Vzdialenosť len 15 prípadne 30 centimetrov od steny či plátna stačí projektoru Leica Cine 1 na to, aby vytvoril obraz s uhlopriečkou 80 alebo 100 palcov v 4K rozlíšení. Výrobca o ňom informoval na svojej oficiálnej stránke Leica-camera.com.

Leica nový prístroj s ultrakrátkou projekčnou vzdialenosťou označuje za laserový televízor a tvrdí, že vďaka trojitej laserovej technológii RGB poskytne „mimoriadne jasný obraz a úchvatné podanie farieb“. Postarať sa o to má objektív Summicron, ktorý po zvukovej stránke dopĺňajú zabudované reproduktory so zvukovým systémom Dolby Audio.

V prípade konektorov nechýba HDMI či USB vstup, ale ani CI slot. Projektor má zabudovaný TV tuner pre lineárnu televíziu a využíva tiež operačný systém Vidaa od HiSense ako platformu inteligentnej televízie.

Výrobca tvrdí, že obraz z Cine 1 unavuje oči podstatne menej ako bežné televízne obrazovky a zároveň zdôrazňuje, že spotrebuje výrazne menšie množstvo elektrickej energie ako OLED televízor porovnateľnej veľkosti. Jeho životnosť by mala byť 25 000 hodín.

Ako konkretizuje portál TheVerge.com, projektor ponúkne Leica v dvoch verziách. Prvá vytvára obraz 80 palcov a mala by byť umiestnená asi 15 centimetrov od plochy na zobrazenie, druhá premieta 100-palcový obraz a od steny či plátna má byť vzdialená zhruba 30 centimetrov. Výstup je 2100 lúmenov v pripadne prvej a 2500 lúmenov u druhej verzie.

Cena za takto výkonný projektor nebude nízka. TheVerge uvádza, že to bude 6900 dolárov za 80-palcovú a 7900 za 100-palcovú verziu. Leica Cine 1 bude dostupný od druhého štvrťroka 2023.

Zdroje: Leica-camera-com, TheVerge.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.