praktického hľadiska sa môžete spoľahnúť, že dostatočne osvetlené objekty uvidíte na vzdialenosť 150 metrov, čo je viac ako dĺžka futbalového ihriska. Podstatným argumentom je aj kvalita optiky, ktorá pri maximálnom priblížení nedeformuje lúč a neprenáša do zorného poľa LED čip, čo sa častokrát deje pri lacných zoom-čelovkách.

Svietidlo je vybavená aj transportným zámkom, indikátorom stavu batérie, pamäťovou funkciou a technológií back-up light, ktorá pri vybití batérie na/pod 25% prepne svietidlo do úsporného módu pre čo najdlhšiu výdrž.

Počas testovania som H7R iba jedenkrát nabíjal, pričom približne dvoch hodinách používania zostávalo v batérii stále viac ako 70 % energie. Vo väčšine prípadov som mal jas nastavený na maximum.

Aplikácia Ledlenser

Tá je dostupná pre Android aj iOS. Na začiatku testovania som si ju nainštaloval a čelovku spároval. Príliš veľa pozornosti som aplikácii nevenoval, pretože všetko potrebné som si na začiatok vedel hneď nastaviť priamo na čelovke. V predvolenom nastavení má čelovka iba základné funkcie, čo znamená, že ju viete zapnúť/vypnúť, nastaviť požadovaný jas a rozptyl svetla.

Keď som sa pozornejšie pozrel do aplikácie, hneď som ocenil jej možnosti. Čelovku H7R Signature je možné doslova naprogramovať požadovanými režimami. 

Celkovo je možné vytvoriť 8 používateľských profilov, pričom každý jeden z nich je možné “vybaviť” až 6 rôznymi režimami (aj individuálnymi). Jednotlivým režimom je priradené 1. až 6. kliknutie po zapnutí čelovky. Samostatná funkcia sa dá priradiť aj dvojkliku (napríklad stroboskop alebo SOS). Jednotlivé profily sa do čelovky nahrajú v priebehu pár sekúnd a čelovka je ihneď prispôsobené používateľovi alebo situácii, v ktorej sa bude používať.

Praktické je aj ovládanie priamo cez aplikáciu, čo je vynikajúce v prípade, že čelovku nemáte v dosahu a potrebujete na nej zmeniť napríklad jas.

Technické parametre

  • Dosah svetla 260/220/25 m
  • Svetelný tok 1200/700/15 lm
  • Doba svietenia 3,5/65 h
  • Hmotnosť 259 g
  • Kapacita Li-Ion batérie 4800 mAh
  • Xtreme LED High Power LED CRI 
  • Certifikát odolnosti IP67
  • Bluetooth Áno
  • Aplikaci Ledlenser Connect 
  • Teplota svetla 6000 – 7500 K
  • Pád z výšky 1,5 m
  • Dvojvrstvový chladič pre maximálnu efektivitu odvodu tepla od LED čipu
  • Temperature Control System chráni proti prehriatiu
  • Záruka 7 rokov

Cena: 154 eur

Zapožičal: MORIS design

Fotografie z testovania

Sklad na fotografiách je osvetlený zo vzdialenosti 30 metrov

Prečítajte si aj:

Tréner Garmin: S profesionálnym trénerom až do Finále (2. časť)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.