Nech sa vydám kdekoľvek, výkonný zdroj svetla ma vždy sprevádza a v prírode je to doslova nutnosť. Verím, že to tak máte aj vy.

V prípade viacdňových výjazdov vám môže kvalitná LED čelovka doslova zachrániť krk. S ohliadnutím na správy HZS (Horskej Záchrannej Služby) zo zimnej sezóny som bol nemilo prekvapený, koľko ľudí uviazlo v horách v extrémnom počasí bez akéhokoľvek zdroja svetla. Je veľká odvaha alebo skôr bláznovstvo sa vydať na náročnú alebo aj bežnú túru bez LED svetla v batohu. Rovnako to platí aj letných mesiacoch, či už sa vydáte na kratšiu turistiku alebo viacdňový pochod.

LEDLENSER MH11
LEDLENSER MH11

Ja mám vždy k dispozícii aspoň dva zdroje, od malých až po väčšie a výkonnejšie, pričom všeobecne najpraktickejším riešením je čelová LED lampa, ktorá nezamestnáva vaše ruky. Uplynulý rok som testoval mega reflektor LEDLENSER H19R SIGNATURE (nájdete ho v tomto článku), no tentokrát som sa zameral na niečo kompaktnejšie, i keď stále extra výkonné.

LEDLENSER MH11 je čelová LED lampa s max. výkonom 1000 lúmenov a dosvitom až 320 metrov. Vyniká hlavne v tom, že má špeciálny reflektor s otočnou lunetou (Advanced Focus System), s ktorou si viete prispôsobovať šírku toku svetla, od extra rozsahu až po špičkové zaostrenie lúča na diaľku bez skresľovania a defektov v rámci svetelného toku – veľmi praktická funkcia. LED čelovka je odolná voči prachu, vode a nárazom (IP54) + má vymeniteľnú/nabíjaciu batériu s kapacitou 3000 mAh, ktorá ponúka výdrž v druhom najvyššom režime (750 lúmenov) okolo 3 až 4 hodín.

LEDLENSER MH11
LEDLENSER MH11

Ak nie ste celú noc na nohách, tak vám vystačí aj na viac dní, ako to bolo v mojom prípade –na jedno nabitie som s ňou vydržal kooperovať niekoľko dní. Test som ukončil nabitím doplna pomocou špeciálneho magnetického konektora (kábel nájdete v balení) a nechal ju svietiť až do vypnutia, čo trvalo viac ako 12 hodín. Výdrž batérie je síce super, no treba dávať pozor na to, že sa nabíja špeciálnym magnetickým káblom, ktorý musíte mať pri sebe, inak ju nenabijete. Alternatívou môže byť batéria typu 18650 s integrovaným micro-USB konektorom.

Čelovka ponúka 4 hlavné režimy + automatické prispôsobenie svetla okolitým podmienkam (Optisense technology) a RGB režim. V praxi tak máte okrem hlavného reflektoru k dispozícii aj červené, modré a zelené svetlo, čo ocenia nielen turisti, ale aj lovci a rybári. Všetko sa dá aktivovať manuálne jedným tlačidlom a časovými intervalmi stlačenia alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie (konektivita – Bluetooth 5), ktorá ponúka kompletné prispôsobenie svetla podľa potrieb, plánovač rozsvietenia, núdzový režim atď. LEDLENSER MH11 je praktická čelová LED lampa pre všetkých nadšencov outdooru a cestovateľov, ktorí vedia, že kvalitný zdroj svetla je základ úspechu každého výjazdu. (cena od 179 eur).

Ak so sebou brávate na výjazdy aj deti, tak určite chcú svoju vlastnú čelovku aj oni.

LEDLENSER KIDLED 4R
LEDLENSER KIDLED 4R

Moja dcéra otestovala detskú čelovú LED lapmu LEDLENSER KIDLED 4R, ktorá je prispôsobená presne pre deti. Ponúka optimálny svetelný tok (40 lúmenov), ktorý je dostatočný, no zároveň vás veľmi neoslepí ak ho dieťa náhodou nasmeruje proti vám. Okrem silného svetla ponúka aj „tichý“ režim so svietivosťou 5 lúmenov.

Už samotný dizajn deti veľmi baví (prevedenie pre chlapcov i dievčatá), no prítomnosť červeného a modrého svetla v rôznych režimoch, vrátane blikania a kombinovaného policajného režimu ich jednoznačne dostane (aj dospelých teda… sa priznám). Čelovka sa nabíja prostredníctvom krytého micro-USB konektora (výdrž v max. režime okolo 90 minút) a k dispozícii má dve tlačidlá, s ktorými sa aj malé deti naučia veľmi rýchlo pracovať. Samozrejmosťou je aj pohodlný čelový popruh a odolnosť voči vlhkosti i prachu IPX4 (cena od 19 eur).

Zapožičal: Savethedate.sk

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE